Annonce

Billig udenlandsk arbejdskraft vil trykke lønningerne

Hvis man sidder på kanten af arbejdsmarkedet, så er det svært at se det kreative i at skulle konkurrere på lønnen med kinesere, indere og mexicanere.
Åbner vi op for mere billig udenlandsk arbejdskraft, så vil det presse lønningerne for de lavest lønnede i vores samfund. Det er egentlig ikke raketvidenskab. Alligevel er netop den sammenhæng fuldstændig fraværende i et debatindlæg fra Kraka direktør Peter Mogensen og Deloitte CEO Anders Dons, som begejstret skriver om fortræffelighederne ved mere udenlandsk arbejdskraft.

Det er egentlig ikke raketvidenskab

Når vi i Socialdemokratiet er imod regeringens nye forslag om blandt andet at lempe på beløbsordningen, så er det ifølge Mogensen og Dons fordi vi ikke kan kende forskel på asylansøgere og på folk der kommer her for at arbejde. Intet kunne være mere forkert.

Svageste lønudvikling siden 1930’erne

Vi er netop imod regeringens forslag, fordi vi netop kan se, at der er tale om en arbejdsmarkedspolitik, der har til formål trykke lønnen ned for dem, der i forvejen tjener mindst og er mest udsatte på det danske arbejdsmarked. I forvejen har vi ifølge Jyske Bank den svageste lønudvikling i et økonomisk opsving siden 1930’erne.

Hvis man virkelig står og desperat mangler en IT- specialist, så klarer man nok at betale en løn på 35.000 kroner

Vi har i Socialdemokratiet intet problem med, at virksomhederne kan hente højt specialiseret arbejdskraft i udlandet. Det var derfor, Socialdemokratiet sammen med SF og Dansk Folkeparti for to år siden vedtog at målrette beløbsordningen mod netop højt specialiseret arbejdskraft. Derfor hævede vi uden om regeringen grænsen for, hvor meget man skal tjene for at komme til Danmark, så den i dag er på 418.000 kroner.

Det svarer til en månedsløn på cirka 35.000 kroner. Hvis man virkelig står og desperat mangler en IT- specialist eller en kemiingeniører, så klarer man nok også at betale en løn på 35.000 kroner.

Chauffør, rengøringsassistent og lagerarbejder i fokus

Når regeringen nu foreslår at sætte grænsen helt ned til 325.000 kroner, så har det altså intet at gøre med højt specialiseret arbejdskraft. Når man fraregner pension og feriepenge, så svarer det til en grundløn på cirka 23.000 kroner om måneden plus pension. Man skal meget langt ud på landet med sin historie om, at virksomhederne akut mangler højtspecialiseret arbejdskraft som kun kan findes udenfor EU til 145 kr. i timen. Det handler naturligvis om, at virksomhederne ønsker at dæmpe lønudviklingen endnu mere.

Virksomhederne ønsker at dæmpe lønudviklingen endnu mere

Det er danske job som chauffør, rengøringsassistent og lagerarbejder regeringen nu pludselig vil sende i lønkonkurrence med fire milliarder mennesker fra blandt andet Kina, Indien og Mexico. Det er dem i den nederste halvdel af arbejdsmarkedet, som for alvor vil kunne mærke presset, hvis regeringen får sit forslag igennem. Og konsekvensen vil blive endnu større ulighed i vores samfund.

Mogensen og Dons har svært ved at skjule deres begejstring for globaliseringen, når de skriver om at ”nye ideer opstår, når mennesker med forskellig baggrund mødes”, at ”mangfoldighed inspirerer” og at ”diversitet styrker kun fremtidens kreativitet”.

Vi har stadig 100.000 arbejdsløse

Det er fint, hvis man er direktør i en tænketank eller en stor virksomhed og har sit på det tørre. Men hvis man kun har en kort uddannelse og sidder på kanten af arbejdsmarkedet, så er det svært at se det kreative og inspirerende i at skulle konkurrere på lønnen med kinesere, indere og mexicanere.

Det svært at se det kreative  i at skulle konkurrere på lønnen med kinesere, indere og mexicanere


I stedet for at sværme for det spændende og kreative i billig udenlandsk arbejdskraft, så burde Mogensen og Dons komme med bud på, hvordan vi får flere danskere inkluderet i arbejdsfællesskabet. Vi har stadig mere end 100.000 arbejdsløse i Danmark. Og vi har over 10.000 unge, som står uden en praktikplads.

Det er dem, vi i Socialdemokratiet vil fokusere på at få ud på arbejdsmarkedet – så må Mogensen og Dons rejse andre steder hen, hvis de vil møde lavtlønnede kineserne og indere på arbejdsmarkedet.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Beskæftigelsesminister (S)


Flere artikler om emnet