Annonce

Beløn flid frem for blodsbånd!

Vi får både et mere lige og mere rigt samfund, hvis vi forhøjer arvebeskatningen og bruger pengene på at sænke skatten på arbejde. For det er grundlæggende uretfærdigt, at flid og hårdt arbejde beskattes hårdere end held og blodsbånd.
Indlæg af Martine Bengtsson, DSU Amager, Jannik Juul Johansen, kasserer i DSU Vesterbro, og Martin Lethan Albrechtsen, formand for DSU Københavnskredsen

Vores samfund belønner af uforklarlige årsager dine forældres indsats frem for din egen. Det er tid til et opgør med det håbløst forældede skattesystem.

Den 4. april 2015 blev der født to børn på Hvidovre Hospital. Lad os kalde dem Ruben og Carla. Begge blev født sunde og raske, og de sover i skrivende stund i deres forældres huse i Hvidovre. I 2021 starter de i skole, hvor begge vil lære at regne og skrive sammen med deres kammerater. Senere starter de på Rødovre Gymnasium, hvorfra de dimitterer med samme karakterer i huen. Ruben vælger at starte på sygeplejeskolen, og Carla søger ind på læreruddannelsen. De kommer begge hurtigt i job efter deres uddannelse og knokler på deres arbejde.

Hvis vi lavede skattesystemet om, så vi stadig beskattede arv på samme måde op til 500.000 kroner, og derefter beskattede resten efter niveauet for indkomstskatter, så ville Danmark kunne forvente et provenu på mindst 40 milliarder kroner årligt.

Pludselig ringer Carlas telefon midt i en undervisningstime, samtidig med at Ruben netop har fået den frygtelige besked: Deres forældre er gået bort.

Indtil nu har de levet på lige fod, men fra denne dag ændrer det sig radikalt. For Rubens forældre efterlader ham en arv på 10 millioner kroner, men Carlas forældre efterlader kun en værdiløs, udstyret lejlighed. Ruben stopper herefter som sygeplejerske, da renterne på hans arv udgør markant mere end hans løn som sygeplejerske. Så mens Ruben underskriver købskontrakten til sin nye villa i Gentofte, er Carla i gang med at bære de tunge ting ned fra forældrenes lejlighed.

Det er forrykt, at vi har skabt et så uretfærdigt samfund.

Med det system vi har i dag, beskatter vi kun 15 procent af den arv, man får efter de første 269.000 kroner. Det medvirker til, at vi hvert år går glip af flere milliarder kroner, fordi vi ikke tør tage et opgør med vores skattepolitik.

Hvis vi lavede skattesystemet om, så vi stadig beskattede arv på samme måde op til 500.000 kroner, og derefter beskattede resten efter niveauet for indkomstskatter, så ville Danmark kunne forvente et provenu på mindst 40 milliarder kroner årligt. Tænk engang hvor meget vi kunne sænke skatten på arbejde eller sænke momsen på dagligvarer. Og tænk på det råderum, den almindelige husstand vil få tilført til forbrug.

På den måde skaber vi ikke blot et mere lige samfund, men også et rigere samfund. For det er det arbejde, der bliver udført ude på arbejdspladserne, der skaber reel værdi.

Dette forslag vil betyde, at Ruben arver 5 millioner, som stadig vil være markant højere, end hvad den almindelige dansker har på sin konto. Carla og han vil samtidig tjene mere på det arbejde, de udfører, og det vil være billigere at lave dagligdagsindkøb. Dette vil give Carla et større økonomisk råderum samtidigt med, at det i højere grad vil kunne betale sig for Ruben at arbejde.

Som unge socialdemokrater er vi forargede over, at venstrefløjen ikke tager kampen med de borgerlige om at få ændret måden, vi finansierer vores samfund på. Vi bliver simpelthen nødt til at gøre noget ved denne problematik, da vi som socialdemokrater mener, at flid og hårdt arbejde skal belønnes frem for held og blodsbånd.

 

Indlægget er skrevet som led i undervisningen på DSU’s økonomi- og skattepolitiske hold på DSU’s påskekursus 2015.


Flere artikler om emnet

Annonce