Bandepakke: Strengere straffe og en smule forebyggelse

Der skal sættes hårdt mod hårdt i bandekonflikten. Justitsministeren varsler i nyt udspil strengere straffe og lidt bedre mulighed for forebyggelse. Der er dog mere vægt på det første end på det sidste.
Justitsminister Morten Bødskov (S) fremlagde i går regeringens bud på en forstærket indsats over for rocker- og bandekriminalitet. Udspillet indeholder en række forslag til strafskærpelser for banderelateret kriminalitet, stramning af reglerne for prøveløsladelser og en række forslag, der blandt andet skal gøre det nemmere for bandemedlemmer at komme ud af den kriminelle løbebane.

”Den hårde kerne, der har valgt kriminalitet som levevej, skal ikke forvente nogen form for tolerance. De skal væk fra gaden, så der bliver plads til at forstærke den forebyggende indsats. De rocker- og bandemedlemmer, der ønsker at forlade miljøet, skal til gengæld også have bedre mulighed for det”, sagde Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Forslaget blev pænt modtaget af oppositionen, der dog gerne ville have haft endnu hårdere straffe. Blandt andet for folk der for tredje gang bliver taget med ulovlige knive.

”Jeg ved ikke, hvor mange Bandidos-rockere eller HA'ere eller indvandrere, der for alvor ryster i bukserne med udsigten til at komme ind og sidde i 40 dage,” sagde Venstres Jan E. Jørgensen til Ritzau. Han bakkes op af ordførere fra Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der alle sammen synes, udspillet er ”for lidt”.

Dobbelt op på straf for bandekriminalitet
Regeringens bandeudspil er delt op i fem elementer. Strengere straffe, skærpede regler for prøveløsladelse, bedre værktøjer for de involverede myndigheder, styrkelse af den forebyggende indsats samt styrkelse af exit-indsatsen.

Regeringen foreslår, at man gør det nemmere for anklagemyndigheden at bruge den såkaldte bandebestemmelse, der kan give dobbelt op på straffen, hvis en lovovertrædelse er begået som del af en bandekonflikt. Regeringen vil desuden hæve strafferammen for besiddelse af ulovlige skydevåben og ammunition.

Endelig er der, som tidligere nævnt, et forslag om at hæve straffen for overtrædelse af knivloven.

Færre bandemedlemmer på udgang
Regeringen skriver i udspillet, at de ønsker at holde den hårde kerne væk fra gaden, når der ”verserer et bandeopgør”.

Derfor vil man forbyde bandemedlemmer at komme på prøveløsladelse i perioder, hvor der regelmæssigt bliver skudt i gaderne. Regeringen vil desuden lave et forbud mod, at dømte bandemedlemmer tager kontakt til deres gamle kriminelle ”venner”, når de er under prøveløsladelse.

Det betyder, at man helt konkret vil udvide muligheden for at forbyde for eksempel rockere at tage på besøg i en rockerborg.

Meget lidt fokus på forebyggelse
Hvor udspillet er ret konkret i forhold til strafskærpelser, er forslagene til forebyggelse mere ukonkrete. Regeringen foreslår, at der oprettes en ”task force” under social-, børne- og integrationsministeriet, som skal se på kommunernes arbejde med børn og unge, der er i risiko for at blive trukket ind i bandemiljøet.

Regeringen vil desuden sørge for, at der bliver udarbejdet ”… en ny vejledning om udveksling af oplysninger mellem politiet og kommunerne mv. i forbindelse med det kriminalitetsforebyggende samarbejde (SSP).”

Der er i første omgang sat 200 millioner kroner af til indsatsen over de næste fire år.

Læs udspillet her (eksternt link)

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook