Berlingskes nyhedschef igen på anklagebænken: Aftog konstrueret rocker-historie

DR Dokumentar klæder tidligere nyhedsredaktør på BT - nu nyhedschef på Berlingske - af. Chefredaktør på Berlingske har ingen kommentarer
Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Berlingskes nyhedschef, Simon Andersen, er på ny kommet i fokus.

Denne gang dokumenterer DR Dokumentar i programmet “Pressens kriminelle håndlanger”, som blev vist tidligere på måneden, at Simon Andersen i sin tid som nyhedschef på BT i efteråret 2009 aftog en konstrueret historie om Hells Angels boligjagt på Østerbro.

Simon Andersen blev udtrykkeligt advaret af daværende BT-krimi-reporter gennem 33 år, Jan Søgaard, mod historien. Men ifølge Jan Søgaard blev han af Simon Andersen tvunget til at skrive historien alligevel. Jan Søgaard fik samtidig af Simon Andersen ordre til ikke at anføre Michael Forsmark som fotograf til artiklens billeder.

Jan Søgaard siger i DR doku’en, at han aldrig tidligere har været udsat for noget lignende:

“(....) Det var første gang i næsten 33 år, at jeg havde været udsat for noget lignende. Så det var en medvirkende årsag til, at jeg sagde op. For jeg ville ikke bryde mig om at blive sat i samme situation engang til,” siger Jan Søgaard i dokumentaren.

Jan Søgaard siger op på BT i 2010 - efter et langt arbejdsliv på frokostavisen som krimi-reporter. Han arbejder videre som krimi-reporter på Ekstra Bladet.

I doku’en indrømmer Michael Forsmark, at historien om Hells Angels bolig-jagt på Østerbro, der dengang spredte sig til TV-Avisen og mange andre medier, var konstrueret.

Doku’en zoomer ind på Michael Forsmark, der holder en kopi af BT-historien “Sandberg ser på hus” frem og griner: “Det er iscenesat, ikke. Det må jeg indrømme.”

Simon Andersen vil ikke stille op i DR-programmet, men skriver i en mail til DR, at han intet husker om historien:

Jeg kan simpelthen intet huske om den historie

“Jeg kan simpelthen intet huske om den historie.”

Genoptog samarbejdet med Forsmark

DR-dokumentaren, “Pressens kriminelle håndlanger”, går meget kritisk til krimi-fotografen Michael Forsmark, men også de mediechefer som gennem årene har samarbejdet med og aftaget Forsmarks billeder og historier.

I programmet redegør tidligere chefredaktør på BT, Arne Ullum for, hvorfor han - efter et alt for langt tilløb - i 2004 afbryder samarbejdet med Michael Forsmark.

Bægeret flød over da Forsmark sælger en kioskbasker til BT om, at prins Joachim kører 170 km. i timen. Forsmark kommer tilfældigt forbi, og kan derfor dokumentere prins Joachims høje hastighed, hævder Forsmark over for BT.

Det viser sig, at det i virkeligheden er Forsmark, der i bil jagter prins Joachim i det nordsjællandske. Og at prins Joachim så speeder op for at slippe væk fra sin forfølger.

Arne Ullum siger i DR-doku’en, at journalister og fotografer ikke må skabe deres egne historier, og det var lige præcis hvad Forsmark gjorde i det her tilfælde ved at jagte prins Joachim. Men Forsmark fortier over for BT, at han jagtede prinsen.

Simon Andersen bliver nyhedschef på BT i 2008. Kort efter genoptager Simon Andersen BT’s samarbejde med Michael Forsmark.

“Jeg kunne li’ ham lige fra starten af. Fra første sekund jeg ser ham: 'Ham der, han er bare blæret. Han ved, hvordan man skal lave avis. Længere er den ikke: Han er dygtig',” siger Forsmark i doku’en om hans syn på Simon Andersen.

Krimi-reporter Jan Søgaard forklarer, at BT’s krimi-redaktion flere gange advarede Simon Andersen mod Forsmark.

Vi forsøgte jo flere gange, at advare Simon Andersen mod det samarbejde

“Vi forsøgte jo flere gange, at advare Simon Andersen mod det samarbejde. Og sagde til ham, nu skal du altså være forsigtig. Man skal være meget-meget kritisk, fordi Michael Forsmark er den person, han er.”

Hells Angels på Østerbro

Jan Søgaard forklarer i DR-programmet nærmere om Hells Angels-historien:

“Jamen, den kom i stand på Simon Andersens foranledning. Fordi, på det tidspunkt en uges tid før artiklen, havde Jønke (Tidigere præsident for Hells Angels, red.) været ude at sige, at Hells Angels ville ekspandere, og at man ville oprette et nyt chapter på Østerbro.”

Der klippes i doku’en til et indslag i TV-Avisen om at Hells Angels angivelig vil oprette en fjerde rockerborg på Østerbro. Bydelen er i oprør og skræmt fra vid og sans.

Doku’ens vært, Mette Frisk, nævner, at det store spørgsmål er, hvor på Østerbro Hells Angels vil placere rockerborgen.

Michael Forsmark forklarer over for DR:

“Det er mig der finder det hus her midt i et ambassadekvarter. For ligesom at sparke lidt til det, så bliver vi enige om, at de (Brian Sandberg, dengang fremtrædende Hells Angels-rocker og en håndlanger, red.) skal gå ned og kikke på det hus, og så ligger jeg på lur og tager billeder af det. Sådan helt tilfældigt.”

Jan Søgaard fortæller:

“Et par dage efter kommer Michael Forsmark op til Simon Andersen og præsenterer de her billeder. Og det synes Simon Andersen jo var en fantastisk historie.”

Jan Søborg forklarer i programmet, at han ikke var i tvivl om, at det var en fup-historie konstrueret af Forsmark:

“Jeg var sådan set ikke i tvivl om, at det var et set up, som Michael Forsmark havde lavet med Brian Sandberg.”

Søgaard forklarer, hvorfor han alligevel skrev historien:

Det blev jeg tvunget til

“Det blev jeg tvunget til. Jeg kunne jo ikke gøre noget. Det var en direkte ordre fra Simon Andersen, at den historie skulle skrives. Og jeg blev så endnu mere bestyrket i min opfattelse af, at det var et set-up, da Simon Andersen kom og gav ordre om, at der ikke måtte stå foto-byline på billederne. Der måtte ikke stå på billederne, at det var Michael Forsmark, der havde taget dem.”

Jan Søgaard uddyber:

“Hvis der her under billederne havde stået: “Michael Forsmark”, så ville alle, der kendte lidt til miljøet og Michael Forsmark og Brian Sandberg, de kunne jo så regne ud, at “Ah, okay, så kan det være noget Michael Forsmark har fået arrangeret”. Det ville være åbenlyst, ikke.”

Værten: “Politiet tror heller ikke meget på historien om en rockerborg i den mondæne bydel, og kalder efterfølgende historien for en and.”

Jan Søgaard forklarer, at han altid havde været vant til at kunne sige fra over for sine chefer:

Så det var en medvirkende årsag til, at jeg sagde op

“Jo, normalt. Det var første gang i næsten 33 år, at jeg havde været udsat for noget lignende. Så det var en medvirkende årsag til, at jeg sagde op. For jeg ville ikke bryde mig om, at blive sat i samme situation engang til.”

Simon Andersen gentager: Jeg husker intet

Det nævnes i DR-doku’en, at samarbejdet mellem Forsmark og Simon Andersen fortsætter og bliver mere og mere tæt.

På halvandet år køber Simon Andersen for BT 22 artikler/billedsæt af Forsmark. Simon Andersen ønsker ikke at kommentere hans samarbejde med Forsmark over for DR Dokumentar.

Over for undertegnede gentager Simon Andersen i en debattråd på Facebook, at han intet husker om den konkrete Hells Angels-historie:

“Jeg svarer, at jeg intet husker om den episode. Det er sandheden.”

Netavisen Pio har spurgt chefredaktør på Berlingske, Tom Jensen, om Berlingske kan leve med, at have en nyhedschef, som afsløres i som nyhedschef hos BT, at have aftaget en konstrueret historie og tvunget en BT-journalist til at skrive den mod dennes vilje.

Netavisen Pio har også spurgt, om Tom Jensen kan leve med, at hans nyhedschefs svar alene er, at han intet husker “om den historie”.

Jeg har ingen kommentarer til den gamle sag

Tom Jensen svar lyder: “Jeg har ingen kommentarer til den gamle sag.”

Det er langt fra første gang, der har været sat kritisk fokus på nyhedschef Simon Andersen, der før sin ankomst til Berlingske for et par år siden var nyhedsredaktør på Radio24syv, og derfør igen var nyhedschef på BT.

Netavisen Pio satte i november 2019 spot på Simon Andersen i artiklen "Det journalistiske næsehorn".

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce