Annonce

Bliver SPD støtteparti for Merkel?

Analyse: De tyske socialdemokrater går i dag til kongres, hvor nyvalg, grosse koalition og rollen som støtteparti står i centrum. Skæbnestund for SPD.
De tyske socialdemokrater i SPD starter i dag en tre dage lang kongres, der, som det vigtigste tema, har SPD’s deltagelse i en kommende tysk regering på programmet. Efter sammenbruddet i regeringsforhandlingerne mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne er presset på SPD for at indgå i en ny koalition med CDU/CSU steget ganske betragteligt.

Den tyske præsident har afvist at udskrive nyvalg, før alle regeringsmuligheder er undersøgt, den franske premierminister Macron er utålmodig efter at få en tysk partner i EU, der er operationel, og i den tyske offentlighed er man ved at være utålmodige efter at få sluttet den langmodige forestilling, som den tyske regeringsdannelse har udviklet sig til. Juleaften er det tre måneder siden, at tyskerne gik til valg, og der er ikke mange, der tør spå, at en ny regering ligger under juletræet.

SPD som støtteparti - ikke koalitionspartner
SPD’s kongres er en ganske vigtig brik i det spil, for det er kongressen, der skal give en retning for SPD’s ledelse i forhandlingerne med Merkels Union. SPD’s ledelse har sagt, at man går ind i en runde med regeringssonderinger med et åbent sind. Det betyder i den her sammenhæng, at man ikke nødvendigvis ser en stor koalition som resultatet. Der snakkes lige så meget om, at SPD kan blive støtteparti for en CDU/CSU-mindretalsregering, og døren holdes også åben for et nyvalg, hvis forhandlingerne ikke fører noget med sig.

Et nyvalg har dog den udfordring, at selv om mange af de delegerede på den socialdemokratiske kongres drømmer om det, inklusiv dele af den socialdemokratiske ledelse, så har vi endnu til god at se en måling, hvor SPD vil få et bedre resultat end det historisk dårlige de hev hjem ved valget den 24. september (20,5 procent).

 

Der snakkes lige så meget om, at SPD kan blive støtteparti for en CDU/CSU-mindretalsregering, og døren holdes også åben for et nyvalg

Hvis kongressen skal bidrage til at sætte politisk dagsorden frem til et nyvalg, så er det nødvendigt, at man dels får stillet konkrete, klassiske socialdemokratiske krav til en kommende regeringsdeltagelse/støttepartifunktion, der kan løse nogle af Tysklands udfordringer med stigende indkomstulighed, et forfaldent grundskolesystem og udhuling af pensionerne, der truer med at skabe en ny fattigdomsfælde for de tyske pensionister. Det lykkedes ikke at komme med et troværdigt bud i den overståede valgkamp, så nu skal der samling på tropperne og politikken. Kongressen skal også træffe beslutning om, hvorvidt forhandlingsresultatet skal til urafstemning blandt medlemmerne, eller om man kan behandle det på en ny kongres.

SPD-krav: Ikke flere udlændingestramninger
SPD’s ledelse traf i mandags beslutning om, hvilke temaer de vil anbefale, at der indledes forhandlinger på baggrund af. Det skal kongressen tage stilling til. Blandt hovedtemaerne er Europapolitikken, hvor SPD vil finde løsninger på migration, ungdomsarbejdsløshed og skatteunddragelse. Arbejdsmarkedspolitikken, hvor der skal laves begrænsninger i mulighederne for deltidsansættelser og arbejdes for ligeløn. SPD lægger op til, at man får gratis daginstitutioner, og at grundskolerne moderniseres. Der skal laves et solidarisk pensionssystem og bedre omsorg for de ældre medborgere. Der skal laves en ny udligningsreform mellem kommunerne i øst og vest, og den almene boligsektor skal udbygges. Alt sammen meget stort og meget dyrt.

Helt centralt er det, at SPD’s ledelse lægger op til, at der ikke sker stramninger i udlændingepolitikken

Helt centralt er det, at SPD’s ledelse lægger op til, at der ikke sker stramninger i udlændingepolitikken. CSU og CDU lagde arm om sagen i sommers, og mellem de to parter er der opnået det kompromis, at der skal sættes en overgrænse for indvandring på 200.000 personer om året (der bor 80 millioner i Tyskland, red.), og at den grænse kun kan afviges under særlige omstændigheder. Sagen var central i forhandlingerne om Jamaika-regeringen, for det er ikke realistisk, at CSU kommer til at give sig. Der er delstatsvalg i Bayern i 2018, og CSU står til at tabe. Det er CSU-analysen, at man er nødt til få ”lukket flanken mod højre” ved at få en mere aktiv begrænsning af indvandringen.

De altid sure ungsocialdemokrater skal beroliges
Der er med andre ord ikke lagt op til, at forhandlingerne bliver nemme, eller at SPD har tænkt sig at være imødekommende i forhold til de konservative. Det er nok mere en spiseseddel, der skal berolige baglandet, hvor de genvalgte SPD’ere i Bundestag har travlt med at slås internt, og hvor flere taler åbent om, at Schulz må trække sig, hvis forhandlingerne går i hårknude. De altid sure ungsocialdemokrater i Jusos har varslet bål og ballade, og SPD’s venstrefløj har travlt med ikke at være synderligt samarbejdsvillige.

De altid sure ungsocialdemokrater i Jusos har varslet bål og ballade

Én af Berliner-kredsene kommer således til kongres med det spændende forslag, at SPD skal arbejde for at få skabt en R2G-mindretalsregering (SPD, Linke og De Grønne). Sådan noget er der ikke gnisten af chance for, så det bliver ikke nemt for Martin Schulz at stille alle tilfreds.

Op af bakke for Martin Schulz det bliver det

Og måske er det også meget godt, for de tilbageværende tyske socialdemokratiske vælgere er ikke begejstrede ved udsigten til ny stor koalition af CDU/CSU og SPD. 56 procent foretrækker en CDU-mindretalsregering frem for en stor koalition. Kun 28 procent støtter, at SPD går i regering (måling fra Der Spiegel 5. december). Op af bakke for Martin Schulz det bliver det.

Lisa Schmidt er tysklandskender og konsulent i LO.


Flere artikler om emnet