”Send flere penge til sundhed. Det er i alles interesse. Jeg anerkender, at skiftende regeringer med kræftplaner, udredningspakker og andre gode tiltag har været med til at løfte sundhedsvæsenet, men med det enorme patienttryk, vi står over for, kommer vi ikke uden om at skulle lægge markant flere penge i sundhedskassen. Ellers skal vi i hvert fald indstille os på en helt anden service fra hospitalerne,” lød budskabet fra Bent Hansen.
Ekstrem travlhed er ikke rimelig
Hvis kvaliteten i sundhedsvæsnet skal følge med befolkningsudviklingen og borgernes krav om kvalitet, så er der brug for flere penge.
”Presset på vores hospitaler er stort, og vores medarbejdere løber stærkt. Flere opgaver skal på sigt flyttes ud. Men vi skal også være realistiske om, hvad der kan lade sig gøre. Nok kan vi afdæmpe presset på hospitalerne, men vi kan ikke fjerne det. Medicinudgifterne stiger voldsomt, og patienterne har brug for mere behandling,” sagde Bent Hansen i talen.
Han mener, at regionerne har holdt igen under krisen, men at det nuværende økonomiske opsving også skal komme sundhedsvæsnet til gavn.
”Den ekstreme travlhed er hverken rimelig over for vores medarbejdere eller over for patienterne. Regionerne var loyale over for den samfundsøkonomiske virkelighed under den økonomiske krise. Nu er der økonomisk vækst, rekord i beskæftigelse og råderum i den nationale økonomi. Nu må regering og Folketing være loyale over for det økonomiske pres og levere vækstprocenter, der kan mærkes,” sagde han.
Danmark bruger færre penge på sundhed end vores nabolande
Den afgående formand påpegede også, at de danske sundhedsudgifter er lave set i forhold til det meste af Europas, og de danske sundhedsudgifter stiger kun svagt. Og det på trods af, at sundhedsvæsnet er højt prioriteret ønske blandt vælgerne.
”I dag bruger vi faktisk en mindre andel af vores BNP på sundhedsvæsenet, end vi gjorde i 2009. Den udvikling tror jeg ikke, at mange danskere kan se sig selv i - tværtimod står sundhed øverst på befolkningens politiske dagsorden,” sagde han.
Ifølge OECD udgør de danske sundhedsudgifter 7,8 procent af bruttonationalproduktet, BNP. Det er under OECD-gennemsnittet på 8,6 procent og lavere end i blandt andet Tyskland, Sverige, Holland og Finland, som er de lande som Danmark oftest sammenlignes med.
Socialdemokraten 69-årige Bent Hansen har været en central spiller i det danske sundhedssystem, siden han i 1990 blev valgt som amtsborgmester i Viborg og særligt siden 2007, hvor han blev formand for Danske Regioner.
Bent Hansen afløses på formandsposten af regionsformand Stephanie Lose (V) fra Region Syddanmark.
Læs hele talen her.