Beskæftigelsesminister siger nej til udenlandske sæsonarbejdere

Beskæftigelsesministeren lukker statslig hjemmeside, der er lavet for at rekruttere udenlandske sæsonarbejdere. Virksomhederne skal ikke ansætte udlændinge, når danskere går ledige.

Annonce

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) valgte i sidste uge at lukke den statslige rekrutteringskanal seasonalwork.dk, som danske virksomheder hidtil har kunnet bruge til at anskaffe udenlandske sæsonarbejdere. Det skriver Berlingske.

”Vi skal undgå, at virksomhederne ansætter udlændinge i en tid med ledige danskere,” siger han til avisen.

Henrik Dam Kristensen opfordrer i stedet arbejdsgiverne til at søge dansk arbejdskraft til de faglærte og ufaglærte job:

”Det giver jo ikke mening, at vi aktivt bistår med at hente arbejdskraft ind, som vi selv råder over. Jeg vil ikke forbyde virksomhederne at ansætte udlændinge, men vi har altså nogle ledige, som gerne vil i arbejde,” siger han til Berlingske.

Dansk Industri er ikke begejstrede. Underdirektør Steen Nielsen siger i artiklen, at problemet med at finde dygtige faglærte er stigende og understreger samtidig, at erhvervsskolereformen ikke er nok.

Men næstformanden i LO Lizette Risgaard mener, at DI strammer skruen. Til Netavisen Pio siger hun:

”DI har sovet i timen. Vi har sagt til dem i flere år, at de skal tage ansvar, oprette elevpladser og selv være med til at uddanne dygtige faglærte. Og når så mange – både faglærte og ufaglærte - søger arbejde, så har arbejdsgiverne pligt til at tage den nære arbejdskraft.”

Hun fremhæver desuden, ligesom beskæftigelsesministeren selv, beskæftigelsesreformen fra juni måned, som giver mulighed for, at ledige kan blive opkvalificeret. Blandt andet er der afsat en pulje på 150 millioner kroner årligt til at give de arbejdsløse med færrest eller forældede kompetencer et uddannelsesløft.

”Jeg er glad for, at Henrik Dam starter her og dermed fortsætter Mette Frederiksens linje med at være opsøgende og sikre, at danskerne kommer i arbejde. Sikre at arbejdsgiverne bliver opmærksomme på at kontakte fagforeningerne og jobcentrene, hvis de mangler arbejdskraft. DI’s svar med, at vi bare skal have mere udenlandsk arbejdskraft løser altså ikke noget,” siger Lizette Risgaard.

Netavisen Pio har forsøgt at få fat i DI for en kommentar, men DI er ikke vendt tilbage på henvendelsen.


placeholder

Annonce