Borgerforslag om drengeomskæring sætter politikere under pres

Et muligt borgerforslag rettet mod drengeomskæring presser flere partier til at tage stilling til det omstridte spørgsmål.
Et borgerforslag stillet af foreningen Intact Denmark vil indføre "en kønsneutral mindstealder på 18 år for omskæring, som ikke er nødvendigt af helbredsmæssige årsager". Borgerforslaget har fået knap 40.000 underskrifter og er derfor tæt på de 50.000, som det kræver for at få et borgerforslag taget op i folketingssalen.

En kønsneutral minimumsalder er i praksis et forbud mod rituel omskæring af drenge, som vil rammer både muslimer og jøder, som har praktiseret drengeomskæring af nyfødte drengebørn.

Hos Socialdemokratiet er man principielt imod omskæring, men vil ikke støtte et forbud.

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Socialdemokratiet er imod omskæringer af børn, men vi mener ikke, at et forbud er vejen frem. Derfor kommer vi til at stemme nej til et forslag om forbud, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til Ritzau.

Han forklarer, at et forbud ikke er nok til at sikre, at drenge ikke bliver omskåret mod deres vilje, fordi man risikerer at folk blot vil gennemføre ritualet i det skjulte.

”Vores bekymring er blandt andet, at hvis Danmark går enegang, så vil man bare få foretaget indgrebet i et andet land eller hjemme på køkkenbordet uden en læge i nærheden.

Flere fritstiller folketingsmedlemmer
Dermed er Socialdemokratiet på linje med regeringen, der fredag meldte ud at man imod et forbud.

”Regeringens holdning er, at når man balancerer alting og afvejer det, så er det, at man ikke skal have et forbud - den status quo vi kender i dag - bliver ved med at fortsætte. Det er i øvrigt også mit eget synspunkt,” siger justitsminister Søren Pape Poulsen til DR.

SF har som det eneste parti meldt ud, at de støtter forslaget.

Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har endnu ikke taget endelig stilling.

Liberal Alliance, Konservative og Alternativet har valgt at fritstillet deres folketingsmedlemmer, så det bliver op til det enkelte medlem at afgøre om de vil stemme ja eller nej til forslaget.

Frygter for udlandets reaktioner
Der er ingen andre lande i verden, der har et forbud mod drengeomskæring og derfor er dog også svært at sige hvad reaktionen vil være fra omverdenen. Flere frygter stærke reaktioner både fra Israel, men også fra den muslimske verden.

”Det er også svært at gennemskue, om et forbud vil få andre konsekvenser for vores land,” siger Flemming Møller Mortensen.

Fredag morgen mødtes Folketingets sundhedsudvalg bag lukkede døre for at diskutere de mulige konsekvenser af, at Danmark vedtager et forbud mod omskæring.

Verdens ældste indgreb
Ifølge Wikipedia, så er drengeomskæring det ældst kendte kirurgiske indgreb, som ifølge historikere er kendt helt tilbage fra 15.000 år før vores tidsregning.

Udover jøder og muslimer praktiserer også mange afrikanske stammer, australske aboriginals, forskellige amerikanske og latinamerikanske indianerstammer samt polynesiere i Stillehavet drengomskæring.

Drengeomskæring blev begyndt praktiseret i 1800-tallet i engelsktalende lande, primært for at forebygge onani, som man frygtede kunne føre til alskens både fysiske og psykiske lidelser. Indgrebet har dog været på retur siden efter slutningen af 2. verdenskrig, og i dag foretages det primært af medicinske grunde.

Kvindelig omskæring er eksplicit forbudt i dansk lov og kan straffes med op til 6 års fængsel at gøre det, ligesom man kan straffes for at medvirke til det.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce