Bernie Sanders mødte Dan fra Fyn

Folketingsmedlem Dan Jørgensen optræder i en ny video, hvor den amerikanske senator Bernie Sanders skamroser ”verdens lykkeligste land”
Dan Jørgensen, MF, og senator Bernie Sanders fra Vermont
Den amerikanske senator Bernie Sanders havde forleden det socialdemokratiske folketingsmedem Dan Jørgensen på besøg på kontoret i Washington for at finde ud af: ”Hvorfor Danmark er et af de lykkeligste lande i verden?”.

”Det er i hvert fald ikke på grund af vejret,” lyder svaret fra Dan Jørgensen i videoen, som Bernie Sanders har delt på de sociale medier.

Videoen er et sammenklip af et interview med de to politikere, og så det berømte/berygtede indslag fra Fox Business News, hvor den amerikanske tv-vært Trish Regan sammenlignede Danmark med Venezuela.

Velfærdsstaten er en god aftale

Men hvorfor er vi så, så lykkelige:

Det korte svar er, at det er på grund af velfærdsstaten

”Det korte svar er, at det er på grund af velfærdsstaten. Vi har et gratis sundhedssystem, så du skal ikke have penge op af lommen, når du går til lægen,” fortæller Dan Jørgensen og fortsætter med at imponere Sanders (og det amerikanske publikum) om glæderne ved frit sygehusvalg.

Derefter spørger Sanders om det også er rigtigt, at der er gratis uddannelse i Danmark. Gratis universitetsuddannelse er en af Bernie Sanders helt store politiske mærkesager. Det kan Dan Jørgensen bekræfte – og man får tilmed SU oveni.

Men betaler danskerne så ikke virkelig meget i skat, spørger Sanders.

”Jo, det er rigtigt, at vi betaler meget i skat, men vi får også meget tilbage. Du får den sikkerhed, at hvis der sker der noget, hvis du mister dit job, så kan du få hjælp. Hvis du bliver syg, kan du stadig komme på hospitalet. Når man ser på hvad man rent faktisk får for pengene, så vil jeg mene, at de fleste danskere er glade for at betale deres skat,” svarer Dan Jørgensen ham.

”Det er med andre ord en god aftale,” siger Sanders – hvilket Dan Jørgensen bekræfter ham i.

placeholder

Forsøgte at blive præsenteret som Dan Jørgensen fra Fyn

Dan Jørgensen har tidligere gjort sig bemærket i USA med en video, han lavede som modsvar til det førnævnte indslag på Fox Business News. En video som siden har været vist næsten 40 millioner gange, ikke mindst hjulpet af, at Bernie Sanders delte den.

Den seneste godt fire minutter lange video med Dan Jørgensen og Bernie Sanders er i skrivende stund blevet set af 137.000 mennesker på Twitter og 320.000 gange på Facebook.

Videoen med Dan Jørgensens blev lavet i forbindelse et besøg i Washington DC, hvor den danske politiker forinden havde været til møde i NATO's parlamentariske forsamling med parlamentarikere fra 23 forskellige lande for at diskutere sikkerhedspolitik.

”Jeg blev spurgt, om jeg var interesseret i at medvirke i en form for kampagnevideo. Det ville jeg meget gerne. Det er jo en kæmpe ære. Bare at komme til at møde ham var spændende og sjovt. Og jeg er som dansker stolt af, at han er interesseret i vores land og vil bruge det som et godt eksempel. Det kan vi da være glade for,” siger Dan Jørgensen til Fyens Stiftstidende.

Bare at komme til at møde ham var spændende og sjovt

”Jeg forsøgte at få ham til at præsentere mig som "Dan Jørgensen fra Fyn", men han kunne ikke udtale det, så det gik ikke. Jeg har det endda på video, at han sidder og forsøger at sige det," fortæller han til avisen.

Sanders overvejer om han er den bedste modkandidat til Trump

Bernie Sanders overvejer i øjeblikket, om han igen skal forsøge at stille op som præsidentkandidat for Demokraterne mod præsident Trump i 2020.

"Hvis der er en anden, der har bedre udsigter, som af en eller anden grund kan gøre et bedre arbejde end mig, så vil jeg arbejde røven ud af bukserne for ham eller hende," sagde han forleden i et interview med magasinet The New Yorker.

Men "hvis det viser sig, at jeg er den bedste kandidat til at slå Donald Trump, så vil jeg nok selv stille op".

77-årige Sanders har været politiker det meste af sit voksne liv. Først otte år som borgmester i den lille by Burlington i Vermont (81-89), medlem af Repræsentanternes Hus (1991-2007) og siden 2007 har han været medlem af Senatet. Han blev dog for alvor kendt, da han i 2016 stillede op som præsidentkandidat og knebent tabte nomineringen til Hillary Clinton.

Bernie Sanders første forsøg på at blive valgt til en politisk post, var ved et suppleringsvalg til senatet i 1972, hvor han som kandidat for partiet Liberty Union fik 1.571 stemmer (2,2 procent).

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce