Annonce

Ballade om håndtryk, skandale ruller i Danske Banke og købmand i spidsen for DR

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Fredag den 7. september pustede alle Christiansborg-politikerne ud ovenpå en lang finanslovsdebat torsdag. Til gengæld er der i dag flere historier om uenighed i et stort parti om udlændingepolitik og så er en stor dansk bank endnu en gang endt i det store udlands søgelys. Og det er ikke for noget godt.

Ballade i Venstre om håndtryk
Det er ikke kun i Socialdemokratiet, at der har været uenighed om forslaget om at nye statsborgere skal give hånd. Også i regeringspartiet Venstre er flere medlemmer åbent uenige om der skal lovgives om den slags. Det skriver Berlingske.

”I mit hoved skal staten ikke blande sig i, hvordan folk hilser på hinanden. Det er decideret uliberalt,” siger for eksempel folketingsmedlem Martin Geertsen.

Avisen vurderer at omkring en tredjedel af folketingsgruppen, når man regner ministrene fra, er imod forslaget.

Hele historien kan læses her.

Weekendavisen kan samme ombæring berette om, at udlændingeminister Inger Støjberg, på Venstre sommergruppemøde i Aarhus, gik hårdt til angreb på partiets politiske ordfører Britt Bager. Sidstnævnte havde til en tv-station sagt, at hun ikke brød sig om at man fejrede udlændingestramninger med kage.

”Britt Bager besvarede angrebet spagfærdigt, men fik støtte fra indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen og folketingsmedlem Martin Geertsen. Begge opfordrede til, at man passer lidt på med faconen i udlændinge- og integrationsdebatten. Den advarsel faldt ikke i god jord hos forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, der i et meget skarpt indlæg forsvarede Støjberg og sagde, at han godt forstår, hvis hun efterhånden er træt af at være minister, når hun konstant angribes fra egne rækker,” skriver avisen.

Hele historien kan læses her. (kræver abonnement)

 

Danske Bank-skandalen udvides
Danske Banks interne undersøgelse af hvidvask-skandalen gransker transaktioner for op imod 1.000 mia. kr. Det skriver den anerkendte internationale erhvervsavis Wall Street Journal, som citerer anonyme kilder for oplysningen. Det skriver business.dk.

Dermed kan omfanget af Danske Banks hvidvask-skandale vokse til astronomiske højder.

Ifølge Wall Street Journal er bestyrelsen i Danske Bank blevet præsenteret for, at den interne undersøgelse af hvidvask-skandalen har fundet frem til transaktioner fra udenlandske kunder for omkring 150 mia. dollar (962 mia. kr.) gennem den estiske filial i perioden fra 2007-2015.

Danske Banks direktør Thomas Borgen, der var direktør for Danske Banks internationale afdeling inden han blev topchef, har ingen kommentarer til historien.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er kaldt i samråd om sagen.

Læs hele historien her.

placeholder


Ny kvinde i spidsen for DR
Regeringen løftede fredag sløret for, hvem der får opgaven med at skære ned i DR, når den nye medieaftale skal implementeres. Og fra 1. januar 2019 sætter direktør Marianne Bedsted sig nemlig i formandsstolen i DR’s bestyrelse.

Bedsted er direktør for Salling stormagasiner og landsdækkende franchisekæder. 

”DR befinder sig på mange måder i en brydningstid. DR skal stå tydeligt som en bærende kulturinstitution og omstille sig i forlængelse af den indgåede medieaftale,” siger kulturminister Mette Bock.

Marianne Bedsted afløser den nuværende bestyrelsesformand Michael Christiansen, der i 10 år har stået i spidsen for bestyrelsen.

 

LO og DA i fælles opråb
Arbejdsmarkedets parter opfordrer regeringen til at sikre erhvervsskolernes kvalitet. Det kræver slut med omprioriteringsbidrag og flere penge.

Formålet er at sikre, at landets erhvervsskoler har de fornødne midler og den fornødne kvalitet. Der er behov for bedre økonomi, høj kvalitet og styrket image, så flere vil vælge at tage en erhvervsuddannelse, lyder den fælles opfordring fra LO og DA.

”Jeg håber, at det gør indtryk på regeringen, når både lønmodtagerne og arbejdsgiverne i fællesskab opfordrer til at investere massivt i erhvervsskolerne. Vi risikerer at mangle titusindvis af faglærte i de kommende år. Så kan det ikke nytte noget, at regeringen fastholder nedskæringerne på landets erhvervsskoler og på den måde dræner muligheden for, at erhvervsuddannelserne er et attraktivt uddannelsesvalg for landets unge og voksne. Tiden er til at være ambitiøse og investere massivt i erhvervsskolerne,” siger LO’s formand Lizette Risgaard.

Regeringen forventes inden længe at komme med et udspil til en reform af erhvervsuddannelserne.

Læs hele historien her

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet