Biden bliver presset af sex-anklager

Selv om Joe Biden afviser anklager om et snart 30 år gammelt seksuelt overgreb, bliver han presset i målingerne.
Foto: Adam Schultz/Biden for President
Joe Biden taler i Flint, Michigan den 9. marts, 2020.
Der går en historie i amerikansk politik om dengang, den senere præsident Lyndon B. Johnson, stillede op til et senatsvalg hjemme i Texas. Han blev konfronteret af sin kampagnechef om, at Johnson gik og spredte rygter om at modkandidaten havde sex med grise. Det er jo ikke sandt, sagde kampagnechefen:

"I know," svarede Johnson. "I just want to see the son of bitch deny it."

Rygter om sex er en lige så integreret del af amerikansk præsidentvalg, som balloner i rød, hvid og blå er det.

Sådan er det også denne gang, hvor Demokraternes formodede præsidentkandidat, tidligere vicepræsident Joe Biden, er blevet tvunget til at forsvare sig mod anklager om overgreb.

Skiftende forklaringer

Anklagerne kommer fra Tara Reade, der arbejdede for Joe Biden tilbage i 1992-1993, da han var senator for Delaware.

I første omgang var Reades udlægning, at Biden flere gange havde rørt hende på en upassende måde.

I anden omgang blev historien så yderligere dramatiseret ved, at Joe Biden skulle have presset hende op imod en væg, kysset hende og indført en eller flere fingre i hendes underliv.

Tidligere er Joe Biden blevet beskyldt for upassende berøringer, men ingen har tidligere beskyldt ham for et seksuelt overgreb.

Hvor stærk man finder Reades anklager afhænger meget af, hvem man spørger. I det politiske klima som gennemsyrer USA, kommer det helt an på, om man er Demokrat eller Republikaner, konservativ eller liberal.

Laura McGann, der er journalist på det amerikanske medie Vox, har lavet en minutiøs gennemgang af udviklingen i Reades historie her.

Biden benægter alt

Joe Biden benægter naturligvis alle anklager.

"Nej, det passer ikke. Jeg siger helt utvetydigt, at det aldrig, aldrig skete, siger han," sagde han forleden i TV-programmet "Morning Joe" på den amerikanske tv-station MSNBC, da han kommenterede anklagerne.

Men så er vi tilbage ved Lyndon B. Johnsons gamle sætning om, at det ikke er vigtigt om det er sandt eller ej.

Det vigtigste er at få modstanderen til at forholde sig til det. Dels fordi det fjerner fokus for Trumps egne problemer, f. eks. fordi der helt sikkert sidder nogle vælgere og tænker "ja, han benægter det, men derfor kunne der jo godt være noget om det alligevel".

Har taget dyk i målingerne

Konsekvenserne af sagen for Biden viser sig allerede.

I det gennemsnit af meningsmålinger som hjemmesiden realclearpolitics.com har lavet, er Biden gået fra en solid føring på omkring 6 procent til en mindre føring på 4 procent. Stadig en føring, men ikke større end at Trump stadig har gode muligheder for at vinde valget.

Siden Reades anklager blev skærpet, og der dermed kom fokus på sagen, har Joe Biden taget vand ind.

En meningsmåling viste at 77 procent af vælgerne har hørt om sagen, og endnu værre viste en anden måling fra Morning Consult, der godt nok er et republikansk meningsmålingsinstitut, at der var en markant forskel på holdningen til Biden alt efter om folk havde hørt om sagen eller ej.

Efter at have set et klip med Bidens afvisning ønskede hver fjerde demokratiske vælger, at partiet fandt sig en anden kandidat (Dog særligt i den gruppe, hvor Bernie Sanders står stærkt).

Det lille slag i den store værdikrig

Republikanernes angrebspunkt i den her sag er ikke så meget en moralsk dom over selve handlingen, men at Demokraterne grundlæggende er nogle hyklere. At de gik hårdt til dommer Kavanaugh, der var Trumps kandidat til højesteret, men nu giver Biden et fripas for endnu værre anklager. Og at medierne, særligt CNN og New York Times, fortier sagen, fordi de beskytter Biden.

Dermed er det ikke kun en anklage mod Biden, men mod hele partiet, medierne, #metoo-bevægelsen og den amerikanske venstrefløj i al almindelighed. Hele det establishment som Trumps præsidentskab er skabt som en modsætning til.

Sagen giver tiltrængt skyts til de republikanske aktivister, der skal fylde blogs, debatprogrammer, taleradio og kommentarfelterne på de sociale medier.

Det kan virke uretfærdigt, at Joe Biden rammes så hårdt af sagen, når han sammenlignes med Trump, der har en lang, dokumenteret historie for overgreb, befamlinger og udenoms-ægteskabelige affærer med en pornostjerne.

Men det er som om reglerne for Trump er anderledes. Han har aldrig påstået, at han var nogen engel og hans vælgere virker ligeglade med den slags.

Bidens vælgere er i modsætning til Trumps interesserede i at deres kandidat også er et godt menneske. Og selvom de måske ikke skifter til Trump, på grund af sagen, så kan de jo vælge at blive hjemme på valgdagen.

Det amerikanske præsidentvalg afholdes den 3. november 2020.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Det var dog dagens mest forvrøvlede og dumme kommentar, og som egentlig slet ikke behøver nogen kommentar.

TumbeThomas igen igen igen... Nu er den siddende mærkværdighed i det hvide hus republikaner, en der pralede af hvor let det er at ta' kvinderne i skridtet, og fylde omgivelserne med løgn og i den grad ligner dummernikken TumbeThomas...
Han ta'r virkelig dumhedsprisen uanset om han kalder sig Svend eller Avid Nielsen eller THog nummer gmail... han er og bliver um som en vå mursten.

Annonce