Blå partier vil afskaffe regionerne

Dansk Folkeparti vil, sammen med Liberal Alliance og de konservative, have regionerne afskaffet. Venstre vil have strukturændringer og S er imod
Regeringspartierne Liberal Alliance og De Konservative har længe ønsket regionerne afskaffet. DF vil også gerne afskaffe regionerne og partiet vil i stedet have, at staten overtager sygehusene. Og så skal kommunerne i stedet tage sig af behandlingen før og efter et hospitalsophold.

Ifølge partiformand Kristian Thulesen Dahl, fordi der i dag mangler en entydig ansvarsplacering i sygehusvæsnet.

”I dag kører der et abespil imellem stat og regioner om, hvem der har ansvaret for de forskellige ting. Der mener vi, at det er meget mere klart for os danskere, hvem der har ansvaret, hvis staten driver de specialiserede sygehuse, og at kommunerne står for det nære sundhedsvæsen,” siger han til DR Nyheder.

Regionerne har eksisteret siden 2007, hvor de erstattede de daværende 13 amter. Regionerne tager sig hovedsageligt af ledelsen af sygehusene, men har også enkelte opgaver indenfor trafik, regional udvikling og drift af en række institutioner på social- og specialundervisningsområdet.

Venstre vil se på strukturen

Venstre har tidligere været fortaler for at nedlægge regionerne, men det vil partiet ikke længere. Partiet varsler dog mest strukturelle ændringer, i forbindelse med den sundhedsreform, som regeringen vil komme med i løbet i efteråret, fortæller sundhedsordfører Jane Heitmann.

”Der vil komme til at ske strukturelle ændringer. Regionerne har på mange områder leveret rigtig gode resultater, men der er også områder, hvor vi kan se, at det halter. Et eksempel er den geografiske ulighed, siger hun:

” Der er for eksempel meget stor forskel på at være et ungt menneske i Region Hovedstaden med psykiatriske udfordringer i forhold til den tid, det tager at blive udredt, hvis man sammenligner med andre regioner.”

Socialdemokratiet afviser
Men regionerne skal ikke afvikles, lyder det fra Socialdemokratiet.

”Det er ikke løsningen på sundhedsvæsnets udfordringer at nedlægge regionerne. Svaret er at videreudvikle regionerne og styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen i alle dele af Danmark,” siger politisk ordfører Nicolai Wammen til DR Nyheder, som ikke ønsker en yderligere centralisering.

Heller ikke Anders Kühnau (S), der er regionsrådsformand i Region Midtjylland køber DFs kritik af regionerne.

”Vi har hørt den før. DF's klagesang over regionerne. Fakta er, at vi siden 2007 har leveret varen:

- Ventetiderne er kortere

- Behandlingen er bedre

Der er plads til forbedringer, men regionerne er en del af løsningen, ikke en del af problemet,” skriver han på Twitter.

 

Venstre-politikere stejler

Forslaget om at nedlægge regionerne bliver ikke vel modtaget flere steder i Venstres kommunale og regionale bagland. Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V) forstår ikke logikken bag Dansk Folkepartis forslag om at nedlægge regionerne:

”Regionerne er der ikke for regionernes skyld. De er der, fordi vi er rigtig gode til at drive sundhedsvæsnet, og vi har vist en lang række forbedringer over de sidste 10-11 år. Det vil vi gerne blive ved med at gøre,” siger hun til DR.

Stephanie Lose får opbakning fra Venstres kommunale bagland, Assens borgmester Søren Steen Andersen (V), som frygter for en yderligere centralisering:

”Hvad skulle formålet være med sådan en centralisering, nu hvor tendensen med decentralisering endelig bevæger sig den anden vej. Hvorfor skulle vores borgere lokalt få en bedre sygehusbetjening af at sygehusene i fremtiden skal styres fra København, eller af en lukket bestyrelse, der ikke er folkevalgt?,” spørger han retorisk på Facebook.

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook