Annonce

Beskæftigelsen stiger og smittetallet falder

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder. Den dag byder på nyheden om, at beskæftigelsen i april steg for tredje måned i træk, at smittetallet til gengæld fortsætter med at falde, og så var mandag den første almindelig dag med sygeplejerskernes strejke. Og så kræver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ikke statsministerposten i en eventuel kommende blå regering. Ja, faktisk er Jakob Ellemann-Jensen klar til tjansen som uddannelsesminister.

Tak fordi du læser med.

For tredje måned i træk: Beskæftigelsen stiger

Mange mistede deres job i sidste års forår på grund af coronaudbruddet, men pilen har generelt peget den anden vej i foråret i år.

Alene i april er beskæftigelsen steget med 16.000 personer. Det er den største månedlige fremgang, siden Danmarks Statistik i 2008 begyndte at føre statistik med området.

Det skriver Ritzau ifølge A4 Arbejdsliv.

Med fremgangen i april er beskæftigelsen nu steget tre måneder i træk. Samlet for perioden februar til april er beskæftigelsen steget med 24.000 personer.

Det følger efter et fald på i alt 17.000 personer i perioden december til januar.

De seneste måneders stigning i beskæftigelsen er hjulpet stærkt på vej af den genåbning, der har været af landet. Det vurderer flere økonomer, herunder cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

“Genåbningen har åbnet for sluserne igen, hvor beskæftigelsen har fundet et yderst solidt momentum med tre måneders uafbrudt fremgang,” siger han i en skriftlig kommentar.

Foruden genåbningen har også udbetalingen af de indefrosne feriepenge været med til at sende flere i arbejde, bemærker økonomen.

Med stigningen i april var der i alt 2.787.000 personer med et lønmodtagerjob. Det er 14.000 lavere end antallet af lønmodtagere, umiddelbart før Danmark i foråret 2020 lukkede ned på grund af coronaudbruddet.

Dermed er beskæftigelsen igen tæt på det rekordhøje niveau fra før krisen.

Læs hele historien her.

 

Antallet af nye smittede og testede er faldet

Smittetallene er endnu engang faldet mandag, og det tegner godt.

Det mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Der er det seneste døgn registreret 149 nye coronatilfælde i Danmark, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Der er foretaget 56.270 PCR-prøver i løbet af de sidste 24 timer. Med de 149 smittetilfælde giver det en positivprocent på 0,26.

Det er det laveste antal smittede siden starten af september.

"Det er nogle dejligt lave smittetal. Det har stået på i noget tid, så det ser lovende ud. Overordnet set går det i den rigtige retning, selv om vi selvfølgelig hele tiden er opmærksomme på Delta-varianten," siger Allan Randrup Thomsen.

Tallene falder, og vaccinationsprogrammet skrider frem. Derfor er der ikke anledning til yderligere tiltag, da smitten hovedsageligt findes blandt den gruppe, der endnu ikke er vaccineret, mener Allan Randrup Thomsen.

"Det er unge mennesker med et vist socialt liv, men der er smitten også på vej ned, eftersom mange af dem er på læseferie," siger han.

I begyndelsen af juni lå smittetallet omkring 900, og de seneste to dage har der været under 200 smittede om dagen.

Yderligere en person er død med coronavirus det seneste døgn.

82 er indlagt med coronavirus. Det er to mere end dagen forinden. 17 er på en intensivafdeling, mens det tal lå på 19 søndag.

Læs hele historien her.

 

Sygeplejersker strejker over hele landet

Sygeplejerskernes strejke ramte mandag den første hverdag, og det gjorde den med demonstrationer over hele landet.

Det skriver TV 2.

I Esbjerg var cirka 70 sygeplejersker samlet på en bro fra morgenstunden af, hvor de med bannere, skilte og kampråb forsøgte at råbe deres medborgere og politikerne på Christiansborg op.

“Vi skal have mere i løn, og vi skal indhentet det lønefterslæb, som vi har kæmpet med i flere år,” siger Camilla Weber, der er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Syddanmark, til TV 2.

Strejken kommer efter et flere måneder langt forløb, hvor sygeplejerskerne første gang i april forkastede den overenskomst, der ellers var blevet forhandlet på plads for hele det kommunale og regionale område.

Her havde sygeplejerskerne udsigt til en lønstigning på cirka fem procent over tre år, men med et snævert flertal stemte de nej.

Det skyldtes ifølge Dansk Sygeplejeråd blandt andet, at sygeplejerskernes løn blev sat for lavt ved Tjenestemandsreform af 1969, og de mener derfor, at de stadig halter efter resten af den offentlige sektor her i 2021.

Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der er chefforhandler for regionerne, har man fra arbejdsgivernes side forsøgt at imødekomme sygeplejerskerne.

Læs hele historien her.

 

Ellemann klar til tjansen som uddannelsesminister

Selv om Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har fortalt, at han er “det store dyr på savannen, indtil et folketingsvalg måtte vise noget andet”, så kræver han ikke nødvendigvis statsministerposten efter dette valg.

Spørgsmålet om statsministerposten er blevet aktuelt, efter at Venstres meningsmålinger er faldet efter folketingsvalget, og De Konservatives tilsvarende er steget. Hvilket har ført til spekulationer om den konservative formand, Søren Pape Poulsen, er - eller kan blive - blå bloks naturlige statsministerkandidat.

I et interview med TV2's Søren Lippert på Folkemødet, på Bornholm, understregede Jakob Ellemann-Jensen dog, at Søren Pape Poulsen ikke har anmeldt sit kandidatur til statsministerposten.

"Jeg noterer, at jeg er den eneste, der har turde at melde mig," svarede Jakob Ellemann-Jensen.

På det efterfølgende spørgsmål om Jakob Ellemann-Jensen kunne forestille sig at takke ja til posten som udenrigs- eller uddannelsesminister i en regering, hvor Søren Pape Poulsen, sad i Statsministeriet, lød svaret: 

”Ja, det kunne jeg da sådan set godt. Jeg mener det jo faktisk, når jeg siger, at det vigtigste for mig er at få en anden regering.” 

 

Neutrale embedsfolk lavede skatteministers oplæg til S-pengeklub

Neutralt ansatte embedsfolk i Skatteministeriet har ved flere lejligheder hjulpet skatteminister Morten Bødskov (S) med oplæg og materiale, når han har været med til at samle penge ind til den socialdemokratiske partikasse.

Det skriver Danmarks Radio (DR).

Det er sket ved, at de betalende gæster i Socialdemokratiets erhvervsklub, der bærer det officielle navn “Erhvervsforum Vækst DK”, ved flere lejligheder har fået præsenteret oplæg om regeringens planer og visioner af skatteministeren.

Oplæg, der er udarbejdet af embedsfolk i Skatteministeriet. Det er samtidig oplæg, hvor Morten Bødskov er præsenteret som skatteminister og hvor Skatteministeriets navn og logo fremgår af præsentationen.

Flere medier - herunder Altinget - har tidligere valgt at sætte fokus på Socialdemokratiets erhvervsklub, der er sat i verden for at samle penge ind til partiet.

I erhvervsklubben betaler deltagerne 20.000 kroner om året for at få adgang til socialdemokratiske topfolk og nuværende ministre.

Ifølge flere eksperter er Skatteministeriets bidrag problematisk, fordi der er tale om en aktivitet, som er en direkte indtægtskilde for Socialdemokratiet.

Morten Bødskov er uforstående over for kritikken.

“Embedsmænd kan i alle sammenhænge betjene mig i sager, der har relation til mit fagområde eller funktion i regeringen,” lyder det i en skriftlig kommentar.

“Det var i øvrigt velkendt stof på skatteområdet, som jeg talte om.”

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet