Asbest-skandale i Hvidovre og corona-skandale på Ekstra Bladet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Alt handler fortsat om corona-krisen. Studerende kan nu få markant højere SU-lån - henset til corona-krisen, som har fjernet en meget stor del af de studerendes job.

Cafe A og Dalle Valle lukker 13 restauranter - på grund af corona-krisen.

Bordeller skal lukke - henset til corona-krisen, men alligevel bringer Ekstra Bladet online og på print annoncer for diverse bordeller.

Ungarns premierminister Viktor Orban har tiltusket sig nærmest diktatorisk magt på ubestemt tid - med henvisning til corona-krisen.

Én nyhed handler dog ikke om corona, nemlig en asbest-skandale i Hvidovre.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Asbest-skandale i Hvidovre

I næsten fire uger vidste den øverste byggeledelse i Region Hovedstaden, at der var konstateret asbest på byggepladsen ved Ny Hvidovre Hospital - der bliver et af Danmarks nye supersygehuse - uden at de gav oplysningerne videre til underentreprenørerne på byggepladsen.

Det fremgår af en afgørelse fra Arbejdstilsynet, som netmediet A4 Arbejdsmiljø bringer frem i lyset.

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, betegner i en pressemeddelelse sagen som grotesk:

“Det er ganske grotesk, at det netop på byggeri af et sygehus ses stort på arbejde med et af de farligste stoffer på en byggeplads, asbest. Det er skandaløst, at det kan ske,” udtaler Christian Juhl og fortsætter: 

“Region Hovedstadens ansvarlige folk har i denne sag handlet ganske uansvarligt og set stort på bygningsarbejdernes helbred, når de ikke videregiver oplysninger om forekomst af asbest. Men også underentreprenørerne skulle have grebet ind. Det er dem, der har hovedansvaret for de ansattes helbred. De skal vide, hvad de har med at gøre.”

Christian Juhl mener, at “de ansvarlige i regionen og underentreprenører, der på denne måde sløser med bygningsarbejdernes helbred, burde indstilles til en retslig tiltale med krav om en alvorlig bøde.”

 

Studerende kan få tre gange så stort SU-lån under coronakrisen

Et enigt Folketing har tirsdag stemt for en hastelov, der giver studerende mulighed for at tage et tre gange så stort SU-lån de kommende måneder.

Den ekstra lånemulighed er en kompensation for de indtægter fra studiejob, som studerende risikerer at miste, mens coronakrisen står på.

Det skriver Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

Hasteloven giver studerende og elever på ungdomsuddannelser ret til at tage to måneders ekstra SU-lån per måned, som svarer til 6.388 kroner.

Det betyder, at studerende samlet kan låne op til 9.582 kroner om måneden.

Derudover udvides slutlånet for de studerende fra 8.241 kroner til 14.602 kroner om måneden. Det er for at hjælpe studerende, som risikerer at blive forsinkede på deres studie.

Hasteloven giver også mulighed for, at blandt andet medicinstuderende og sygeplejerskestuderende kan tjene ubegrænset ved siden af SU'en, hvis de indgår i kriseberedskabet under corona-krisen.

I første omgang gælder tiltagene i marts og april, men de kan forlænges, hvis situationen kræver det.

Læs mere her.


Cafe A og Dalle Valle lukker 13 restauranter

De landsdækkende restaurant- og café-lavpriskæder, Dalle Valle og Café A, er nu så hårdt ramt af corona-krisen, at 13 af deres 35 restauranter er blevet begæret konkurs.

“Det er en frygtelig situation det her. Det var et spørgsmål om, hvad vi kunne kapere og få igennem den her krise. Vi står tilbage med 22 restauranter, som vi er ved at prøve at lave en finansieringsplan for,” siger bestyrelsesformand Niels Rønnebeck til Ekstra Bladet.

De 13 konkursramte restauranter ligger spredt ud over hele landet. Det drejer sig blandt andet om restauranter i Kolding, Hillerød, Aalborg og Aarhus.

“Det er jo klart, at med 35 forretninger, som vi har haft tidligere, har vi haft et stort cashflow, og når det udebliver fuldstændigt, så kommer der jo lynhurtigt til at mangle penge. Og det er, hvad der er sket her,” siger Niels Rønnebeck.

“Vi håber, at vi både kan få medarbejdere ind i vores fortsættende caféer, og så selvfølgelig også gæsterne, som vi glæder os til snart at se,” tilføjer bestyrelsesformanden.

 

Bordeller skal holde coronalukket – alligevel bringer Ekstra Bladet massage-annoncer

Mens store dele af Danmark er lukket for at begrænse smitten med coronavirus, holder flere bordeller stadig åbent. Og de får fortsat lov til at annoncere i Ekstra Bladet.

Det skriver fagbladet Journalisten.

placeholder

 

På Ekstra Bladets hjemmeside for escort og intimmassageklinikker, side6.dk, er der i dag 19 massagesteder, der reklamerer med, at de er på arbejde. Og i dagens printavis er der to annoncer for bordeller, der stadig har åbent.

”Intimmassageklinikker mv.” er ellers omfattet af det krav om lukning for serviceerhverv med tæt kontakt mellem kunder og personale. Kravet om lukning gælder frem til 13. april.

Hos Ekstra Bladet forsvarer administrationschef for salgsafdelingen Søren Holmer over for Journalisten, at Ekstra Bladet bringer annoncerne, selv om intimmassageklinikkerne skal holde lukket.

”Der er ikke et krav om lukning for annoncering. Det er ikke os, der er blevet påbudt at lukke, det er massageklinikkerne.”

Men hvordan kan I forsvare at lade dem annoncere, når det egentlig er ulovligt for dem at have åbent?

”Hvis vi fik en annonce fra en restaurant, som også skal være lukket, ville det heller ikke være ulovligt for os at bringe annoncen, selv om det ikke tjener et formål for restauranten,” forklarer Søren Holmer.

På både side6.dk og i Ekstra Bladets printavis advarer mediet om, at sex med ”mange tilfældige partnere” er ”en risikabel affære”.

”Vi har alle et ansvar for at få stoppet coronavirus i at sprede sig,” skriver avisen videre.

Søren Holmer mener, at Ekstra Bladet lever op til sit ansvar.

Du er ikke bekymret for, at I kan være med til at fremme smitte med corona ved at bringe annoncerne?

”Hvis vi skal være realistiske, så er det et område, hvor folk finder det, hvis de vil finde det. Men vi henviser annoncørerne til, at de ikke bør udøve arbejdet lige nu. Vi kan også se, at antallet af annoncer falder i avisen. Der er kun et par stykker i dag. Og jeg går ud fra, at de får besøg af politiet, hvis de fortsætter med at have åbent.”

Ekstra Bladets ansv. chefredaktør, Poul Madsen, henviser fagbladet Journalisten til Søren Holmer, men Poul Madsen skriver dog i en sms til Journalisten:

”Mig bekendt er de (intimmassageklinikkerne, red.) ikke omfattet … Hvis det var tilfældet, ville vi da ikke bringe dem.”

Journalisten har opfølgende sendt Poul Madsen politiets tekst, hvoraf det tydeligt fremgår, at ”massageklinikker mv.” er omfattet af lukke-kravet, og på den baggrund spurgt Poul Madsen, om Ekstra Bladet vil droppe bordel-anoncerne. Men det har Poul Madsen ikke svaret på.

Læs mere her.

Ungarn har vedtaget corona-lov, der giver Orban udvidet magt

Ungarns parlament har med stemmerne 137-53 mandag stemt for en lov, der gør det muligt for premierminister Viktor Orbáns regering at regere per dekret.

Loven er ifølge regeringen nødvendig for at kunne agere effektivt over for spredningen af coronavirus.

Den nye lov har fået massiv kritik fra blandt andet EU og flere menneskerettighedsorganisationer.

Den nye lov gør muligt for regeringen at lede landet uden at spørge parlamentet. Det kan den gøre, så længe den vil, skriver nyhedsbureauet TT ifølge Reuters og Ritzau.

Loven gør det også muligt for regeringen at forlænge den undtagelsestilstand, der oprindeligt blev indført 11. marts og skulle gælde i to uger. Regeringen kan i princippet forlænge den uden slutdato.

Loven åbner også for, at folk kan idømmes op til fem års fængsel, hvis de spreder falske rygter om coronavirusset og regeringens måde at bekæmpe det på.

“Ungarn er et særtilfælde. Intet andet sted har man denne type særtiltag, som Orbán foreslår,” sagde Milan Nic fra tænketanken German Council on Foreign Relations til nyhedsbureauet AFP forud for mandagens afstemning.

Amnesty International peger på, at når regeringen leder per dekret, kan den udarbejde love, som parlamentet og civilsamfundet ikke har indblik i. Og der er en uklar slutdato for dekret-styreformen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce