Annonce

Borgmester Grosbøll udfordrer old boys-klubben

Jytte Hilden kunne ikke stoppe med at smile, Christine Antorini holdt tale, og Bornholms borgmester Winni Grosbøll var stolt over sig selv og sin ø. Netavisen Pio var med, da Nina Bang-prisen 2014 blev uddelt.
”Velkommen til – og I må gerne kaste jer over de få mænd, der er her,” siger Jytte Hilden til forsamlingen.

Hun har glædet sig til i dag, hvor den femte Nina Bang-pris skal uddeles. Det er tydeligt. Den tidligere kulturminister og stifter af Nina Bang-prisen, smiler, så kinderne næsten rør ørerne. Også KL har gjort sig umage. Som værter for arrangementet har de både sørget for lyserøde bobler i glassene og nydelige små kransekager på fad.

”Hvorfor er det vigtigt, 90 år efter at Nina Bang blev minister, stadig at ære hende med en pris?”

”Det vigtigste er at bruge det til at sige: Aha, hvad gør jeg så nu? Give stafetten videre, du ved. Det er det, vi gør nu. Jeg tror, man engang imellem skal flage for og tænke over det, der er sket. Men på den baggrund, at der er altid noget at kæmpe for. Altid noget, der skal videre frem,” svarer Jytte Hilden.

Det er femte gang, hun skal uddele prisen til en yngre, lovende kvindelig politiker. Tidligere modtagere tæller blandt andet Mette Fredriksen og Christine Antorini, som i dagens anledning skal holde tale for prismodtagerne. For denne gang er der ikke kun én modtager, der er to: borgmester på Bornholm Winni Grosbøll (S) og borgmester i Lejre Mette Touborg (SF):

”Det er jo ikke altid verdens nemmeste job for en bornholmsk borgmester at gøre sig kendt på den anden side af vandet, som vi kalder det. Så derfor tager jeg også prisen med tilbage til Bornholm, som det skulderklap det er, ikke kun til mig, men i virkeligheden også til Bornholm, og det arbejde vi har lagt i at få sat øen lidt mere fast i bevidstheden hos folk i København,” siger Winni Grosbøll til Netavisen Pio.

I skulderklap, når man er i modvind
Winni Grosbøll blev borgmester for Bornholms Regionskommune i 2010. Siden hun trådte til har Bornholm blandt andet fået et Folkemøde, og de har formået at bevare deres slagteri, men Bornholm har også krydset den gyldne grænse på 40.000. Øen har nu 39.974 indbyggere.

Da undervisningsminister Christine Antorini holder tale til solskinsøens borgmester, lægger hun især vægt på Winni Grosbølls store arbejde med at omstille Bornholm til en moderne, bæredygtighed fremtid. Ganske simpelt siger hun:

”Winni, du har fortjent den her pris.”

Også Folkemødet bliver nævnt, men det fylder ikke mest og det bliver ikke nævnt først. For Winni Grosbøll betyder det noget, at det ikke kun er den politiske festival, der ligger til grund for hendes udmærkelse:

”Helt personligt er det her et kæmpe skulderklap, og man bliver altid rigtig glad, når nogen bemærker det, man går og laver.”

Det der med skulderklap, kan Christine Antorini også huske, da hun som den første nogensinde modtog Nina Bang prisen af Jytte Hilden i 1999. På det tidspunkt var hun medlem af SF og hørte til det EU-positive mindretal, som lå i hård intern kamp med nej-siden:

 ”Diskussionen var virkelig hård, og selvom jeg stod der med blæst i håret, så holdt jeg ved mine holdninger om EU. Og det med, at der var nogle andre kvinder i den politiske verden, som jeg respekterede dybt, der havde opdaget mig og anerkendte min indsats, det gav mig det der rygstød. Jeg stod ved, selvom det var hårdt,” siger undervisningsministeren efter prisoverrækkelsen.

Svært at slå igennem old boys-netværk
Selvom Jytte Hilden har det klare mål med prisen at inspirere flere kvinder til at gå ind i kommunalpolitik, så har hun ikke et svar på, hvordan det skal lykkes. Hun kan bare se, at det står skidt til:

”Der er kun 12 kvinder ud af landets 98 borgmestre. Det er for lidt! Og det er vigtigt at snakke om nu, fordi det er for sent, når vi står tre uger før næste kommunalvalg. Det er nu kvinderne skal begynde at gøre sig klart, at de gerne vil være med, og de har en opgave,” siger Jytte Hilden. Men hun undrer sig.

Måske er det fordi mændene gafler for meget til sig i det kommunale, at kvinderne ikke er mere på banen? Eller også er der bare for mange papirer og paragraffer, som kvinder ganske enkelt ikke gider?

Spørger man Winni Grosbøll, så har de største udfordringer for hende som kvindelig kommunalpolitiker været overraskelsen over, hvor meget fasttømrede mandenetværk fylder i politik, og hvor svært det kan være at komme til:

”Der er stadig en kutyme af, at det plejer vi at gøre - man støder stadig ind i det her old boys-netværk, og der er nogle strukturer og fordomme, som gør det svært for en yngre kvindelig borgmester at slå igennem.”

Dét har blandt andet fået Winni Grosbøll til internt i KL at rejse debatten om, at organisationen i højere grad skal afspejle samfundet.

Og der er masser af komme efter som kvinde i det politiske liv, mener Jytte Hilden.

”Jeg har fået det ud af det, at jeg har været med til at ændre det samfund, jeg er en del af. Og der er min hovedpointe, hvis ikke du selv gør det, så er der andre, der gør det hen over hovedet på dig.”

FAKTA OM NINA BANG-PRISEN:
Prisen er opkaldt efter verdens første kvindelige minister, Nina Bang, som uddannelsesminister under Stauning.

Det er femte gang, at Nina Bang-prisen bliver uddelt.

Først gang var i 1999, hvor Christine Antorini modtog prisen.

Justitsminister Mette Frederiksen og tidligere overborgmester Anne Vang har også modtaget prisen.

I 2013 modtog tidligere borgmester i Gladsaxe, Tove Smidth, Nina Bangs Ærespris.


Flere artikler om emnet

Annonce