Annonce

Blandede reaktioner på udflytning

Organisationer frygter for rekrutteringsvanskeligheder og videnstab i forbindelse med udflytning.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde præsenterede onsdag planerne for anden runde af udflytninger af statslige arbejdspladser til provinsen. Knap 1.800 statslige arbejdspladser skal i de kommende år flyttes til blandt andet Stenlille, Brovst, Løgstør og Bogense.

Sådan!, lød det blandt andet fra Holbæks socialdemokratiske borgmester Christina Hansen.

Og mens de borgmestre, som i dag har fået at vide, at deres kommune skal have del i arbejdspladserne, udtrykker begejstring, så er holdningen mere afdæmpet andre steder.

Her er nogle af reaktionerne på regeringens flytteplaner:

Vismænd frygter ikke at kunne være vagthund
Ifølge planen skal Det Økonomiske Råds sekretariat med 33 medarbejdere flyttes til Horsens og overvismand Michael Svarer advarer om, at udflytningen vil gøre det svært for vismændene at tiltrække medarbejdere med erfaring fra for eksempel Finansministeriet, hvilket vil svække rådets mulighed for at agere vagthund overfor regeringen.

"Hvis man placerer os langt væk fra centraladministrationen frygter jeg, at så har vi ikke adgang til den type arbejdskraft, der er essentiel for vores arbejde," siger Michael Svarer og tilføjer:

"Hvis vi skal kunne gennemskue, når Finansministeriet laver ændringer i opgørelsen af Nordsøolien osv., så kræver det, at vi har de stærkeste folk. Folk der har erfaring fra centraladministrationen og siddet i maskinrummet i de centrale ministerier og ved hvordan tingene foregår. Det er dem vi rekrutterer nu. Vi rekrutterer tidligere kontorchefer fra Finansministeriet eller folk fra Nationalbanken. Den viden de kommer med, er den der gør, at vi er i stand til at levere faglige og relevant modspil til regeringen. Det der er vores funktion,” siger han til Børsen.

Danske Handicaporganisationer frygter for videnstab
Det Centrale Handicapråd, der rådgiver regeringen i handicapspørgsmål, bliver flyttet til Brovst i Nordjylland. Og det bekymrer Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), som udtaler:

”Jeg frygter, at vigtig viden vil gå tabt, når Det Centrale Handicapråd (DCH) formentlig mister medarbejdere og skal igennem forandringer. Handicaprådet har en vigtig opgave i at samle viden og skabe samarbejde mellem myndigheder, organisationer, erhvervsliv og andre,” siger han i en pressemeddelelse.

”Regeringen har ambitiøse planer om at fjerne diskrimination og skabe flere job til mennesker med handicap. Det Centrale Handicapråd har en central rolle i at rådgive regeringen, og det gør man bedst ved at være tæt på regeringen”

Djøf efterlyser mere fleksibilitet fra regeringen
En stor del af de arbejdspladser, der skal udflyttes er formentlig djøf’ere og Djøf’s formand, Lisa Herold Ferbing, håber, at regeringen optræder som en ordentlig arbejdsgiver for de medarbejdere, der ikke har mulighed for at flytte med jobbet.

”Hvis regeringen virkelig ønsker en succesfuld flytning af statslige arbejdspladser, bør man gøre det mere attraktivt at flytte med jobbet – permanent eller i en overgangsordning, så de erfarne medarbejdere kan hjælpe med at oplære nye kollegaer til at løfte opgaverne,” siger hun i en pressemeddelelse.

Hun håber, at arbejdsgiverne har lært af erfaringerne fra første runde.

”Vi har desværre konstateret, at mange af de statslige arbejdsgivere i første runde var mere end tilbageholdende med at benytte de forskellige muligheder for at fastholde erfarne medarbejdere, som for eksempel at give medarbejdere bonus for at blive på arbejdspladsen, mulighed for at transporttid tæller med som arbejdstid og hjemmearbejdsdage.”

Djøf-formanden anerkender regeringens ret til at placere statslige arbejdspladser, hvor det giver mening, men hun undrer sig over timingen.

” I Djøf undrer vi os over timingen og hastværket. Regeringen havde lovet en grundig evaluering af de hidtidige erfaringer. Den har vi endnu til gode, konstaterer Lisa Herold Ferbing.

Nordjysk regionsformand føler sig overset
Det er kun 400 af de knap 1.800 statslige arbejdspladser der flyttes til Nordjylland, Hovedsageligt 150 til Aalborg og 110 til Hjørring.

Den fordeling vækker ikke begejstring hos Ulla Astman (S), der er regionsrådsformand i Region Nordjylland.

”Jeg er skuffet over, at antallet til Region Nordjylland ikke er større. Hvis man endelig vil have vækst og balance i hele Danmark, så synes jeg også, at man skal fordele antallet af de statslige arbejdspladser mere ligeligt,” siger Ulla Astman til Ritzau.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet