Borgerlig debattør udsteder nødråb: Stop jeres paranoia

De borgerlige partiers kritik af regeringens krisehåndtering får blå blok til at fremstå useriøs, mener borgerlig debattører.
Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K)
Hvordan skal den borgerlige opposition håndtere coronakrisen og stille sig i forhold til regeringen.

Flere borgerlige debattører mener, at oppositionen har manet sig selv op i alt for kritisk hjørne som betyder, at vælgerne ikke længere tager dem alvorligt.

I gamle dage havde minearbejderne en kanariefugl i et bur med ned i minerne.

Ikke fordi de havde en begejstring for fuglekvidder, men fordi fuglen fungerede som alarmklokke, hvis farlige gasser som kulilte blev opsamlet i minen, ville gasserne dræbe kanariefuglen før minearbejderne.

Den borgerlige debattør og historiker Christian Egander Skov, har sat sig for at være det borgerlige Danmarks kanariefugl, der advarer om at en alt for opportunistisk kritik af regeringens krisehåndtering af coronakrisen.

For ifølge ham, så styrer blå blok mod et valgnederlag, som ikke bare skyldes, at folk i krisetider samler sig om statsministeren.

“I sagde alle de her mærkelige paranoide ting”

Det er langt hen ad vejen selvforskyldt og ifølge ham også fortjent, fordi de borgerlige partier over en kam har bragt sig i en position i debatten, der af mange vælgere opfattes som useriøs.

"Fordi de borgerlige bredt set har ageret, som de har gjort under krisen, og fordi rigtig mange mennesker associerer dem med en vild og useriøs kritik, vil det være nemmere efterfølgende at trække på skuldrene af dem og sige: ’I sagde alle de her mærkelige paranoide ting. Hvorfor skal vi lytte til jeres løsninger nu?’ Det er den situation, de borgerlige rent politisk har bragt sig selv i. Jeg kan ikke se, hvordan det kan være et godt sted at stå," siger Christian Egander Skov i et interview med Weekendavisen.

Hvorfor skal vi lytte til jeres løsninger nu?

Han mener, at det i høj grad er debattører og kommentatorer i og omkring den borgerlige lejr, som har presset de borgerlige partier til at indtage en mere kritisk holdning til regeringen, i takt med at målingerne er blevet dårligere og dårligere for de blå partier.

Meningsmålinger i frit fald

Læser man meningsmålingerne, så kan man i hvert fald nøgternt konstatere, at vælgerne ikke ligefrem har været begejstrede for de borgerliges ageren under coronakrisen.

Siden krisen startede er rød blok tordnet frem og i den seneste måling fra Voxmeter, som blev offentliggjort søndag, er de røde partiers forspring til de blå øget til over 20 procent.

Både Venstre og Dansk Folkeparti taber i disse uger vælgere i stor stil. Og tempoet er taget til i kraft med at de samme partier har skærpet deres retorik over for regeringens håndtering af krisen.

Det har, ifølge Christian Egander Skov, bragt det borgerlige Danmark “uhyre tæt på ideologisk betalingsstandsning”.

Gør borgeren til forbruger

De blå partier har undervurderet borgernes behov for tryghed og i stedet gjort sig til talsmænd for en hurtigere genåbning af forretninger, mener Egander Skov:

“Danske borgerliges kardinalpunkt under krisen har været genåbningen af storcentre og indkøbsmuligheder, kort sagt forbrugerens slaraffenland.

De vogter over friheden. Men det er ikke borgerens disciplinerede og ansvarstunge frihed, men forbrugerens frihed til at realisere sig selv gennem markedspladsens uendelige potentiale for umiddelbar behovstilfredsstillelse.

Det er denne frihed, de borgerlige partier har gjort sig til slaver af. Det er den, de opfatter som truet. Og man kan få tanken, at diverse påberåbelser af udsigten til nordkoreanske eller østtyske tilstande i virkeligheden ikke peger i retning af disse regimers mangel på politisk frihed, men de begrænsede indkøbsmuligheder i de totalitære diktaturer,” skrev han forleden i et indlæg på Altinget.

Bizarre analogier til DDR og Nordkorea

Det synspunkt blev bakket op af en anden borgerlig debattør, der mener at de borgerlige partier har været alt for forhippede på at genåbne erhvervslivet, og ikke på at inddæmme smitten.

Blå bloks elendige meningsmålinger er fuldt ud fortjente

"Derfor er det blå Danmarks enøjede og hysterisk kaglende fokus på genåbning – lejlighedsvis kombineret med bizarre analogier til DDR og Nordkorea –  ikke udtryk for ansvarlighed," skrev Mikkel Andersson, der er erklæret borgerlig i en klumme i Berlingske, hvor han konkluderer:

"Det er en dybt forstemmende konstatering, men blå bloks elendige meningsmålinger er fuldt ud fortjente."

De bizarre analogier som Andersson peger på, kommer blandt andet fra det konservative folketingsmedlem Marcus Knuth, der i en klumme mente, at regeringens tilgang mindede ham om "dengang, jeg besøgte Nordkorea".

Eller Berlingske chefredaktør Tom Jensen, der tilbage i begyndelsen af april stillede spørgsmålet om sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var blevet diktator.

Eller erhvervsmanden Asger Aamund, der i samme avis mente at "Mette Frederiksen har bragt os fra demokrati til DDR på fire uger".

Chefredaktør i defensiven

Det er langt fra alle i den borgerlige lejr, der køber Christian Egander Skov og Mikkel Anderssons analyse af hvad, der har bragt de borgerlige partier er i frit fald under coronakrisen.

Tværtimod forsøger chefredaktør Tom Jensen at forklare dels, hvorfor han brugte billedet med diktatoren og beskyldte samtidig kritikerne for at betegne oppositionen som bimmelim:

“Jeg kan se, at der rundt omkring er gang i den fortælling, at nærmest enhver borgerlig opposition til regeringen og Mette Frederiksen er sølvpapirhat, bimmelim, nedsmeltning, skør og tosset, Nordkorea/DDR-besat, dybt uansvarlig teenageagtig, lalleliberal frihedsideologiserende, uden evne til ansvarlig personlig behovsudsættelse i en alvorlig situation for alle mennesker i dette land og i hele verden... forlæng selv listen.

Endda nogle borgerlige deltager i den definitionskamp, der vel er et eksempel på, at vinderen tager det hele og erobrer retten til at fortælle historien,” skriver Tom Jensen som svar på tiltale på Facebook.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Thomas er en narrehat og selv dem er der plads til i et velfungerende socialdemokratisk Danmark.

Og Stram Kurs fik mindre end nok til at komme i Folketinget, så nu prøver de med alle midler at nedtale dem der tager ansvar og gør det godt.

Thomas er ikke et menneske, men en latterlig russisk maskine, som spytter latterlige kommentarer ud i en lind strøm.

Thomas... Her beviser du igen igen at du er en idiot...

Kvaksalveri er ulovligt...

Hvor har du ret!

Mette Frederiksen gjorde det der var behov for i den alvorlige situation og viste sandt lederskab, hvorimod den borgerlige del af folketinget stod i et hjørne og teede sig som forkælede børn og skreg "se mig, se mig".
I situationen var det et spørgsmål om sundhedspolitik, og ikke vanlig partifnadder, hvillket også flertallet af befolkningen pt. giver udtryk, så stop nu de fornærmede ,attituder

Men venstrefløjen og De Radikale er nu heller ikke fejlfri. Den der parforcejagt på Inger Støjberg bør hurtigst muligt bringes til standsning, selvom jurister og professorer og ombudsmand har deres idéer. Inger Støjberg har varetaget danske interesser på en udmærket måde. Hvis man absolut skal gå efter Venstrefolk, kunne man jo passende gå efter Claus Hjorth Frederiksen, men hvor var ombudsmanden, dengang han gik over stregen? Det er absolut problemfyldt, når juraen anvendes på politik. I forvejen er hele lovkorpuset jo fyldt med indre modsigelser. Det kræver begavelse at etablere en modsigelsesfri lovgivning, og meget af det er så kompliceret, at det har oversteget lovgivernes evner med mange længder at undgå selvmodsigelser, hvilket har bevirket, at dele af lovgivningen bringes i anvendelse af spekulanter og andre med ikke-lovmedholdelige hensigter.

Thomas... Du er en idiot...

Det kommer ikke til at koste en krone, men det kunne ha' kostet tusindvis danskere livet, at lade være... og da man ikke sætter en pris på menneskeliv, er det det rene idioti at påstå at det ikke er nødvendigt...

Jeg tror at din formand, ham den usynlige mand fra bondepartiet ville sætte stor pris på at du ikke vedblivende laver negativ reklame for ham !

Det er dog utroligt som folk kloger sig som økonomiske eksperter. Regeringen gives ansvar for at have påført samfundet tab på alt mellem 200 og 600 milliarder.
Man kan stille følgende spørgsmål:
1) Hvad havde det kostet i penge og menneskeliv hvis man havde fulgt sundhedsstyrelsen råd = svenske tilstande.
2) Hvilke konsekvenser ville det have haft at udskyde nedlukningen og det måske så havde medført skrappere tiltag som udgangsforbud - det meste af den private produktion og byggeriet har jo fungeret normalt.
3) Hvor mange dødsfald mener den danske befolkning er en rimelig pris for at kunne gå ud og hygge sig.
4) Hvor mange hoteller og restauranter kunne reddes af os danskere. Turisterne ville under alle omstændigheder ikke være kommet i store mængder, selv med åbne grænser. Udbud og efterspørgsel afgør om alle kan overleve på sigt. Desværre nok ikke sandsynligt.
5) Hvor mange usunde virksomheder ville ikke være lukket under alle omstændigheder, Corona krisen satte blot skub i processen.
Om et år eller to kan man måske simulere sig frem til hvad resultatet ville have været hvis man havde handlet anderledes. Det kunne være interessant, ikke kun for os men for mange andre lande, specielt europæiske, der ligner os. Det kræver at der er langt flere data om sygdommen og måden den spredes på.
De økonomiske modeller skal nok også have en overhaling, da de ofte har det svært med regne korrekt på effekten af kriser.

For nærværende finder jeg diskussionen om milliarder og ansvar uendelig trættende.

Selv om Danmark ved et lykketræf ikke havde fået et eneste corona tilfælde, havde det alligevel kostet os kassen.

Hvis VENSTRE,KONSERVATIVE,RADIKALE, NY BORGERLIGE samt DANSK FOLKEPARTI havde siddet ved "roret" så ville Danmark muligvis have mistet 5o tusind borgere der ville være endt på landets kirkegårde.Så ville "Hjulene have været holdt i gang",og KASSEAPPERATERNE havde kørt som om intet var hændt. Alle havde været på "deres pind",indtil de drattede af den MED COVID 19. Værst ville det være gået for alle jævne arbejdere og for ufaglærte. De ville som vanligt have fået "pisken svunget over hovederne". Med et "FORBUDT at gå hjem", som en truende ånd,der konstant pustede dem i nakken.Imens alle cheferne drejede muntert rundt på kontorstolene, med forretningsforbindelserne over en drink. "HJULENE ville blive holdt i gang". Ingen ville turde vise ANGST.Ingen ville turde sige at de ikke sov om natten af FRYGT. Ingen ville turde sige at de synes CHEFEN var for meget. Og at de allerhelst ville være blevet hjemme. Så de ikke skulle stå der som INGENTING med deres DILEMMA...og betale med dem selv for at gå på job.TVUNGET afsted af den "usynlige pisk" …. Bekendt med at arbejdsdagen ville være,som at "bade i et hav fyldt med hajer". Stikke hovedet direkte i et hajgab.
John Mogensen skrev en tidløs sang...."DER ER NOGET GALT I DANMARK"....Hvor havde han ret. "Bare tegnedrengen er i orden kan du få det som du vil"......

DU ER TIL AT BRÆKKE SIG OVER USLING THOMAS BLÅMAND. Heldigt for dig at du ikke var blandt de CORONADØDE.
Der ville have været brug for en "massegrav" til dig alene, med alt det LORT du lukker ud.

Thomas er en Trold.

Annonce