Borgerne inviteres til klimafestivalen ’Live Like Tomorrow’

København værtby for klimatopmødet C40 World Mayors Summit 2019 onsdag til lørdag
København inviterer borgerne til klimafestival, når byen fra onsdag til lørdag er vært for det internationale klimatopmøde, C40 World Mayors Summit 2019.

Over 90 events og aktiviteter i klimaets navn løber af stablen, når København i fire dage sætter spot på, hvordan vi alle kan leve mere bæredygtigt og klimavenligt i hverdagen.

Med en værtsbyfestival under navnet ’Live Like Tomorrow’ har København med støtte fra Realdania arrangeret et festivalprogram med det formål at trække klimatopmødet ud i byen og inddrage alle interesserede i klimadebatten.

Programmet byder på alt fra klimavenlig mad i Rådhushaven til en fix-it-station for gammelt tøj på Regnbuepladsen

Programmet byder på alt fra klimavenlig mad i Rådhushaven til en fix-it-station for gammelt tøj på Regnbuepladsen. Borgmestre fra hele verden vil bl.a. deltage i et Co-cooking-arrangement, hvor de skal kokkerere klimavenligt, og på festivalens anden dag indtager 200 unge Rådhuset til et Youth Summit, hvor de diskuterer ’Live Like Tomorrow’-løsninger. En række af deltagerne præsenterer deres tanker og ideer for borgmestrene ved C40 World Mayors Summit næste dag.

Frank Jensen: "Masser af klimaildsjæle"

Live Like Tomorrow-klimafestivalen fortsætter ind i Kulturnatten med bl.a. udstilling i Rådhushallen, ligesom der på programmet også vil være klimamarch fredag, tøjbytte og GreenKayak, der slår et slag for indsamling af plastik i havnen med borgmestre fra hele verden ombord.

”Jeg er utrolig stolt over at kunne præsentere så mangfoldigt og innovativt et program for Live Like Tomorrow-festivalen. Ikke mindst er jeg glad for at give københavnerne mulighed for at engagere sig i C40-klimatopmødet ved de mange debatter, talks, workshops m.m., der finder sted i byen under topmødedagene. Klimafestivalen viser samtidig vores grønne løsninger frem for deltagerne ved topmødet”, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S), der er vært for klimatopmødet, C40 World Mayors Summit i København.

”Det er første gang, at vi i København arrangerer en klimafestival. Der er masser af klimaildsjæle, der er klar med smagsprøver på bæredygtig honning, affaldsindsamling i havnen og bud på fremtidens bæredygtige byggeri. Jeg håber, at rigtig mange københavnere vil tage festivalen til sig og deltage i alt fra debatter, udstillinger og workshops”, tilføjer Frank Jensen (S).

Frank Jensen har op til klimafestivalen lagt dette opslag op på sin Facebook-profil:

placeholder

 

De mange events og aktiviteter finder primært sted i byrummet omkring Københavns Rådhus – i arkitektur- og designhuset BLOX, ved havnen, på Regnbuepladsen et stenkast fra Rådhuspladsen, på selve Rådhuset og i Rådhushaven.  

Her et udsnit af de største events under Live Like Tomorrow-festivalen:

Åbningsdebat: Kan byerne redde klimaet?

Onsdag 9. oktober kl. 15.30-16.45 i festsalen på Københavns Rådhus

Kan byerne redde klimaet? Borgmestre, eksperter og klimaentusiaster slår tonen an i den første debat under Live Like Tomorrow-klimafestivalen, hvor borgerne kan komme og være med. Overborgmester Frank Jensen, CEO for C40 Mark Watts og CEO i Realdania Jesper Nygård debatterer bl.a. med den anerkendte klimaøkonom Kate Raworth, borgmester i Freetown, Sierra Leone, Yvonne Aki-Sawyerr og den amerikanske klimaaktivist Alexandria Villasenõr.

De unges topmøde

Torsdag 10. oktober kl. 9.00-15.00, Youth Takeover på Københavns Rådhus

Over 130 unge fra 22 lande mødes på Københavns Rådhus og holder deres eget topmøde. Her drøfter de ideer og forslag til, hvordan de kan få mere indflydelse på byernes klimapolitikker. Repræsentanter fra ungetopmødet fremlægger forslagene på en pressekonference næste dag på C40-topmødet, fredag 11. oktober kl. 14-14.30 i Tivoli Kongrescenter, hvor bl.a. Københavns overborgmester Frank Jensenen, Paris’ borgmester Anne Hidalgo og borgmester i Los Angeles Eric Garcetti deltager.

Folkets Klimamarch

Fredag 11. oktober kl. 16.00-18.00, start foran Københavns Rådhus

Folkets Klimamarch tiltrak sidste år 40.000 klimaentusiaster. Anledningen i år er C40-topmødet, og temaet er klimaforandringer i byerne.

Marchen starter og slutter på Rådhuspladsen og er en del af Live Like Tomorrow-klimafestivalen. Overborgmester Frank Jensen går med, og det amerikanske kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez taler kl. 18, ligesom den unge klimaaktivist fra Mexico, Tere Conzalez Garcia, også holder tale.

Hvad skal vi spise? Køkkenshow og maddebat

Fredag 11. oktober kl. 19.00-20.00 på Regnbuepladsen ved Københavns Rådhus

Forskning viser, at hvis vi fortsætter med at spise, som vi gør nu, så stiger CO2- udledningen med 38 procent i 2050 pga. befolkningstilvækst.

Tre borgmestre og tre kokke tager skeen i den anden hånd og laver klima-kulinariske retter. Kom og se med, når kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde, Stockholms borgmester Anna Jerlmyr og borgmester fra Lima, Jorge Muñoz Wells, kokkererer klimavenligt sammen med bl.a. Christian F. Puglisi og Matthew Orlando.

Se det fulde program for klimafestivalen Live Like Tomorrow på Live Like Tomorrows hjemmeside.

Delegerede fra hele verden

Mere end 1.000 delegerede fra bl.a. Paris, Tokyo, Los Angeles og Singapore deltager i C40-klimatopmødet.

Mere end 1.000 delegerede fra bl.a. Paris, Tokyo, Los Angeles og Singapore deltager i C40-klimatopmødet

I en række master classes, talks og workshops skal megaby-borgmestre og andre delegerede fra hele verden inspirere hinanden til at accelerere byernes klimaindsats endnu mere. FN's generalsekretær António Guterresog det amerikanske kongresmedlem valgt i New York, Alexandria Ocasio-Cortes, er blandt dem, der har meldt sin ankomst.

placeholder
 

 

Alle danske borgmestre er også inviteret, herunder de 20 kommuner, som er udvalgt til det danske klimaprojekt DK2020, der har til formål at sætte skub i implementeringen af Parisaftalens målsætning om en global temperaturstigning så tæt på 1,5°C som muligt.

Det skal bl.a. ske med afsæt i C40’s Deadline2020-rapport, der er en global vejledning i, hvordan de 94 C40-byer kan udvikle klimaplaner, som kan sætte turbo på reduktionen af drivhusgasser.

Fakta om 'Live Like Tomorrow' - Host City Festival

 • Mere end 90 events, talks, workshops og debatter på programmet.
 • Arrangementerne finder primært sted i området omkring Københavns Rådhus – i BLOX, på havnen ved BLOX, i Rådhushallen og i Rådhushaven.
 • Alt fra organisationer, NGO’er, iværksættere, virksomheder inden for fødevarer, energi, mode, byggeri m.m. deltager med events
 • Det ventes, at mere end 10.000 københavnere deltager i Live Like Tomorrow-programmet – herunder 200 unge til Youth Summit på Københavns Rådhus.
 • Live Like Tomorrow er også del af Kulturnatten, der sidste år tiltrak næsten 20.000 besøgende i Rådhushallen.
 • Kimamarchen fredag 11. oktober fra kl. 16-18 er også del af Live Like Tomorrow – en march, der sidste år tiltrak 40.000 aktivister. Anledningen for Klimamarchen er i år C40-topmødet, og temaet er klimaforandringer i byer.

Kilde: Overborgmesterens Sekretariat

Fakta om C40 World Mayors Summit 2019

 • C40-netværket er et samarbejde mellem 94 af verdens største byer om klimasikring, CO2-reduktion, bæredygtig byudvikling og grøn vækst. København har været med siden 2006. Overborgmester Frank Jensen (S) har siddet i C40’s styregruppe siden 2014. Realdanias adm. direktør Jesper Nygård er medlem af bestyrelsen i C40.
 • C40-netværket repræsenterer mere end 700 mio. mennesker, og en fjerdedel af verdens samlede økonomi. I 2050 forventes mere end 2/3 af verdens befolkning at bo i byer.
 • København leder et grønt vækst-netværk i C40, Green Economy Forum, der arbejder for nye måder at koble bæredygtig byudvikling med økonomisk vækst, innovation og jobskabelse. Desuden leder København netværket Municipal Building Efficiency, som har fokus på energiovervågning og energireduktion i offentlige bygninger.
 • C40 består hovedsageligt af megabyer, men også 15 mindre innovationsbyer, som er inviteret med, da de udmærker sig med deres grønne løsninger. København tilhører gruppen af innovationsbyer.
 • København har vundet C40’s prestigefyldte klimapris tre gange: I 2013 for klimaplanen for et CO2-neutralt København i 2025, i 2016 for skybrudsplanen og i 2017 for det systematiske  med strategisk energiovervågning, energistyring og energirenovering i kommunens ejendomme. C40 Awards er blevet uddelt siden 2013.

Kilde: Overborgmesterens Sekretariat

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce