Berlingske-kommentator: “Socialdemokratiet er blevet en formidabel modstander”

V er langt fra i harmoni - og det borgerlige Danmark er “langt fra at stå med et fælles og slagkraftigt projekt”, mener Berlingske-kommentator Thomas Larsen
Foto: Socialdemokratiet
Socialdemokratiet er blevet “en formidabel modstander”. Der er langt fra harmoni i Venstre, og det borgerlige Danmark er langt fra at stå med et fælles og slagkraftigt projekt.

Det konkluderer Berlingskes mangeårige politiske kommentator, Thomas Larsen, i en dugfrisk analyse i Berlingske.

“Selv om der er kommet mere ro på de indre linjer efter det dramatiske formandsskifte sidste sommer, er partiet langt fra i harmoni. Eksformand Lars Løkke Rasmussen skygger ofte for Jakob Ellemann-Jensen, og som det blev blotlagt med de fem blå partilederes kronik i mandagens Berlingske, er det borgerlige Danmark langt fra at stå med et fælles og slagkraftigt projekt.”

Som om det ikke var nok konstaterer Thomas Larsen i sin analyse, at “samlet har rød blok taget en næsten surrealistisk føring”.

Thomas Larsen sammenligner situationen for Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, med den situation hans far, Uffe Ellemann-Jensen, stod i efter valget i 1987, hvor Venstre nåede et lavpunkt i vælgermæssig tilslutning og en politisk profil, der fremstod gammeldags og slidt:

En afgørende forskel består i, at Socialdemokratiet er blevet en formidabel modstander

“Forløbet fra dengang viser, at man skal være varsom at erklære en ny formand for død, når han eller hun kæmper for at finde sit ståsted og sin form,” skriver Thomas Larsen med henvisning til, at Uffe Ellemann fik vendt skuden og moderniseret Venstre. Og at Venstre i årene derefter gik voldsomt frem. Men der er en afgørende forskel på situationen for Venstre og Uffe Ellemann dengang - og så til nu, hvor sønnen Jakob Ellemann-Jensen har overtaget roret i Venstre: 

“En afgørende forskel består i, at Socialdemokratiet er blevet en formidabel modstander,” konstaterer Thomas Larsen og fortsætter:

Succesrig politik-udvikling

“Her og nu rider statsminister Mette Frederiksen på en bølge af popularitet som en konsekvens af hendes håndtering af coronakrisen. Den slags varer ikke ved, og på et tidspunkt vil hverdagen indfinde sig for regeringschefen.

Det er blot ikke spor sikkert, at Ellemann skal føle sig tryg ved dette perspektiv. En vigtig pointe er nemlig, at Frederiksen på lange strækninger har gennemført en mindst lige så succesrig politik-udvikling som den, der tidligere karakteriserede Venstre,” noterer Thomas Larsen - og skærer ud i pap, at Socialdemokratiet anno 2020 har flyttet sig til en position, “som mange vælgere finder rigtig”:

“Det handler ikke alene om hendes opgør med tidligere tiders socialdemokratiske udlændingepolitik, som betyder, at partiet i dag står langt stærkere på dette punkt. Det handler også om hendes profil i velfærds- og socialpolitikken, miljø- og klimapolitikken og hendes tilgang til EU,” lyder analysen.

internt i partiet skal man mange årtier tilbage for at finde samme form for samling

Thomas Larsen noterer samtidig, at statsminister Mette Frederiksen “mandskabsmæssigt står med en stribe driftssikre ministre og skarpe rådgivere, og internt i partiet skal man mange årtier tilbage for at finde samme form for samling.”

Ellemann risikerer “at snuble i dørtrinnet til Statsministeriet”

Thomas Larsen noterer, at Jakob Ellemann-Jensen og de blå partiledere i en fælles kronik mandag i Berlingske fokuserede på de økonomiske udfordringer, herunder håndteringen af stigende gæld og behovet for reformer.

Men skal Jakob Ellemann- Jensen, skriver Thomas Larsen, gøre sig håb om at vippe Mette Frederiksen af pinden, så “skal kronikkens hensigtserklæringer i de næste år forvandles til anderledes konkret og håndfast politik, som vælgerne kan se nødvendigheden af”:

Så kommer han slet ikke i nærheden af ministeriet

“I modsat fald kommer Jakob Ellemann-Jensen ikke til at snuble på dørtrinnet til Statsministeriet, som det skete for hans far i 1998. Så kommer han slet ikke i nærheden af ministeriet.”

De blå er gået “i psykisk karantæne”

Politisk kommentator, Lars Trier Mogensen, skriver i en kommentar i netmediet Altinget, at de fem borgerlige partier virker som om, de er gået i psykisk karantæne.

Den blå blok “virker som forhekset, for alt imens statsminister Mette Frederiksen (S) har kunnet svævet højere og højere som velfærdsstatens nye skytsengel, har de blå partier trukket sig selv længere og længere ned i et sort hul af magi.

har de blå partier trukket sig selv længere og længere ned i et sort hul af magi

Ingen ved længere, hvor de har Venstre eller de andre små blå partier. De borgerlige er gået i psykisk karantæne,” skriver Lars Trier Mogensen.

Han mener, at Jakob Ellemann-Jensen kun fremstår som statsministerkandidat af navn - ikke af gavn:

“Den største svaghed kredser om Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der efterhånden kun fremstår som statsministerkandidat af navn, ikke af gavn.

Han blev valgt i efteråret som en mindelig kompromiserstatning, fordi han hverken hed Kristian Jensen eller Inger Støjberg, og dermed var det mindst kontroversielle bud på en afløser for Lars Løkke Rasmussen.

Men hverken dengang eller senere har Jakob Ellemann-Jensen formået at formulere et politisk projekt

Men hverken dengang eller senere har Jakob Ellemann-Jensen formået at formulere et politisk projekt, der kan samle de borgerlige partier om en slagplan, der på nogen tænkelig måde ser ud til at ville kunne true statsminister Mette Frederiksen, i hvert fald ikke inden næste folketingsvalg,” lyder analysen.

Den borgerlig blok “har hverken et økonomisk program eller en værdipolitisk plan med potentiale til at kunne flytte flere hundredtusindvis vælgere,” mener Trier Mogensen og henviser - akkurat som politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen - til de blå partiers fælles kronik i Berlingske mandag:

“Grænser til ren og skær nonsens”

“Deres rituelle besyngelse af forgængernes bedrifter med økonomiske reformer i 00'erne og 10'erne afføder ingen nye tanker, fremdrift eller i det mindste lidt kontrovers i dag, og der er heller ikke mange formuleringer i kronikken, som finansminister Nicolai Wammen (S) ikke ville have kunnet skrevet under på.

I fælles flok kan de fem partiledere ikke rigtigt svinge sig op til at ytre mere og andet end mainstreamalmindeligheder

I fælles flok kan de fem partiledere ikke rigtigt svinge sig op til at ytre mere og andet end mainstreamalmindeligheder om for eksempel, at "pengene skal tjenes, før de kan bruges" og om betydningen af et konkurrencedygtigt erhvervsliv. Det grænser til ren og skær nonsens.”

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ja, det ser godt nok skidt ud for de borgerlige partier og de seneste 2 meningsmålinger giver rød blok pænt flertal uden Radikale Venstre, som er de borgerliges sidste værn mod socialismen.

Ja, det ser godt nok skidt ud for de borgerlige partier og de seneste 2 meningsmålinger giver rød blok pænt flertal uden Radikale Venstre, som er de borgerliges sidste værn mod socialismen.

Annonce