Blå partier om åbningstale: Dyster og ukonkret

Flot retorik, men meget dyster og ukonkret, lyder kritikken fra de borgerlige partier af statsminister Mette Frederiksens åbningstale.
Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K)
Dagens ord er ”dyster”. Det er i hvert fald det ord, som en lang række borgerlige politikere sætter på den åbningstale til Folketinget som statsminister Mette Frederiksen (S) holdt tirsdag.

Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, kalder det en flot retorisk tale, men kalder den dyster og ukonkret.

”Retorisk var det en flot tale, desværre var den meget dyster og ukonkret. Jeg havde håbet på flere svar på at løse de udfordringer, statsministeren tegner i horisonten. Det har regeringen haft 100 dage til, og det må man så have brugt på et eller andet andet,” sagde han efter talen til TV2/News.

Mette Frederiksen lægger i sin åbningstale op til en nærhedsreform, der skal gøre op med bureaukrati og minuttyranni og give mere tillid til både de offentligt ansatte og kommunalpolitikerne.

Den ambition deler Venstre-formanden, men han vil gerne se et mere konkret forslag fra regeringen.

”Det er at godt at ville genskabe tilliden til de dygtige medarbejdere og ledere i det offentlige. Jeg er bare spændt på, hvordan regeringen vil gribe det an,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hvor i verden er det bedre end Danmark?

Også den konservative partileder Søren Pape Poulsen valgte at karakterisere talen som dyster.

”Vi vil allesammen gerne have mere frihed til den enkeltes arbejde, men jeg synes, at det hele blev lidt dystert. Hvor vil man rejse rundt i verden for at få det bedre, end vi har det i Danmark? Det har jeg svært ved at se,” lød det retorisk fra K-formanden på TV2 News.

Søren Pape Poulsen siger desuden, at han i Mette Frederiksens nærhedsreform savner noget om alle skal have en ”familielæge” (privatpraktiserende læger) og at han mener, at regeringens bebudede tilbagerulning af afgiftslettelsen på familieejede virksomheder, vil koste arbejdspladser.

På de sociale medier fulgte en lang række folketingsmedlemmer op med også - formentlig helt spontant - at kalde talen dyster.

Politisk ordfører Sophie Løhde (V):

Folketingsmedlem Marie Bjerre (V)

Folketingsmedlem Birgitte Bergman (K)

Tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) bruger ikke ordet dyster, men hun havde været en tur i synonym-ordbogen og kalder i stedet talen for ”sortsyn”:

Og de konservatives gruppeformand Mai Mercado kalder den "vemodig".

De konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard havde ikke fået ”talen er dyster-memoet”. Til gengæld savnede hun også mere konkret politik.

”Mange fine værdier i statsministerens tale. Enig i meget. Men MEGET lidt konkret politik,” skriver hun på Twitter.

Der vil være debat i folketinget om åbningstalen mm. på torsdag.

 

 

 

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Der er ikke noget "dystert" i Mette Frederiksens åbningstale. Hun er både KONKRET og tæt på virkeligheden som virkeligheden den er for MANGE. Hun taler disse MANGES sag. Skal disse mange måske ikke høres ? Og skal landet måske ikke have nogen der taler for DEM fremfor at tale for en elite der intet mangler ?