Annonce

Bolig-panikken aflyst – i hvert fald i Aarhus

Studie-start: Det er nemt for nye studerende at finde en bolig - i Århus, men i København står hele 26.000 på venteliste til en studiebolig
De sidste år er der opført mange små lejligheder i Aarhus. Det gør det usædvanligt nemt for årets nye studerende at finde et sted at bo. Det til trods for at hele 12.000 nye studenter starter på Aarhus Universitet og byens andre uddannelsesinstitutioner.

”Vi har en bedre situation end nogensinde. Der er god balance mellem udbud og efterspørgsel,” siger Per Juulsen, direktør for Kollegiekontoret i Aarhus, til Aarhus Stiftstidende.

Vi har en bedre situation end nogensinde. Der er god balance mellem udbud og efterspørgsel

Onsdag 15. august var sidste dag, man kunne tilmelde sig den boliggaranti, der sender dem, der begynder på en uddannelse, foran i køen til en ungdomsbolig.

På samme tidspunkt sidste år stod der mere end 1.000 studerende på boliggarantiens venteliste.

Tallet i år er nede på blot 300.
Budgetforlig gav 3.000 ungdomsboliger

Der er flere årsager til, at boligsituationen for de unge studerende i Aarhus har bedret sig.

”Byrådet besluttede i et budgetforlig for tre år siden, at der skulle opføres 3.000 nye ungdomsboliger. Det gør udbuddet større,” siger Per Juulsen til Aarhus Stiftstidende.

Den anden årsag er, at private bygherrer i højere grad end tidligere husker at indtænke  ungdomsboliger i de mange byggeprojekter, der i disse år opføres i Aarhus.

Teknik- og Miljøforvaltningen i Aarhus Kommune lavede sidste år en optælling for Århus Stiftstidende. Den viste, at der fra 2014 til 2017 blev opført 2.484 små private lejligheder med et eller to værelser i Aarhus. Alene i 2017 blev der opført 644 små lejligheder.

”De private bygherrer har set, at der er et marked. Det går de målrettet efter med delevenlige eller små lejligheder som matcher efterspørgslen. Det har været byrådets målsætning i mange år, og nu ser det ud til, at de initiativer, der er taget, virker,” siger Per Juulsen.
Akut mangel på 8.400 studieboliger i København

Helt anderledes ser situationen ud i Danmarks største studieby, København. Her er der fortsat massiv mangel på studie- og ungdomsboliger.

En opgørelse fra Dansk Byggeri viser således, at der akut vil mangle 8.400 studieboliger til de kommende studerende i København og Roskilde.

”De har en pengepung, som er meget lille. Derfor kan de have svært ved at komme ind på det normale boligmarked. Vi mener, at der skal gøres mere for at få flere små boliger til de studerende,” siger Jacob Hangaard, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, til dr.dk.

Sidste år blev planloven i København ændret, så man nu må bygge midlertidige boliger, som kan huse studerende i op til 10 år.

Derudover er kommunen i gang med at opføre 6.000 studie- og ungdomsboliger.

”Vi arbejder løbende på, at der skabes endnu flere ungdomsboliger. Siden 2015 er der skabt ca. 2.800 nye ungdomsboliger i København. Derfor forventer vi at nå målsætningen om ca. 6.000 nye ungdomsboliger allerede i 2020 - det vil sige syv år før tid. Det er meget glædeligt, og jeg har en ambition om at fastholde det høje byggeniveau,” siger overborgmester Frank Jensen (S) til dr.dk.

Og det er små skridt i den rigtige retning, mener Jacob Hangaard.

”Der bliver bygget mange ungdomsboliger, der bliver bygget mange studieboliger og der bliver også opstillet nogle midlertidige studieboliger, men helt overordnet set, mener vi ikke, at det er nok,” siger han.

Selvom Københavns Kommune siden 2015 har bygget flere boliger til de unge, så er efterspørgslen stadig stigende.

Det er CIU, Centralindstillingsudvalget, og KKIK, Kollegiernes Kontor i København – der anviser unge til kollegier og studieboliger i København.
26.000 på venteliste til studie-boligkontor

Hos Kollegiernes Kontor i København - KKIK - er situationen for de studerende præcis lige så presset som de foregående år:

"Vi har mellem 10.-11.000 stående på vores ventelister i øjeblikket. Det er på niveau med sidste og foregående år. Konklusionen er, at der bliver bygget for få studie- og ungdomsboliger - og for få leje-lejligheder, der er til at betale," siger direktør hos KKIK, Annette Panduro, til Netavisen Pio.

Konklusionen er, at der bliver bygget for få studie- og ungdomsboliger - og for få leje-lejligheder, der er til at betale

Men Planloven i Københavns Kommune er ændret for nylig, så der nu kan bygges midlertidige leje-boliger. Vil det ikke hjælpe fremadrettet?

"Det er jeg usikker på. DSB vil vistnok stille en grund til rådighed, men det er nok begrænset hvor mange investorer eller andre, som er interesseret i at bygge noget for kun ti år."

Hos CIU var der over 13.000 ansøgninger til deres ventelister sidste år, og i år er det tal steget til 15.000 - et historisk højt niveau. Dermed står i alt 26.000 studerende på venteliste i øjeblikket til en studiebolig i hovedstadsområdet.

”Det er et udtryk for, at markedet generelt er presset, og at der stadig er for få betalelige studieboliger i københavns-området,” siger indstillingschef hos CIU, Rasmus Okholm-Hansen, til dr.dk.

Han mener, at problemet i høj grad ligger i, at studieboligerne er for dyre.

”De, der har penge nok og er meget ressourcestærke, vil altid kunne løse deres problem, men de der ikke er, de har ikke meget glæde af studieboliger til 6000-7000 kroner om måneden.”

 

 

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce