Berlingskes primitive magtanalyse

Når Berlingske i sin magtanalyse placerer statsministeren på andenpladsen illustrerer det blot en fundamental uvidenhed om, hvordan den politiske magt udøves.

Annonce

For andet år i træk gør Berlingske Business et stort nummer ud af, at kåre en anden end statsministeren som den mest magtfulde dansker. Sidste år pegede pilen på den radikale leder Margrethe Vestager. I år løb finansminister Bjarne Corydon af med sejren.

Berlingske Business har opfundet sin egen magtdefinition, som lyder ”magt er muligheden for at få indflydelse på det danske samfunds udvikling.”

Den definition er en række eksperter blevet bedt om at forholde sig til og rangere fremtrædende danskere efter. Resultatet viser, at Berlingske Business har spurgt folk, der enten kan betegnes som en flok uvidende amatører eller også blot folk med lyst til at udstille statsministeren.

Alternativt ville de vide, at statsministeren i sin adgang til medier, ministerier og andre landes regeringer har større mulighed end både Vestager og Corydon for at få indflydelse på samfundets udvikling. Hvorvidt hun bruger den mulighed er et andet spørgsmål.

I tilfældet Corydon har statsministeren oven i købet mulighed for at fyre finansministeren, og det er – på trods af Berlingskes magtanalyse – umiddelbart svært at forestille sig Bjarne Corydon nægte at følge instrukser fra Helle Thorning-Schmidt.


Kommentarer fra Facebook