Annonce

Bliver Enhedslistens våde drøm til virkelighed?

“Et godt valg,” lyder det fra Lars Løkke Rasmussen. Men vil de andre københavnere synes, at Enhedslistens Line Barfod også er et godt valg som overborgmester?
 

Det har i snart et årti været Enhedslistens våde drøm: At finde en frontfigur i København, som kan udfordre Socialdemokratiets monopol på overborgmesterposten i hovedstaden.

Spørgsmålet er så, om drømmen er blevet til virkelighed med den 56-årige Line Barfods beslutning om at kandidere til posten som Enhedslistens spidskandidat ved kommunalvalget næste år. En post som har været ledig, siden teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen i september meddelte, at hun ikke genopstiller.

I første omgang skal Line Barfod konkurrere med den 56-årige gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation, Karina Vestergård Madsen, samt det 58-årige medlem af gruppen, Gorm Anker Gunnarsen. Begge har foreløbig også valgt at stille op i urafstemningen. Og at intet er givet i urafstemningen afslørede den seneste afstemning i 2017.

Det år slog Ninna Hedeager Olsen overraskende Karina Vestergårds Madsens forgænger på posten som gruppeformand, Rikke Lauritzen, på trods af at blandt andre Enhedslistens daværende politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, på forhånd havde erklæret sin støtte til Rikke Lauritzen. Ofte er det ikke nogen anbefaling i Liste Ø, at de ledende kammerater anbefaler en. Tværtimod. Det kan føre til en modreaktion fra baglandet.

Burde kunne vinde urafstemningen

Denne gang er vurderingen i partiet, at Line Barfod, som bor på Nørrebro, er så kendt og respekteret, at den tidligere formand for Fælles Kurs Ungdom og faglig sekretær for Kommunistiske Studenter burde kunne vinde urafstemningen.

Men er Line Barfod også kendt og respekteret nok til at kunne vinde overborgmesterposten? Det er et andet spørgsmål.

Fik kærligheden at føle

Line Barfod, som er uddannet jurist og i dag arbejder for advokatfirmaet Foldschack & Forchhammer, var i perioden fra 2001 og til 11 Enhedslistens retsordfører og blev i den egenskab kåret af sine kollegaer i Folketinget som den mest respekterede politiker. Men det at være en respekteret politiker betyder ikke  nødvendigvis, at vedkommende også kan sælge billetter. SF’s Steen Gade og Venstres Birthe Rønn Hornbech blev henholdsvis nummer to og tre i den samme afstemning.

Ganske vist var det Line Barfod, som 00’erne ofte tonede frem på tv-skærmen, når Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussens skiftende regeringer fik Enhedslistens kærlighed, eller manglen på samme, at føle. “Et godt valg,” lyder det i dag fra sidstnævnte københavner.

placeholder

Men da Enhedslistens eksistens var truet forud for folketingsvalget i 2007, og partiet skulle vælge en repræsentant til den afgørende partilederdebat i TV2, så var det ikke Line Barfod - eller for den sags skyld de to andre rutinerede folketingsmedlemmer Per Clausen og Frank Aaen - som fik opgaven. Det var den da 23-årige RUC-studerende Johanne Schmidt-Nielsen (af samme grund havde mange i Enhedslisten til det sidste håbet, at Red Barnets generalsekretær kunne overtales til at gøre politisk comeback).

Døren på klem

I den seneste meningsmåling står Enhedslisten til at ville få 22,2 procent af stemmerne i København, hvis der var kommunalvalg i morgen, og Socialdemokratiet til 23,8. En meningsmåling som er lavet, efter at Frank Jensen trak sig som overborgmester, og inden det stod klart, at formanden for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen afløser ham som Socialdemokratiets spidskandidat.

Men forud for kommunalvalget i 2013 var Enhedslisten endda en overgang større end Socialdemokratiet i meningsmålingerne, hvilket for første gang fik den daværende teknik- og miljøborgmester Morten Kabell  til at holde døren på klem for muligheden. Altså at Liste Ø ville lægge billet ind på overborgmesterposten. Da stemmerne blev talt op på valgaftenen den 19. november havde Liste A dog fået 27,8 procent af stemmerne og Liste Ø kun 19,5.

Hvilket igen gjorde sig gældende fire år senere. Selv om Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, erklærede, at partiet gik efter overborgmesterposten i København – uden at sige hvornår –  afslørede valgresultatet, at det i hvert fald ikke blev denne gang.

Socialdemokratiet fik 27,6 procent og Enhedslisten 18,4. Tredjeflest stemmer fik Alternativet. Alternativisterne fik 10,5 procent.

Drømmen kan blive til virkelighed

Denne gang får Alternativets nedsmeltning, og ikke mindst Frank Jensens farvel, Enhedslisten til at tro på chancen for, at drømmen kan blive til virkelighed. Statsminister Mette Frederiksen (S) står for en udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen, en stram udlændingepolitik - og en tidlig pension til bryggeriarbejderen fra Fjelstrup, i Sønderjylland, Arne Juhl. Alt det mange moderne storbyvælgere ikke står for.

Blå blok støtter S

Selv om Enhedslisten skulle blive større end Socialdemokratiet resulterer det ikke nødvendigvis i, at partiet får overborgmesterposten i København. Socialdemokratiet kan regne med støtte fra blå blok i kampen om overborgmesterposten, hvis det skulle komme dertil, at alternativet ellers er en borgmester fra Enhedslisten.

Af samme årsag nøjes Line Barfod med at sige, at Enhedslisten ikke er “bange" for indflydelse, og altså at gå efter overborgmesterposten, men at det må komme an på valgresultatet.

Strategien er, at socialdemokraterne må forklare, hvorfor de ikke vil pege en overborgmester fra et venstrefløjsparti, hvis Enhedslisten i givet fald bliver det største parti i København. Når nu venstrefløjspartierne historisk altid har peget på det største parti, nemlig Socialdemokratiet.

Urafstemningen i Enhedslisten foregår fra den 8. og til den 18. januar 2021. Der er deadline for kandidater til at melde sig på banen den 13. december.

Opdateret med oplysningen om at Gorm Anker Gunnarsen også stiller op.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet