Berlingske løber med tvivlsom ære: Flest pressenævnssager i 2020

Intet medie fik sidste år flere kendelser imod sig i Pressenævnet end Berlingske.
I 2020 udtaler Pressenævnet kritik af medierne i alt 27 gange.

Det viser en optælling, som Dansk Journalistforbunds fagblad Journalisten har lavet.

Berlingske er det medie, som har fået kritik flest gange i årets løb. Tre gange har Pressenævnet udtalt kritik af Berlingske. Det ærgrer Berlingskes ansv. chefredaktør Tom Jensen.

”Det er ikke en plads, man tilstræber på nogen måde. Vi tager det alvorligt, når vi får kritik af Pressenævnet. Derfor er tre gange kritik på ét år ikke godt,” siger han til Journalisten.

Berlingske fik kritik for:

– utilstrækkelig sløring af en elev, som blev kritiseret i et debatindlæg.

– en kommunikationschef blev anklaget for at bidrage til ulovligheder, men fik ikke genmæle.

– at bruge et billede af en case på Facebook på en måde, så det fremgik, som om han var kriminel.

Det er ikke uden konsekvenser, at overtræde reglerne. Netavisen Pio har ret indgående beskrevet sagen om Berlingskes manglende sløring, som betød at den omtalte elev måtte sygemeldes fra hendes uddannelse.

Ekstra Bladet, DR, Politiken og Sjællandske Medier har hver fået kritik to gange i 2020. En stribe medier har fået kritik én gang.

Blandt dem der fik kritik én enkelt gang af Pressenævnet er Netavisen Pio. Pressenævnet udtalte kritik af manglende forelæggelse samt ordlyden af en mellemrubrik i en artikel om ghettopakken.

Om Pressenævnet

  • Pressenævnet er en uafhængig institution, der består af otte medlemmer: Formand og næstformand udpeges af højesteret, to medlemmer udpeges af Dansk Journalistforbund, to af udpeges af de danske mediers redaktionelle ledelser og offentlighedens to repræsentanter udpeges efter udtalelse fra Dansk Folkeoplysnings Samråd. Det er formelt justitisministeren der udpeger medlemmerne.
  • Pressenævnet dømmer efter gældende "Vejledende regler for god presseskik". Det er frivilligt for medier om de vil tilmelde sig Pressenævnet.
  • Udtaler Pressenævnet kritik af et medie, har mediet pligt til at bringe afgørelsen i mediet. Forudsat at mediet er tilmeldt Pressenævnet. Kun medier, der er tilmeldt Pressenævnet, har ret til at få udbetalt mediestøtte.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Og så er der alle de sager, hvor offeret ikke orker at klage til nævnet.
Medierne er en sammenspist flok, hvor man meget nødig kritiserer hinanden, men meget gerne alle andre.

Annonce