Blå på stribe: Det ser meget rødt ud

Blå politikere taler åbent om, at en rød valgsejr er uundgåelig i tilfælde af en hurtig valgudskrivelse
Foto: Cathrine Gildum Wetlesen
Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige
Blå politikere på stribe erkender nu at chancerne for, at et valg til efteråret vil resultere i et blåt flertal er nærmest ikke eksisterende.

er jeg slet ikke i tvivl om, at der bliver rødt flertal igen

“Hvis valget kommer i efteråret, er jeg slet ikke i tvivl om, at der bliver rødt flertal igen,” siger Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, til Politiken.

I sidste uge udtalte Venstre-veteranen Claus Hjort i TV 2 News-programmet “Lippert”, at blå blok står totalt splittet.

Vil ikke risikere at blive kaldt "Komiske Ali"

Hos De Konservative medgiver politisk ordfører, Mette Abildgaard, over for Politiken, at hun risikerer at blive kaldt “Komiske Ali”, hvis hun “prøvede at give indtryk af, at et valg inden for et halvt år ikke ville blive en udfordring for blå blok”.

Valgforsker, professor Rune Stubager, giver Pernille Vermund ret i at et valg senere i år ville resultere i endnu rød valgsejr :

“Der vil skulle usædvanlig store ting til, for at de i rød blok ikke kunne slippe fra et valg i efteråret med et flertal,” siger han til Politiken.

Opdateret 07.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

101mandater mod 78, ja der skal godt nok indhentes nogle stykker. V er der nu, hvor S var fra 2001 og frem til 2011, Løkke tabte med 4-5 mandater i 2011, og 4 år efter i 2015, vandt han på DF mandater magten med et mandat.
Selv fik V kun 19% af stemmerne. Da burde Løkke være gået. De år fra 2015 til 2019 var spildte år. I 2019 tabte de blå stort, og de ligger endnu længere bagud i dag. Ikke kun covid 19 skyld, men deres egen. Mette F brugte sine 4 år i opposition til at skabe politik, fik samlet en gruppe dygtige folk omkring sig, og det er det man ser nu, trods covid 19 får de forlig på forlig igennem med bredt flertal. Og selv om de røde partier i medierne undervurderes, så har de fået ting igennem, stille og roligt.

Jeg vil snarere sige, at Mette Frederiksen brugte årene til at transformere S til DF.
Socialdemokratiet, som vi tidligere har kendt det, er ophørt med at eksistere.

Tiden fremmer ny politik og er S blevet mere på DF'side så er det fordi tiden er forandret, men det kan nogle mennesker ikke forstå. Det kan være svært at forny sig, Vi har et kommunal/ og folketingsvalg, så man kan være med til at bestemme, men det er det svært for fanatikerne at forstå, de vil nemlig helst tyrannisere andre ,som har en anden mening.

Jeg mener nu ikke, de radikale uden videre bør regnes med til rød blok. De valgte ganske vist at pege på Mette Frederiksen som statsminister, men det var jo ret beset mest ud fra den antagelse, at de nemmere kunne få hende til at rette ind efter radikale ønsker end blå bloks statsministerkandidat. Men det vil ikke nødvendigvis være deres opfattelse fremover, kunne jeg forestille mig.

Sine største stunder havde CHurchill under Anden Verdenskrig, hvor han trådte til som premierminister, efter at forgængeren Neville Chamberlains fredspolitik havde slået fejl. Under krigen blev Churchill symbolet på briternes udholdenhed.
Churchills storhedstid stoppede brat efter krigen, hvor han overraskende tabte valget til Labour. Fra 1951 og fire år frem kunne han dog igen indtage premierministerposten – denne gang for sidste gang.
Selv om Churchill altid vil være kendt for sit politiske virke, havde han også andre, kunstneriske talenter. Han malede således over 500 billeder og var forfatter til 37 bøger. I 1953 fik han sågar Nobelprisen i litteratur.

Hvordan statsminister Mette Frederiksen ser ud i historiebøgerne om føje år, er svært at vide.
Meningsmålinger skriver sjældent historiebøgernes indhold. Dertil er verden alt for kompliceret og uforudsigelig.

Vælgere stemmer sjældent som tak for indsatsen. Sygeplejerskerne fik for eksempel et honninghjerte. Lærerne en lærerkonflikt. Landbruget en klimaaftale.

Vælgerne er altid langt længere fremme i livet end politikere. Det overrasker virologer hver gang. Og især de borgerlige politikere.

Hvor blev sygdommen af?

Hvor smuttede vælgerne hen?

Efter en spreder kommer en samler! Sagde de gamle altid. Livserfaring.

Mette samlede! Javel! Befolkningen. Ja, netop. Men hun spredte samtidig deres penge!

Om det bliver pengene eller befolkningens sammenhold der bliver afgørende på valgtidspunktet, kan nemt afgøre valget i overraskende henseende.

Churchill lærte det på den hårde måde.

Så er det vigtigt at have noget kunstnerisk at give sig til. Som en anden dronning! Held og Løkke, Mette.

Det er simpelthen svært for vælgerne at se at de borgerlige partier har et projekt - ud over skattestop - sænkning af skat og afgifter - og diverse værdipolitiske symbol snik snak. Hvad driver dem, hvad derømmer de om - andet end personlig ambition? Og så er der ingen seriøse borgerlige kvindelige politikere - som fx kan løfte en (stats-)ministerpost.

Tv2news og en teenagepige fra Sverige løftede Mette Frederiksen og tre kvindelige partiledere til at være bannerførere i dansk politik.

Hvilken enkeltperson TV2 news vælger at gentage på tv-skærmen dag og nat i flere måneder, kan måske endnu en gang afgøre valget.

Vi lever i et globalt samfund og hvad medierne vælger at kaste sig over kan ingen forudsige.

Mai Villadsen har den lille Greta inde i sjælen. Har hun det samme temperament og den samme viljestyrke, kan dansk politik forandre sig på et splitsekund. Tredje gang er lykkens gang for Enhedslisten!

Spørgsmålet er hvor det sender dansk landbrug, og dansk politik hen?

Hvilken magtkamp opstår et eller andet sted derude, som TV2 news kan fylde 48 gange en halv time med. Uden at de selv og seerne bliver trætte?

Og måske husker vælgerne billederne i stemmeboksen!

“How dare you!”

Det forandrede amerikansk politik.
Og dansk politik.

Biden og Mette har meget at takle Greta for.

Hvem bliver det næste tv-ikon?

Hønsegården er ofte påvirket af alt det der kastes over hegnet. Eller lander midt i hønsegården. Frygten stiger hønsene til hovedet. Og de skræpper op. Eller gemmer sig i små flokke.
Selv fugleinfluenza kommer hen over hegnet!

Verden venter i spænding!

Bliver den nye Merkel en grøn Merkel.

Tysk bilindustri er klar.

Er den danske vælger klar?
Eller er den dagsorden allerede kørt i hus?

Danske vælgere er altid foran deres politikere!

Klimatosser!

Hvad bliver det næste tosseri danskerne stemmer på?

Der er mange om budet.

Kun mod fører regeringsgrundlag ud i livet.
Stemningen kan jo vende.

USA og Kina går nu ind i klimakampen.
Så har den danske vælger måske opnået hvad han ville?

På Christiansborg slås kvinderne!
De er klimaordførere.

Hvor langt rækker Gretas mod?

Tjae....
Nu har Mette taget fat på at deportere uønskede mennesker til koncentrede lejre i diktaturer.
Hun er virkelig modig. Men det lugter grimt!

Annonce