Bendtner illustrerer dansk fodbolds krise

Debatten går efter den danske fodboldangriber Nicklas Bendtners spritdom. Sagen er en katastrofe for en sport, der higer efter profiler.
Fodboldspilleren Nicklas Bendtner fik i dag en bøde på næsten en million kroner og frakendt kørekortet de næste tre år, for at have kørt spritkørsel efter et værtshusbesøg i weekenden.

På Facebook er folkedybets dom over Bendtner benhård. Kommentar efter kommentar genlyder med spot og hån: idiot, klaphat, drukkenbolt og fjols hører til i den milde ende af spektret af udbrud. Spritkørsel er en af de lovovertrædelser, der på få år er gået fra, at være anset på linje med at gå over for rødt, til at være noget som danskerne generelt tager meget voldsomt afstand fra.

Nicklas Bendtner, der er meget aktiv på Twitter, kaldte i første omgang hændelsen for ”a mild case of drink driving”, hvilket vist må siges, at være en gradbøjning af sandheden. Bendtners promille skulle have været omkring 1,75 eller det nogen ville kalde ”spritstiv”.

Karriere på sidespor
En skadesfri Nicklas Bendtner er en af landets tre bedste fodboldspillere og han er så afgjort den højest betalte. Han er også den absolut mest eksponerede, qua forhold med først Caroline Flemming og nu med skuespilleren Julie Zangenberg, har han været fast inventar i sladderbladene, hvilket står i modsætning til landsholdskollegerne Christian Eriksen og Daniel Agger.

Der er få positive ting, man kan udlede om Nicklas Bendtner i denne sag. Han kæmper i forvejen med at skulle leve op til et kæmpepotentiale og denne sag udstiller blot, endnu en gang, billedet af en stor knægt, som helt åbenlyst har problemer med både at overholde almindelige love og regler, men også med at prioritere karrieren, frem for kendislivet. Listen med udskejelser uden for banen bliver blot længere og længere.

I hans klub, Juventus, er man måske også lidt overraskede over, at se klubbens spiller, der åbenbart var hjemme til påstået genoptræning, på forsiden af aviserne på den måde. Han står nu til en fyreseddel fra sin italienske klub, som kun har lejet ham i engelske Arsenal, og ingen af to klubber, har på nuværende tidspunkt nogen interesse i at beholde Bendtner efter sommerferien, hvor lejekontrakten udløber. En hel ny klub, den fjerde på lige så mange år, virker lige nu som det mest realistiske scenarie for Bendtners fodboldfremtid.

Bendtner bør nok i den nærmeste fremtid sætte sig ned sammen med sine agenter, rådgivere og sin far og lægge en plan for, hvordan det igen kan blive fodbold, der kan blive omdrejningspunktet.

En straf uden konsekvenser
Reaktionen fra det danske fodboldforbund, DBU, var himmelråbende ynkelig. DBUs kommunikationschef Lars Behrendt lagde ud med at sparke spørgsmålet til hjørnespark, ved at påstå, at sagen ikke vedrørte DBU, da Bendtner pt. ikke var en del af landsholdet.

Et totalt pseudoargument, som ville betyde at DBU kun havde ansvar for spillernes gøren og laden i perioder op til landskampe og slutrunder, på trods af at forbundet hvert eneste år tjener millioner på at sælge landsholdsspillerne som sponsorater til Dansk Bank. Den manøvre slap Behrendt heller ikke af sted med, og forbundet valgte at vise benhård handlekraft. Seks måneders prompte karantæne til Bendtner for landsholdet.

Problemet er bare at Bendtner som bekendt er skadet og ville alligevel ikke blive klar til landsholdets to afgørende VM-kvalifikationskampe imod Tjekkiet og Bulgarien. Reelt misser han så kun kampen imod fodboldmastodonten Armenien(!), så det er en næsten gratis omgang for DBU, rent sportsligt.

DBU burde i den grad forsøge sig med lidt selvkritik og overveje hvilket signal, de sender til offentligheden, ved at idømme Bendtner en ikke-straf.

En sport uden profiler eller resultater
Kommunikationsrådgiver Fernando Olsen valgte, at tage det ledige standpunkt. Bendtners sag er rent faktisk godt for dansk fodbold generelt. ”Bendtner er med til at ramme medierne bredt. Nu kommer vi også i de kulørte magasiner. Vi kommer i nyhederne, og fodbolden kommer generelt bredt rundt. Vi har brug for nogle folk som Bendtner, der trækker dansk fodbold ud af sportssektionerne.” sludrede han til Ekstra Bladet. Ingen gider åbenbart interessere sig for sporten, slet ikke landsholdet og dårlig omtale er trods alt bedre end ingen omtale, mente konsulenten.

LÆS OGSÅ: Fodbold: Fair konkurrence skal forny spændingen

At dansk fodbold er i store vanskeligheder er ingen hemmelighed. Superligaklubberne bløder økonomisk, tilskuerne og tv-seerne flygter og samtidig har landsholdet har svært ved at både vinde kampe og sælge billetter. Det er helt åbenlyst at sporten savner profiler. Ikke så meget på banen, hvor der er masser af talent, både førnævnte Christian Eriksen og Daniel Agger, men også unge Victor Fisher fra Ajax, Andreas Cornelius fra FC København og Jores Okore fra FC Nordsjælland, der til sommer vil være at finde i en europæisk topklub.

Problemet er bare, at de ikke er specielt interessante for medierne, for andet end deres fodboldspil. Det er vel de færreste danskere ville kunne udpege Christian Eriksen på klassefoto i en tilfældig 3.G.-klasse. Her har Bendtner med sit ”bad boy”-image og sin utvetydige tro på egne evner stukket ud fra mængden af flinke, unge mænd.

Problemet fra Bendtner og for dansk fodbolds image er bare, at den slags opførsel kun tolereres og udtalelser kun giver mening, hvis man samtidig præsterer inden på banen og der er der simpelthen for langt imellem pletskuddene fra Bendtner, der i denne sæson er noteret for ni kampe og nul mål for Juventus.

Tvivler på at det får en eneste tilskuer mere på stadion, at folk oplever en ung mand som helt åbenlyst ikke har styr på sit liv – og tilmed bringer andres i fare.  Og det er jo ærgerligt for dansk fodbold.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce