Asyltal: Venstre fanget af egne valgløfter

Selvfølgelig kunne ingen forudse den massive tilstrømning til Europa, der er sket over de sidste måneder. Så meget desto mere uheldigt for Venstre, at partiet uden forbehold har lovet vælgerne, at antallet af asylansøgere vil falde.
Ingen kunne forudse flygtningestrømmes styrke. Sådan lyder det i dag fra Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, som reaktion på, at næsten 60.000 migranter er kommet til Danmark de sidste to måneder. Dermed tyder meget på, at flere end sidste år vil søge om asyl i Danmark. Allerede i september stod det klart, at i årets første ni måneder havde næsten 2.000 flere fået tilkendt asyl i Danmark, end i hele 2014.

Der er umiddelbart intet kontroversielt i Jakob Ellemann-Jensen udtalelse. Tværtimod virker det rimelig indlysende, at når flere mennesker kommer til Europa, så vil der også, alt andet lige, komme flere mennesker til Danmark. Og selvfølgelig kunne ingen for bare få måneder siden have forudset, hvor voldsomt tilstrømningen ville udvikle sig i løbet af efteråret.

Selvfølgelig får vi antallet ned

Når udtalelsen er opsigtsvækkende, er det da også udelukkende fordi, at Ellemann Jensens formand, Lars Løkke Rasmussen, under valgkampen hævede det stik modsatte. Nemlig at Danmark uafhængigt af udviklingen omkring os selv kunne begrænse tilstrømningen til Danmark, ved blandt andet at sænke kontanthjælpen til SU-niveau. Det blev et af Løkkes central angrebspunkter mod Socialdemokraterne under valgkampen.

Regeringen en fiasko hvis ikke asyltal falder
Da Lars Løkke Rasmussen under folketingsvalgkampen præsenterede Venstres asyludspil, var det helt uden forbehold for den faktiske udvikling: ”Der er ingen tvivl om, at de her stramninger af opholdsvilkårene vil medføre, at der kommer færre asylansøgere”, lød det dengang fra Venstreformanden.

Kald os en fiasko, hvis vi ikke bevæger os den vej

Det var langt fra det eneste eksempel på Løkkes skråsikre forsikringer om, at han kunne gennemføre en ”straksopbremsning” i antallet af asylansøgere. Enhver diskussion om, at så længe krig og katastrofer sender folk på flugt, så kan det være vanskeligt for et lille land at kontrollere tilstrømningen, blev afvist af Venstreformanden:

Selvfølgelig får vi antallet ned. Der er ingen tvivl om, at hvis vi i Folketinget hastebehandler en lovgivning hen over sommerferien, hvor vi strammer op på vilkårene (…) så vil det sende et signal”, sagde han 13. juni til TV2.

Lovgivningen blev som bekendt gennemført hen over sommeren, og også efterfølgende fastholdt Løkke, at antallet ville falde. Han ville ikke sætte tal på, præcis hvor mange asylansøger der måtte komme til Danmark, men gjorde det klart, at antallet skulle ned:

Vi skal bevæge os den vej, og kald os en fiasko, hvis vi ikke bevæger os den vej”, sagde han så sent som 9. august til Politiken. ”For hver gang vi er i stand til at bringe tallet ned, bevæger vi os den rigtige retning. Og hver gang de stiger, bevæger vi os i den forkerte retning”.

Pind beskyldte socialdemokrater for at lyve sig til magten
Venstre kvaler med at leve op til valgløfterne rammer partiet særligt hårdt, fordi Venstre i forrige valgperiode kørte massive kampagner om socialdemokraternes påståede løftebrud. Gang på gang gjorde leddelende venstrefolk meget ud af, at man skam kunne stole på Venstres valgløfter.

Også nuværende justitsminister Søren Pind, der som bekendt gjorde folketingsvalget til en ”afstemning om løgnen” og i rørstrømske vendinger bekendtgjort, at ”det fællesskab, hvorudfra magten udgår, skal ved dette valg enten en gang for alle velsigne, at løgnen er et legitimt instrument at bruge i politik, eller straffe det i et omfang, så det ikke sker igen”.

Det bliver derfor spændende at se, hvordan Lars Løkke Rasmussen og Søren Pind vil forklare vælgerne, at der alligevel ikke blev tale om den straksopbremsning, partiet lovede vælgerne under valgkampen.


placeholder

Annonce