Børnene betaler prisen for skæve konservative skattelettelser

Papes forslag om at afskaffe minimumsnormeringer møder skarp kritik af Socialdemokratiets børne- og undervisningsordfører.
Foto: Steen Brogaard
Jens Joel, børne- og undervisningsordfører, Socialdemokratiet
Så blev det slået fast med syvtommersøm. De konservative vil afskaffe minimumsnormeringerne, hvis de vinder valget. Det skrev Jyllandsposten søndag. Det vil ramme vores børn og unge hårdt, og det er det modsatte, der er brug for, hvis vi skal den alt for store mistrivsel til livs. Det er desværre ingen overraskelse.

For de konservative lægger med deres skatteplan op til milliardstore skattelettelser – mest til de allerrigeste i toppen af samfundet – og det vil betyde massive nedskæringer i den offentlige sektor og vores fælles velfærd. Hvis planen bliver til virkelighed, er konsekvensen op mod 40.000 færre offentligt ansatte og det i en situation, hvor der bliver flere børn og flere ældre at passe på.

De offentligt ansatte kan ikke løbe hurtigere, og det er nok også derfor at selv konservative borgmestre, slår korsets tegn for sig, når Pape sætter velfærden på skrump.

Efterlader regningen hos vores mindste

Børnene kan dog blive ekstra hårdt ramt. De konservative siger nemlig igen og igen, at de skam ikke ønsker for store nedskæringer på sundhed og ældre. Det efterlader desværre hele regningen for de skæve skattelettelser hos vores mindste.

I vuggestuer og børnehaver, hvor der nu ikke skal være minimumsnormeringer længere. I skoler og på uddannelser, hvor man åbenbart ikke mener, man fik skåret nok med omprioriteringsbidraget sidst, Pape var minister.

Psykologer i opråb

De skæve skattelettelser, som blå blok ønsker, passer som en knytnæve til et blåt øje! For nyligt skrev 1000 psykologer og eksperter et åbent brev om mistrivslen blandt børn og unge. Et af de vigtigste budskaber i det opråb var, at børn og unges trivsel hænger nøje sammen med antallet af dygtige voksne omkring dem.

Voksne, der kan se, udfordre, udvikle, trøste og undervise vores børn og unge. Voksne nok, der kan skabe rammerne om det gode børne- og ungdomsliv.

Det nuværende flertal aftalte som noget af det første en historisk stor milliardinvestering i vores børn og i flere voksne i deres hverdag. Det har allerede givet resultater. Men minimumsnormeringerne har endnu ikke fået fuld effekt. Og selvfølgelig skal de gennemføres og ikke rulles tilbage, som de konservative nu foreslår.

Vi skal investere stort i de mindste. Det er afgørende for gode børneliv. Og det er langt vigtigere end topskattelettelser. Det er ganske enkelt både kortsigtet og urimeligt, at Pape vil sende den største regning til de mindste.

Jens Joel er folketingsmedlem og børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet.


placeholder

Annonce