Bertel Haarders spådom: Løkkes parti bliver en døgnflue

Folketingets nestor forudser også, at Lars Løkke kommer i Folketinget - forudsat hans parti samler de nødvendige underskrifter
Foto: Jan Kjærgaard
Lars Løkke Rasmussen (Løsgænger)
Venstre-manden Bertel Haarder, der et det længst siddende medlem af Folketinget, forudser, at Lars Løkke Rasmussens kommende parti bliver en døgnflue. Han forudser dog også, at Lars Løkke selv nok bliver valgt.

“Hvis han orker at få nogen til at samle underskrifter nok, så er jeg sikker på, at han kommer i Folketinget. Men jeg er også sikker på, at det bliver en døgnflue,” siger han til Berlingske.

Men jeg er også sikker på, at det bliver en døgnflue

Forudsigelsen om at Lars Løkkes parti bliver en døgnflue begrunder Haarder med, at “det har historien vist”.

Sammenligner med Erhard Jacobsen

Bertel Haarder sammenligner i øvrigt Lars Løkkes opgør med Venstre med Erhard Jacobsens opgør med Socialdemokratiet først i 70’erne, der førte til dannelsen af Centrumsdemokraterne:

“Lars Løkkes opgør med Venstre bundede i, at han ikke mente, at Venstres organisation var repræsentativ, og derfor mente han, det var klogere, hvad han præsenterede som Venstres politik, end hvad Forretningsudvalget og Hovedbestyrelsen syntes skulle være Venstres politik. Fordi han mente, at han havde vælgerne bag sig modsat partiorganisationen. Det minder jo på mange måder om Erhard Jakobsen, som var en meget kraftig vælgermagnet, og som i en periode viste sig at have ret i, at der var mange socialdemokrater, som var mere enige med ham end med Socialdemokratiet,” siger Bertel Haarder.

Det minder jo på mange måder om Erhard Jakobsen

De 12 foreløbige partiskift i denne valgperiode er markant flere end gennemsnittet på 3,3 skift pr. valgperiode, som har været gældende fra 1953 og frem til valget i 2019, viser opgørelsen fra Aarhus Universitet.

Ikke bekymret for folkestyret

Bertel Haarder understreger, at den valgperiode, vi oplever lige nu, vil blive husket som en periode med mange ekstra mange partihop.

Indtil nu har 12 af dem, der blev valgt til Folketinget 5. juni 2019, forladt deres parti for at blive løsgængere, har skiftet til et andet parti eller har varslet, at de vil forsøge at danne et nyt parti.

En række eksperter advaret mod den øgede tendens til at springe fra det parti, man er valgt for, men Bertel Haarder maner til besindelse. Nok kan der være grund til bekymring for de partier, der oplever en afskalning, men han ser ikke grund til at man skal være meget bekymret for selve folkestyret:

Dansk demokrati skal nok holde

“Men når jeg ikke er så bekymret over så mange nye partier og løsgængere og folk, der skifter parti, skyldes det, at der nedenunder den urolige overflade i dansk politik er et stille hav af tillid til, at det ikke går helt galt,” siger Bertel Haarder til Berlingske og konkluderer:

“Dansk demokrati skal nok holde.”

De 12 springere

12 folketingspolitikere har siden valget i juni 2019 forladt deres parti for at blive enten løsgængere, skifte til et andet parti.

Fire af springerne er oprindeligt valgt til Folketinget for Venstre. Andre fire springere er oprindeligt valgt til Folketinget for Alternativet. Mens to af springerne oprindeligt blev valgt til Folketinget for De Radikale.

Den tidligere radikale partileder, Morten Østergaard, har forladt politik, og kan derfor ikke betegnes som springer.

Den tidligere næstformand i Venstre, Kristian Jensen, har forladt politik, og kan derfor heller ikke betegnes som springer.

Den konservative Naser Khader, er i øjeblikket på sygeorlov på grund af stress, men ventes at genindtræde i den konservative folketingsgruppe på et tidspunkt. Derfor indgår han ikke i denne oversigt over springere - selv om han tidligere er sprunget fra De Radikale til Ny Alliance, der siden ændrede kurs og fik navnet Liberal Alliance - for til sidst at melde sig under de konservative faner.

De 12 politikere er:

1. Lars Løkke Rasmussen. Fra Venstre til løsgænger. Har bebudet, at han vil starte et nyt parti.

2. Inger Støjberg. Fra Venstre til løsgænger.

3. Marcus Knuth. Fra Venstre til De Konservative.

4. Britt Bager. Fra Venstre til De Konservative.

5. Orla Østerby. Fra De Konservative til løsgænger.

6. Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Fra Liberal Alliance til løsgænger, til stifter af nyt parti, som nu opgivet. Er nu igen løsgænger.

7. Ida Auken. Fra De Radikale til Socialdemokratiet.

8. Jens Rohde. Fra De Radikale til løsgænger til nu Kristendemokraterne.

9. Rasmus Nordqvist. Fra Alternativet til SF.

10. Uffe Elbæk. Fra Alternativet til løsgænger til Frie Grønne.

11. Sikandar Siddique. Fra Alternativet til løsgænger til Frie Grønne.

12. Susanne Zimmer. Fra Alternativet til løsgænger til Frie Grønne.

Kilde: Folketinget, Berlingske, Netavisen Pio

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Der er brug for et valg, gerne med en spærregrænse på 4%, det ville reducere folketinget til færre partier og måske bedre muligheder for at lave politik, der er brugbart. Løsgængerne ville ryge ud, hvis de ikke forinden havde tilmeldt sig et parti. Lige nu er eneste alternativ til Mette F genvalg, de blå ejer ikke rygraden.

Bertel Haarder, måske døgnflue men pas på dit eget parti tabt 12% på et år. Det er på vej mod bunden eller en
mere menneskelig formand

Haarder sammenligner "beroligende "med CD. Og siger at CD var i bedre tråd med mange socialdemokratiske vælgere, end partiet var dengang. Erhard havde vel kun tre mærkesager: parcelhusejerne, bilejerne og så modstand mod indoktrinering i DR.
Men det gik da godt for partiet indtil han lod datteren overtage.
Jeg håber virkelig at Haarders sammenligning ikke holder. Den har heller ikke ret meget substans, synes jeg.
Næ, hvis Løkke får et godt valg bliver det af mangel på bedre for de borgerlige vælgere. Han burde ikke have en chance, hvis vælgerne var oplyste.

Et opstillingberettiget parti, der ikke kommer i folketinget ved et valg, skal IKKE efterfølgende have partistøtte. Hvorfor dog?
Thi, det kan der jo også spekuleres i. Indtægt uden at skulle yde noget er totalt uacceptabelt, men naturligvis behageligt for modtageren. Gælder både LLR og Sakander S.
Det svarer jo til, at de der indkaldes til en jobsamtale men ikke får jobbet, alligevel skal have en form for løn.

Nu fik Lars Løkke jo masser af personlige stemmer!

Helt enig - partier som ikke bliver valgt ind i Folketinget, skal ikke have partistøtte - lige til et borgerforslag.

For en sjælden gangs skyld har Bertel Haarder ret! Lars Løkkes egoist-projekt kan kun blive en døgnflue!!

Når en gammel traver bringer sig selv på banen, må døgnfluerne flygte, thi halen har svirp. Det ved de danske journalister.” Nu er jeg sur”
Sur, sur, sur, lille bi omkring. Hvis Bertel ikke får sin vilje, ligner han en krokodille. Sur, sur, sur, Lars han skal i bur.

I Venstre - Danmarks liberale parti - bliver alle sat i bur. Inger sættes i rigsretten. Lars sættes i skammekrogen. Christian sættes på bagerste række. Og Britt sættes fri!

Det store dyr på savannen har for alvor sat sig selv i bur!

Og fluerne sværmer som aldrig før! Det er hedt! Og alle tørster! Selv den gamle zebra må svinge halen og tænker erfarent højt som den ældste på savannen: “Bare døgnfluer, Bertel! Rolig nu! Døgnfluer!

Det er min opfattelse at Lars L nok får flere stemmer end der er medlemmer i Venstre. At skaffe 21.000 stiller er ikke noget problem for Lars L. Bertel tænk mere på at når du forlader Venstre, så er Venstre chance, at fusioner med Radikale Venstre så har i nok en chance at kunne samle ca. 13% af vælgerne i Danmark efter sammenlægningen, Jacob Ellemann og Jan E Jørgensen er som fødte medlemmer i Radikale Venstre.

Annonce