Bingo til de lavest lønnede

Industriforliget er godt nyt for lønmodtagere på mindsteløn: “Industriens aftale er et stærkt udgangspunkt for vores egne forhandlinger på butiksområdet,” siger formanden for HK Handel.
Foto: Siine Fiig
Lønmodtagere, der pt. må nøjes med mindstelønnen på 127 kroner i timen, kan ende med at blive de helt store vindere af de aktuelle overenskomstforhandlinger.

Søndagens overenskomstaftale mellem CO-Industri og Dansk Industri for 230.000 industriarbejdere er nemlig et rigtig godt fundament for de lavestlønnede i Danmark.

Industriforliget hæver således mindstelønnen markant: Fra 127 kroner til 136 kroner. Svarende til en stigning på syv procent over de to år aftalen løber.

Det er kun meget få af de 230.000 industriarbejdere, der får glæde af at mindstelønnen hæves markant. Men industriforliget lægger rammerne for de øvrige overenskomstforhandlinger.

Derfor er forliget er godt fundament for ikke mindst HK Handel, der har mange medlemmer, der må leve af mindstelønnen - eller en løn tæt på mindstelønnen.

HK Handel: “Stærkt udgangspunkt”

HK Handel starter overenskomstforhandlingerne med arbejdsgiverne i Dansk Erhverv fredag.

Formanden for HK Handel, Mette Høgh, mener, at industriforliget er et “stærkt” fundament for de forestående forhandlinger på butiksområdet:

Jeg glæder mig til at komme i gang og kæmpe mine medlemmers sag

“Industriens aftale er et stærkt udgangspunkt for vores egne forhandlinger på butiksområdet. Jeg glæder mig til at komme i gang og kæmpe mine medlemmers sag på fredag,” siger hun til Netavisen Pio.

HK Handel forhandler på vegne af 150.000 ansatte inden for butiksområdet.

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, vurderer, at lavtlønnede får stor gavn af at industriforliget har hævet mindstelønnen med ni kroner:

“For det første er mindstebetalingen i industriforliget jo blevet prioriteret. Der sker en relativ stor stigning der i forhold til, hvordan stigningen har været ved de seneste forlig. Så selvom du ikke kan overføre industriforliget direkte, så er der noget at arbejde med blandt andet på HK Handels-området. Det med at der ligger noget på bunden, det kan man jo bruge til at forhandle ud fra,” siger han til Netavisen Pio.

det kan man jo bruge til at forhandle ud fra

Forsker: Flere muligheder lokalt 

Høgedahl vurderer, at flere rettigheder til tillidsrepræsentanterne, som er en del af industriforliget, også kan være hjælpe med til at løfte handelsområdet:

“For det andet ligger der nogle interessante ting i industriforliget omkring de lokale forhandlinger, hvor tillidsrepræsentanterne har fået flere rettigheder. Vi har et minimallønssystem også på HK Handels-området, men her har man hidtil måske ikke fået så meget hjem på de lokale lønforhandlinger. Så også her kan industriforliget have en afsmittende positiv effekt.” 

Her sker der forbedringer

De nye industrioverenskomster gælder i to år frem til den 1. marts 2025.

Overenskomsterne mellem de ni forbund under CO-Industri og arbejdsgiverne i Dansk Industri indeholder en lang række forbedringer:

  • Fritvalgskontoen stiger med to procent fra syv til ni procent i 2024. Det svarer til mere end en månedsløn.

  • Fra i år skal arbejdsgiverne betale to procent mere og lønmodtagerne to procent mindre ind til pension. Medarbejderne opsparer det samme – men det gør altså, at de får to procent mere ud sammen med lønnen.

  • Mindstelønnen stiger med ni kroner i timen.

  • Tillidsrepræsentanterne får stærkere værktøjer end i dag, så de får bedre muligheder for at hente gode resultater hjem ved de lokale lønforhandlinger.

  • Aftalen giver også tillidsrepræsentanternes bedre muligheder og flere rettigheder for at organisere - og styrker dermed den danske model.

  • Barsel med fuld løn bliver forlænget med fire uger – fordelt på to uger til deling og to uger til den anden forælder.

  • Der bliver fremover ret til at udpege en uddannelsesrepræsentant på arbejdspladsen, der skal bistå tillidsrepræsentantens arbejde med uddannelse.

  • Fremover får medarbejderen fuld løn under deltagelse i selvvalgt uddannelse. Tidligere var tilskuddet på 85 procent.

  • Timelønnen til lærlinge bliver forhøjet med otte procent i perioden, og andre satser stiger.

Kilde: CO-Industri

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce