Bankøkonom: Der er plads til danske lønstigninger

Lønudviklingen inden for industrien halter ifølge Dansk Arbejdsgiverforening efter udlandet. Der er ikke tegn på en generel mangel på arbejdskraft.
Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at lønnen i industri og handel fortsat halter efter udlandet. Der er plads til lønstigninger, vurderer bankøkonom.

Og tallene viser, ifølge en af fagbevægelsens økonomer, at arbejdsgivernes påstande om at der generelt mangler arbejdskraft, ikke holder.

”Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at selvom de danske lønninger i industrien kravler op, så stiger de fortsat mindre end de gør i udlandet. På den måde vinder vi fortsat konkurrenceevne - og der er plads til lidt højere danske lønstigninger,” vurderer Søren V. Kristensen, der er økonom i Sydbank på Twitter,

placeholder

Tallene fra DA’s Internationale LønStatistik for 3. kvartal 2018 viser, at lønudviklingen i udlandet fortsat er højere end i Danmark inden for fremstilling. Forskellen er dog mindsket til 0,1 procentpoint i forhold til seneste kvartal.

I Danmark er lønnen steget 2,6 procentpoint siden inden for fremstilling, hvilket er 0,1 procentpoint mere end kvartalet før. Forskellen mellem den danske og udenlandske lønudvikling inden for fremstilling er herved reduceret til 0,1 procentpoint i 3. kvartal 2018, hvor den var 0,5 procentpoint kvartalet forinden.

Når lønningerne i fremstilling/industri stiger hurtigere i udlandet end i Danmark, bliver det billigere for udlandet at købe danske varer. Forholdet mellem produktionsomkostningerne i Danmark og i udlandet er det, man lidt populært kalder konkurrenceevnen. Og den bliver med de her tal fortsat forbedret.

Viser ingen generel mangel på arbejdskraft

Tallene vækker glæder i fagforbundet Dansk Metal, som organiserer mange af de medarbejdere, der er ansat i industrien og som nyder godt af lønstigningerne.

”Tallene viser det som vi har set igennem længere tid, nemlig at vi ikke har set voldsomt accelererende lønstigninger og at dansk erhvervsliv fortsat har en meget stærk konkurrenceevne,” siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Det er da en lille smule pudsigt, at lønstigningerne ikke er højere

”Vi har, på grund af den lave inflation, fortsat pæne realløns-stigninger og det ser ud til at fortsætte,” siger han, men tilføjer en stille forundring over, at lønningerne ikke stiger hurtigere.

”For det er da en lille smule pudsigt, at lønstigningerne ikke er højere, når arbejdsgiverne nu, igennem flere år, ikke har misset en lejlighed til at tale om en helt generel mangel på arbejdskraft,” siger han, og understreger, at der selvfølgelig findes sektorer og områder, hvor det kan være svært for arbejdsgivere at rekruttere de nødvendige medarbejdere, men at problemet altså ikke er generelt.

Lønstatistikken fra DA viser til gengæld at lønudviklingen i byggeriet går stærkt. I Danmark er lønningerne steget med 3,4 procent, mens den i udlandet kun er steget med 3,1 procent,

Ser man på handelsområdet, så stiger lønningerne med 2,9 pct. i udlandet, hvilket er 0,4 procentpoint mere end de er i Danmark.

Se alle tallene her.

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce