Borgmester: Symbolpolitik skal ikke sætte kursen i Horsens kommune

På trods af ingen konkrete problemer, har DF's spidskandidat stillet et ultimatum om halalkød. Men det tager borgmester Peter Sørensen (S) roligt.
Halalkød skal ud af Horsens kommune, hvis det står til Dansk Folkepartis spidskandidat og nr. 2 på listen, Claus Kvist Hansen og Michael Nedersøe. Derfor har de stillet et ultimativt krav til både den siddende borgmester, Peter Sørensen (S) og Venstres borgmesterkandidat Martin Ravn (V) skriver DR.dk mandag (23/10).

En afskaffelse af halalkød i Horsens kommunes madordninger er det springende punkt, når DF skal pege på en ny borgmester efter kommunalvalget 21. november. Det skal være slut med at tage religiøse hensyn i de kommunale madplaner, lyder det fra de lokale DF’ere.

Men det ultimative krav er blankt blevet afvist af både Socialdemokratiet og Venstre i Horsens byråd, som undrer sig over forslaget.

”Det er ikke noget vi har oplevet som værende et problem, eller en efterspørgsel efter ændringer. Vi har en ordning i Horsens kommune, som i en lang række andre kommuner, at det er forældrene selv, der bestemmer, om der skal være et madtilbud i daginstitutionerne,” fortæller borgmester Peter Sørensen (S) til Netavisen Pio.

Men det er også forældrene selv, der beslutter en eventuel menu i institutionerne. Og indtil videre har det ikke resulteret i nogle problemer, lyder det fra borgmesteren.

Ingen problemer med halal
Den udlægning bekræfter daginstitutionsleder Syss Pederensen over for Horsens Folkeblad.

”Vi har nogle få børn, som får halalslagtet kød, og det har aldrig været et emne, når vi har drøftet frokostordningen med forældrebestyrelsen. Vi har også børn, som er på diætkost eller er allergikere,  og vi har et køkken, som tilgodeser de forskellige behov. I forhold til halalslagtet kød handler det måske om, at vi køber et par kilo af det, hvis der skal laves mad med hakket oksekød.”

Institutionen er en af de kommunale institutioner, der tilbyder madordning med halalkød i Horsens kommune.

Målet er bred konstituering efter 21. november
Peter Sørensen (S) har dog respekt for Dansk Folkepartis beslutning om at melde ud.

”Hvis der er en ting, jeg har respekt for, så er det at et politiske parti ikke går og putter med det, de går og tænker på.”

Men det er en lidt anden sag, når det kommer til ultimatummer. For det bryder med traditionen i Horsens kommune, at byrådet samles om en bred konstitueringsaftale.

”I Horsens kommune har vi i de sidste 50 år haft brede konstitueringer. Og det arbejder jeg også ud fra i år.”

Peter Sørensen (S) håber dog ikke, at det er en sag, som i sidste ende kan sætte en stopper for årtiers brede aftaler.

”Som borgmester i Horsens, så synes jeg ikke, at det var en særlig stor historie. Jeg må indrømme, at jeg havde travlt med at tage mig af de udfordringer, vi har i Horsens kommune. Men det ændrer jo ikke ved, at vi har et parti, som synes det her er vigtigt. Det er et parti, som fik knapt 21 procent af stemmerne ved seneste folketingsvalg, og det synes medierne selvfølgelig er interessant.”

Gammel traver fra DF
Forslaget fra byrødderne i Horsens er ingen ny opfindelse, men sætter sig i slipstrømmen på tidligere års fokus på kommunale madordninger og særligt ønsket om, at svinekødsraten ikke måtte falde. Allerede tilbage i 2009 var DF i Hvidovre kommune på banen med et forslag om, at svinekød skulle indgå i 20 pct. af kommunens måltider. En målsætning, som senere resulterede i en løsere hensigtserklæring i konstitutionsaftalen efter kommunalvalget i 2013.

Forslaget fik dengang opbakning fra partiets daværende kommunalordfører, Hans Kristian Skibby. Han udtalte i den forbindelse, at det udelukkende et spørgsmål om at værne om danske traditioner.

”Specielt sundt eller specielt usundt? Jeg er ikke kostekspert, men i Danmark har vi en tradition igennem mange, mange generationer, at her i landet kan vi godt spise flæskesteg og frikadeller,” sagde Hans-Kristian Skibby til Ritzau.

I samme situation er Dansk Folkeparti i Horsens i denne omgang, hvor partiets gruppesekretær og udlændingeordfører, Martin Henriksen, har været ude og opfordre til, at alle partiforeninger burde kopiere forslaget fra Horsens.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook