Bloggere skal stilles til ansvar for misinformation

Socialdemokratiet vil have Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at undersøge, hvordan man kan stille bloggere til regnskab, når de giver usande råd om kost og ernæring på sociale medier.
Foto: dksak
Bloggere skal stilles til regnskab, når de spreder misinformation om sundhed og kost på de sociale medier.

Det mener Socialdemokratiet. Partiet kræver derfor en redegørelse af Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) for, hvilke muligheder der er for at stille bloggerne til ansvar for deres misinformation.

Med den evne følger et ansvar for at tænke sig om.

Senest var der stort postyr omkring bloggeren og kendissen Fie Laursen, efter at hun offentligt havde anbefalet en kontroversiel vandkur til sine unge følgere på sociale medier. En kur der, ifølge Youtube-stjernen, fik hende til at tabe fire kilo ved kun at indtage vand i tre dage.

“Vi kan se, at mange bloggere tjener penge på deres evne til at påvirke mennesker til at foretage nogle valg, som de ellers ikke ville have foretaget. Med den evne følger et ansvar for at tænke sig om. Der findes et hav af eksempler, hvor bloggere og influencers deler råd om kost og sundhed, som ikke er sande,” forklarer socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, til Netavisen Pio.
 

Bloggerne er ikke ansvarsfrie

Simon Kollerup (S) mener, at det er vigtigt, at bloggere ikke bare kan køre friløb:  

“Når man som blogger tjene penge på at påvirke unge mennesker, så synes jeg at der følger et ansvar med, og jeg appellerer til, at vi breder ansvaret ud, så bloggerne ikke er ansvarsfrie.”

Ifølge eksperter, som Berlingske har talt med, er der en stigende tendens til, at bloggere og youtubere opfordrer til slankekure og spreder falske informationer om sundhed, der kan være direkte farlig for de mange unge, der følger bloggerne på de sociale medier.

Fra flere sider er der fokus på at få stoppet falske informationer om kost og ernæring.

Fødevarestyrelsen har allerede meldt ud, at de vil være mere aktive i debatten og blande sig på de sociale medier fremover.

Også Morten Elsøe, der er forfatter og aktiv debattør i sundhedsdebatten, har kritiseret bloggernes falske informationer om sundhed, som han kalder for “Bloggerbullshit”. Morten Elsøe har på de sociale medier opfordret folk til ikke at tro på bloggerens slankekure og sundhedstips:

“Her er en detox-kur der virker: Stop med at læse blogs om ernæring og sundhed, fra folk der ikke ved noget om ernæring og sundhed”, skriver Morten Elsøe blandt andet på Facebook.
 

“Der skal gøres noget ved det. Enten af denne regering eller af en kommende socialdemokratisk regering,” siger Simon Kollerup (S).

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce