Annonce

Bankansatte satser på politisk indflydelse: ”Nu bliver FH storebror”

”Det handler om politisk indflydelse,” siger kender af fagbevægelsen om de bankansattes ønske om at gå med i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Foto: FH
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
Finansforbundet, der organiserer 57.000 ansatte i bank- og finanssektoren, besluttede tidligere i denne uge at søge optagelse i Fagbevægelsen Hovedorganisation.

Læs også: FH har vokseværk: Bankansatte vil være medlemmer

 

Siden fusionen mellem LO og FTF i 2018 har Finansforbundet, der tidligere var med i FTF, valgt at stå alene uden at være medlem af en hovedorganisation.

Dengang - i 2018 - lød meldingen fra de bankansatte, at man ville undersøge mulighederne for at blive en del af Akademikernes Centralorganisation (AC), der er FHs konkurrent.

Men tilsyneladende har betingelserne for optagelse i AC været for skrap kost for de bankansatte. Så efter fire års tænkepause har de nu valgt side til fordel for FH.

tilsyneladende har betingelserne for optagelse i AC været for skrap kost

Dermed bliver der nu bundet en sidste sløjfe på den historiske fusion mellem LO og FTF.

Det handler om politik

Ifølge Jakob Sand Kirk, rådgiver og kender af fagbevægelsen, har det i et stykke tid ligget i kortene, at Finansforbundet var på vej ind i FH.

Han var tilbage i 2018 involveret i forhandlingerne om LO/FTF-fusionen, som rådgiver. Han arbejder stadig for en række fagforbund.

Han mener, at den vigtigste forklaring på Finansforbundets ønske om at tilslutte sig FH drejer sig om politisk indflydelse.

”Medlemskab af FH giver rigtig god mening for Finansforbundet. De har politiske ambitioner om at sidde med ved bordet, hvor de politiske forhandlinger foregår på nationalt plan. Det er altså nemmest, når man er med i en hovedorganisation som FH,” siger Jakob Sand Kirk til Netavisen Pio.

Finansforbundet vil præge de store samfundsdagsordener

”Hvis Finansforbundet vil præge de store samfundsdagsordener og være med, når der forhandles trepartsaftaler og bliver diskuteret for eksempel uddannelsespolitik, er det smart at have et tilhørsforhold til en af hovedorganisationerne, og lige nu er der én førende hovedorganisation i Danmark, og det er FH,” fortsætter han.

En fjer i hatten til FH

Hos FH må man også være godt tilfredse, lyder hans vurdering.

”For FH er det en fjer i hatten at optage en stor organisation, som står stærkt på det private arbejdsmarked. Nu bliver der slået søm i, at akademikerne er den lille i forhold til FH, så der ikke er tvivl om, at FH er storebror også på den del af arbejdsmarkedet, som Finansforbundet dækker,” siger Jakob Sand Kirk til Netavisen Pio.

Ved LO/FTF-fusionen valgte en række mindre FTF-organisationer som blandt andet Fysioterapeuterne, Ergoterapeuterne og Jordemoderforeningen at gå til AC.

”Den bevægelse er nu endegyldigt stoppet,” lyder vurderingen fra Jakob Sand Kirk.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Først var de uden hovedorganisation, så kom de med i FTF, så de stadig ikke behøvede stå skulder ved skulder med dem i beskidt arbejdstøj. Så fusionerede LO og FTF, og de meldte straks sig ud af FTF igen for så igen at stå udenfor. Så prøvede de at komme under ACs paraply men uden held, og nu kommer de så luskende hen til FH drivvåde og ydmygede med hatten i hånden. Det er da næsten komisk.