Annonce

Atomforhandlinger i Hanoi afbrudt og Pape melder sig ind i klimakampen

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Det er ikke lykkes USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, at lave en aftale om atomafrustning på Den Koreanske Halvø under mødet i Vietnam. Forhandlingerne er nu afbrud.

Dansk Folkepartis Søren Espersen, der ellers havde meldt sin støtte til den radikale Margrethe Vestager som en mulig kommende formand for EU-Kommissionen, sætter i bakgear. Opbakningen til Vestager var blot "en strøtanke", lyder det fra Søren Espersen, der har fået talt med sin formand.

De konservative går nu grøn enegang på højrefløjen og foreslår en grøn trepartsforhandling og en ny klimalov.

De konservative går grønt 

Regeringens klimapolitik for at være for uambitiøs, mener Pape.

For at rette op på det, foreslår partiet, at der indføres en ny klimalov, der skal sikre, at Danmark når Paris-aftalens mål.

Man ønsker også en ny form for trepartsforhandling mellem erhvervslivet, regeringen og Klimarådet, hvor man skal forhandle budgetter for CO2-udledningen og sætte tal på, hvor meget der må udledes.

placeholder
Den genfundne fokus på at være det grønne parti i blå blok er særligt overraskende, fordi de konservative torsdag har stemt mod en ambitiøs klima-tekst fra en samlet opposition, siger Jens Joel:

”Jeg synes, at det er lidt påfaldende - for ikke at sige inkonsistent - at de konservative torsdag ikke har stemt for oppositionens vedtagelse, hvor der blandt andet står, at vi skal have nationale mål, femårige delmål og en styrkelse af Klimarådet. Man kunne faktisk have sikret et flertal for det i folketingssalen. Derfor fristes man til at sige, at det måske handler mere om valgkamp end om klimaet.”

Læs mere om Papes grønne ambitioner på Netavisen Pio.

Søren Espersen trækker opbakning til Vestager

Støtter Dansk Folkeparti den radikale Margrethe Vestager som en mulig kommende formand for EU-Kommissionen?

Det indtryk kunne man få onsdag aften, da DF-næstformand og formand for Udenrigspolitisk Nævn Søren Espersen i Jyllands-Posten udtrykte sin støtte til landsmanden.

“Er der en mulighed for, at en dansker kan få den post, skal vi sige ja til det, selv om det er Margrethe Vestager. Hvis der er sådan en stor ting i sigte, synes jeg, at vi skal holde sammen som nation,” sagde Søren Espersen (DF) til Jyllands-Posten.

Opbakningen til Vestager var blot "en strøtanke", lyder det nu fra Søren Espersen på Twitter.

placeholder
 

Søren Espersens udtalelse om Margrethe Vestager er ikke udtryk for Dansk Folkepartis holdning, siger formand.

Læs mere om kontrameldingen på TV 2.  

Sammenbrud i forhandlinger mellem USA og Nordkorea

Mødet mellem Donald Trump og den nordkoreanske leder er blever afbrudt i utide.

Det er ikke lykkes USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, at lave en aftale om atomafrustning på Den Koreanske Halvø under mødet i Vietnam.

Det bekræfter USA's præsident Donald Trump på et pressemøde efter de seneste to dages møde mellem toplederne i Hanoi.

placeholder
Præsident Donald Trump forklarer på pressemødet, at USA og Nordkorea ikke nåede en aftale, fordi de to lande var uenige om sanktionerne mod Nordkorea.  

“De vil have løftet alle sanktioner, og det kunne vi ikke gøre. De var villige til at afruste en stor del af de områder, vi ville have dem til, men vi kunne ikke opgive alle sanktioner,” siger præsidenten.

Læs mere om strabadserne lige her.  
 

Prognose: Alle K-ministre er på vippen

Hvis der var valg i dag, risikerer Konservative, at ingen af partiets tre ministre bliver genvalgt.

Det til trods for at partiet står til at få samme antal mandater som ved folketingsvalget i 2015.

Det viser en ny geografisk prognose for Altinget af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Prognosen bygger på næsten 11.000 gallup-interviews hvert kvartal.

I forhold til Papes genvalg, skal man dog være opmærksom på den opmærksomhed, som partilederne får i valgkampen:

”Den opmærksomhed, han vil få som den konservative leder, er jo uovertruffen. Det, som prognosen ikke kan opsamle, er de stærke personer. Og det gælder især partilederne,” siger Kasper Møller Hansen.

Læs mere om erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) chancer for genvalg.

FOA: “Den danske model er alvorligt syg”

Mens Lars Løkke gerne modtager ros fra udenlandske statsledere, som franske præsident Macron, for den danske flexicurity-model, så har man overset, at patienten er syg, mener Fagforbundsformand i FOA, Mona Striib:

“Der er bare lige det problem, at den danske model er alvorligt syg, og den eneste grund til at situationens alvor ikke for længst er gået op for patienten er, at den aktuelle højkonjunktur maskerer sygdommens mange symptomer.”

Hun skriver i et debatindlæg, at når næste krise kommer, så vil det desværre gå op for mange ellers trygge danskere, at den fine forsikring, de trofast har betalt til i årevis, ikke er det værd, de blev lovet, og ikke forhindrer dem i at måtte gå fra hus og hjem, hvis de mister deres arbejde.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet