Blackstone-indgreb vedtaget af bredt flertal

Aftalen indeholder et spekulations-stop på fem år. Lejernes LO: Største forbedring af lejeloven i årtier
Blackstone-aftalen, som i januar - under stor dramatik - blev indgået mellem S-regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet, blev torsdag vedtaget i Folketinget.

Aftalen indeholder et spekulations-stop på fem år. Sådan at boligspekulanter, herunder amerikanske Blackstone, først kan udnytte den lukrative 5.2.-renoveringsbestemmelse efter at have ejet en udlejningsejendom i fem år.

Boligminister Kaare Dybvad glæder sig over vedtagelsen:

“Det er den lov, der skal sætte en stopper for de kortsigtede spekulanters opkøb af billige lejeboliger og genskabe trygheden for lejerne,” skriver Kaare Dybvad på Facebook og fortsætter:

“Det er en kæmpe stor dag for mig som boligminister. Men det er i sagens natur en endnu vigtigere dag for de lejere, som har oplevet at blive chikaneret af advokater og fået tilbudt penge under bordet - og endda i nogle tilfælde har følt sig presset til at flytte ud af deres eget hjem.”

placeholder

 

Dramatisk forhandlingsforløb

Blackstone-aftalen blev født i januar under stor dramatik.

Det ene døgn så det ud til at de radikale og den blå blok sammen uden om regeringen ville vedtage en aftale uden et spekulantionsstop. Men Dansk Folkeparti ombestemte sig, og forhandlede bag om ryggen på blå blok et kompromis på plads med boligminister Kaare Dybvad og boligordførerne fra SF, Enhedslisten og det dengang fem mand store Alternativet.

Da Blackstone-forliget blev præsenteret i januar sagde Dansk Folkepartis hovedforhandler, finansordfører René Christensen, at opgaven var meget vigtig:

"Opgaven var altså rigtig vigtig her. Vi har været i gang i tre måneder. Og jeg må sige, at der var begyndt at gå lidt for meget cirkus i det. Det er reelle mennesker, der er derude, som er nervøse for at miste deres bolig, fordi der er nogen, der gerne vil investere i deres ejendom."

DF: Vi er rigtig glade

René Christensen var på sit partis vegne rigtig glad for aftalen:

"Derfor er jeg faktisk glad for, at vi har kunnet lande en aftale. Vi var jo rigtig tæt på hinanden - også i tirsdags, da ministeren valgte at sige, at vi ikke skulle komme tilbage. Nu har vi fået landet en aftale, som vi kan se os selv i. Det er vi rigtig glade for."

Boligministeren spillede oprindeligt ud med en karensperiode på syv år. Med DF ombord blev kompromisset et femårigt spekulantionsstop.

"Vi er endt med en karensperiode på fem år. Det er vurderingen fra boligøkonomer, at det er dét, der skal til for at begrænse udenlandske spekulanters opkøb, og det var det, der var opgaven," sagde Kaare Dybvad tilbage i januar.

SF's boligordfører, Kirsten Normann Andersen, glæder sig på twitter over vedtagelsen af Blackstone-indgrebet:

"Opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige boliger er en SF mærkesag. Idag vedtog vi loven, som skal forhindre spekulation i lejeboliger. En god dag for lejerne."

placeholder

 

Lejernes LO: Største forbedring af lejeloven i årtier

Formanden for Lejernes LO, Helene Toxværd, betegner lovvedtagelsen som den største forbedring af lejeloven i flere årtier:

Det er forbedringer for lejerne, som LLO har kæmpet for i årevis

”Loven er den største forbedring vi har fået af lejeloven i flere årtier. Selvom loven ikke fuldstændigt løser problemet med tårnhøje huslejer, er vi meget tilfredse med de markante forbedringer som et flertal i Folketinget nu gennemfører. Det er forbedringer for lejerne, som LLO har kæmpet for i årevis, og det er derfor en stor glæde, at lovforslaget trods Corona-situationen blev prioriteret og gennemført i denne folketingssamling."

Toxværd finder det uforståeligt, at Venstre, de konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance stemte mod Blackstone-indgrebet:

”Selv i en krisesituation som den vi gennemlever lige nu, så ønsker visse partier slet ikke røre ved de tårnhøje huslejer. Det burde være fuldstændigt ligetil at sikre lejerne i en krisetid, og det er uforståeligt, at disse partier sætter hensynet til udlejernes ønske om høje afkast over hensynet til lejerne.”

Blackstone er i Danmark nu omdømt til Kereby.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis bare boligspekulanter har en tidshorisont længere end 5 år, er det helt fint at klippe lejerne, mener forligspartierne.

Ja, og da spekulanter kun meget sjældent har en opmærksomhedshorisont som er længere end et par uger, er det helt fint, som du skriver. Og i øvrigt er det da ikke spor ufatteligt, at de borgerlige med Venstre i spidsen ikke ønsker at sænke huslejeniveauet, det er jo deres sponsorer, som tjener på denne fidus, som der nu er sat en stopper for. Venstre ved vi, hvor vi har!

Annonce