Annonce

Berlingskes nyhedschef igen på anklagebænken: Aftog konstrueret rocker-historie

DR Dokumentar klæder tidligere nyhedsredaktør på BT - nu nyhedschef på Berlingske - af. Chefredaktør på Berlingske har ingen kommentarer
Berlingskes nyhedschef, Simon Andersen, er på ny kommet i fokus.

Denne gang dokumenterer DR Dokumentar i programmet “Pressens kriminelle håndlanger”, som blev vist tidligere på måneden, at Simon Andersen i sin tid som nyhedschef på BT i efteråret 2009 aftog en konstrueret historie om Hells Angels boligjagt på Østerbro.

Simon Andersen blev udtrykkeligt advaret af daværende BT-krimi-reporter gennem 33 år, Jan Søgaard, mod historien. Men ifølge Jan Søgaard blev han af Simon Andersen tvunget til at skrive historien alligevel. Jan Søgaard fik samtidig af Simon Andersen ordre til ikke at anføre Michael Forsmark som fotograf til artiklens billeder.

I doku’en indrømmer Michael Forsmark, at historien om Hells Angels bolig-jagt på Østerbro, der dengang spredte sig til TV-Avisen og mange andre medier, var konstrueret.

Doku’en zoomer ind på Michael Forsmark, der holder en kopi af BT-historien “Sandberg ser på hus” frem og griner: “Det er iscenesat, ikke. Det må jeg indrømme.”

Simon Andersen vil ikke stille op i DR-programmet, men skriver i en mail til DR, at han intet husker om historien:

Jeg kan simpelthen intet huske om den historie

“Jeg kan simpelthen intet huske om den historie.”

Genoptog samarbejdet med Forsmark

DR-dokumentaren, “Pressens kriminelle håndlanger”, går meget kritisk til krimi-fotografen Michael Forsmark, men også de mediechefer som gennem årene har samarbejdet med og aftaget Forsmarks billeder og historier.

I programmet redegør tidligere chefredaktør på BT, Arne Ullum for, hvorfor han - efter et alt for langt tilløb - i 2004 afbryder samarbejdet med Michael Forsmark.

Bægeret flød over da Forsmark sælger en kioskbasker til BT om, at prins Joachim kører 170 km. i timen. Forsmark kommer tilfældigt forbi, og kan derfor dokumentere prins Joachims høje hastighed, hævder Forsmark over for BT.

Det viser sig, at det i virkeligheden er Forsmark, der i bil jagter prins Joachim i det nordsjællandske. Og at prins Joachim så speeder op for at slippe væk fra sin forfølger.

Arne Ullum siger i DR-doku’en, at journalister og fotografer ikke må skabe deres egne historier, og det var lige præcis hvad Forsmark gjorde i det her tilfælde ved at jagte prins Joachim. Men Forsmark fortier over for BT, at han jagtede prinsen.

Simon Andersen bliver nyhedschef på BT i 2008. Kort efter genoptager Simon Andersen BT’s samarbejde med Michael Forsmark.

“Jeg kunne li’ ham lige fra starten af. Fra første sekund jeg ser ham: 'Ham der, han er bare blæret. Han ved, hvordan man skal lave avis. Længere er den ikke: Han er dygtig',” siger Forsmark i doku’en om hans syn på Simon Andersen.

Krimi-reporter Jan Søgaard forklarer, at BT’s krimi-redaktion flere gange advarede Simon Andersen mod Forsmark.

Hells Angels på fine Østerbro

Jan Søgaard forklarer i DR-programmet nærmere om Hells Angels-historien:

“Jamen, den kom i stand på Simon Andersens foranledning. Fordi, på det tidspunkt en uges tid før artiklen, havde Jønke (Tidligere præsident for Hells Angels, red.) været ude at sige, at Hells Angels ville ekspandere, og at man ville oprette et nyt chapter på Østerbro.”

Der klippes i doku’en til et indslag i TV-Avisen om at Hells Angels angivelig vil oprette en fjerde rockerborg på Østerbro. Bydelen er i oprør og skræmt fra vid og sans.

Doku’ens vært, Mette Frisk, nævner, at det store spørgsmål er, hvor på Østerbro Hells Angels vil placere rockerborgen.

Michael Forsmark forklarer over for DR, at det er ham, der udser huset midt i et ambassadekvarter. Han arrangerer, at Brian Sandberg, dengang fremtrædende HA'er, kommer forbi og besigtiger huset. Og så kan Fonsmark - sådan helt tilfældigt - fotografere Sandberg i færd med muligvis at købe hus på det fine Østerbro til brug for en ny HA-rockerborg.

Et par dage efter kommer Michael Forsmark op til Simon Andersen og præsenterer billederne af Hells Angels-rockeren, der ser på hus til HA på det fine Østerbro. Simon Andersen er fyr og flamme, og Jan Søgaard får besked på at skrive historien. Det gør han - også selv om han ikke er i tvivl om, at historien er konstrueret. Han får besked på af Simon Andersen, at Michael Fonsmark ikke skal have sit navn på billederne. Det ville, forklarer Jan Søgaard, afsløre for mange, at der - igen - var tale om en konstrueret Fonsmark-sag.

Hele affære var stærkt medvirken til, at BT-manden gennem en menneskealder, Jan Søgaard, forlod BT til fordel for Ekstra Bladet:

Så det var en medvirkende årsag til, at jeg sagde op

“Jo, normalt. Det var første gang i næsten 33 år, at jeg havde været udsat for noget lignende. Så det var en medvirkende årsag til, at jeg sagde op. For jeg ville ikke bryde mig om, at blive sat i samme situation engang til.”

Simon Andersen gentager: Jeg husker intet

Det nævnes i DR-doku’en, at samarbejdet mellem Forsmark og Simon Andersen fortsætter og bliver mere og mere tæt.

På halvandet år køber Simon Andersen for BT 22 artikler/billedsæt af Forsmark. Simon Andersen ønsker ikke at kommentere hans samarbejde med Forsmark over for DR Dokumentar.

Over for undertegnede gentager Simon Andersen i en debattråd på Facebook, at han intet husker om den konkrete Hells Angels-historie:

“Jeg svarer, at jeg intet husker om den episode. Det er sandheden.”

Netavisen Pio har spurgt chefredaktør på Berlingske, Tom Jensen, om Berlingske kan leve med, at have en nyhedschef, som afsløres i som nyhedschef hos BT, at have aftaget en konstrueret historie og tvunget en BT-journalist til at skrive den mod dennes vilje.

Netavisen Pio har også spurgt, om Tom Jensen kan leve med, at hans nyhedschefs svar alene er, at han intet husker “om den historie”.

Jeg har ingen kommentarer til den gamle sag

Tom Jensen svar lyder: “Jeg har ingen kommentarer til den gamle sag.”

Det er langt fra første gang, der har været sat kritisk fokus på nyhedschef Simon Andersen, der før sin ankomst til Berlingske for et par år siden var nyhedsredaktør på Radio24syv, og derfør igen var nyhedschef på BT.

Netavisen Pio satte i november 2019 spot på Simon Andersen i artiklen "Det journalistiske næsehorn".

Opdateret 08.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet