Bankrøver på frierfødder i kedelig actionfilm

Skuespilleren Liam Neeson virker stålsat på at slumme den i smålurvede actionfilm. Hvad ”Honest Thief” angår, skulle han ikke være faldet for fristelsen.
Foto: Scanbox
68-årige Liam Neeson kan stadig give den som actionhelt.
Liam Neeson vil for lidt ældre læsere være mest kendt som Oscar Schindler, fabriksejeren der reddede jøder fra gaskamrene i Steven Spielbergs ”Schindlers Liste”.

Men trods hans følsomme gemyt, stilfærdige integritet og mildt melankolske blik, der er som skabt til film med europæisk fornemmelse, trives han faktisk godt som hårdtslående actionhelt i tvivlsomme samlebåndsfilm.

I ”Taken”-serien nedslagter han albanske gangstere på stribe med samme effektivitet som en Terminator.

I ”Cold Pursuit” var han en sørgende fader, der tog blodig hævn på sin søns banemænd. Også i ”The Commuter” og ”Men In Black: International” var der forgyldt smør på brødet til stjernen og hurtigt glemte adrenalinskud til os andre.

placeholder

Rendyrket B-film

Hvad ”Honest Thief” angår, skulle Liam Neeson dog alligevel have takket nej. At det er rendyrket B-film, har jeg det fint med.

Men B-film skal helst være guilty pleasures, der får popcornene til at knase og sodavandet slubret, uden at man bliver opmærksom på, at man faktisk skal tisse.

B-film skal ikke være sentimentale, retskafne og med tuttenuttede hunde, der ser ud, som om de er fremskabt af Disney-animatører.

Action-Liam kan være meget sjovere end det her.

Hunden Tazzie er spillet af en virkelig hund af samme navn; jeg var nødt til at tjekke på nettet, at den ikke var lavet ved hjælp af CGI-effekter, så larmende nuttet er den.

Dens ejermand er en egentlig-god-nok FBI-agent, hvis forliste ægteskab står som et spejlbillede til hovedpersonernes forelskelse. Det er blot ret forstyrrende med en actionfilm, der også vil fortælle os noget modent og opbyggeligt om parforhold, midtlivskriser og skilsmisse. Action-Liam kan være meget sjovere end det her.

Kitsch og kugleregn

I ”Honest Thief” spiller Liam Neeson, som titlen deklarerer, en slags Robin Hood-agtig bankrøver, der lænser pengeskabe som hævn overfor stygge pengemænd, der snød hans far for dennes retmæssige pension.

Han er tidligere minør i fredens tjeneste. Kan sprænge sig ind i bankers pengeskabe efter mørkets frembrud, så ordensmagten står måbende tilbage uden spor. Og han er naturligvis, viser det sig, også en ekspert i nærkamp, i at undgå pistolkugler og i at manøvrere en personbil gennem et efterårssmukt Boston i halsbrækkende tempo.

Selvom kugleregnen er udført kompetent nok, er der kun minimal morskab i at høre Neeson udsige kitschede genre-replikker som ”I am coming after you, agent Nivens!” 

Ved at melde sig frivilligt og levere hver en pengeseddel tilbage, håber han at kunne få en reduceret dom.

Tom Dolan, sådan hedder vores helt, møder den skinbarlige kærlighed ved filmens begyndelse, hvor han møder op på et lagerhus for at booke et diskret opbevaringsrum til de mange millioner, han har røvet.

Kærligheden mellem de to er så stærk, at Tom Dolan vil kvitte tilværelsen som berygtet røver og mangemillionær for at kunne leve et liv med ren samvittighed.

Ved at melde sig frivilligt og levere hver en pengeseddel tilbage, håber han at kunne få en reduceret dom. Uheldigvis får han et par brodne kar af et par FBI-agenter på sin sag. Og snart er Fanden løs i Bostons svar på Laksegade…

Kvindeligt sidekick er en (lille) formildende omstændighed

Skurken, Agent Nivens (Jai Courtney) er en så dårligt serveret cocktail af tumpet og nederdrægtig modstander, at hævnen og gengældelsen aldrig bliver tilfredsstillende nok.

Hvis vi skal engagere os i en så tynd historie, skal der simpelthen en ordentlig skurk til. Hvordan den her korrupte FBI-agent er kommet hele vejen gennem akademiet med en så på én gang skurkagtig og blank personlighed står hen i det uvisse.

Det pæneste jeg kan finde at sige om filmen er castingen af en ret troværdig kvindetype som heltens store kærlighed: En kvindelig heltinde (skuespillerinden Kate Walsh, er født 1967), der ikke er alt, alt for ung sammenlignet med vores eks-minør og retskafne bankrøver Tom (Liam Neeson er født i 1952). 15 år lyder måske af en smule, men i Hollywood er det ingenting.

Måden, hun tackler hans afsløring af bankrøverfortiden, er dog svær at købe. At finde ud af at ens mand er en slags småmytologisk mestertyv, ville nok få de fleste af os lidt mere ud af kurs.

Efter at have set ud som en hustru, der har opdaget ægtemandens bedrag i en scene eller to, kigger hun igen på Tom Dolan med beundrende blikke, når han med rolig hånd og utrolig snilde gør livet surt for filmens skurkagtige FBI-lus i en grad, så der ingen tvivl er om udfaldet.

Da Liam Neeson havde lavet ”Cold Pursuit”, meddelte han, at det ville være hans sidste actionfilmrolle. Han skulle have holdt sit løfte.  

’Honest Thief’. Film. Instruktion: Mark Williams. Medvirkende: Liam Neeson, Kate Walsh, Jeffrey Donovan. Spilletid: 99 min. Premiere: 3. december.

Henrik Reinberg Simonsen (f. 1978) er kommunikationskonsulent og freelancefilmanmelder


placeholder

Kommentarer

"Honest Thief" er ikke så ringg endda. Ja, det er ikke verdens mest originale film, men den virker og den har en ganske sød kærlighedshistorie med den dejlige Kate Walsh. Det en film til karakter lidt over middel.

Annonce