Borgmester vil gøre op med usunde nattevagter

Københavnsk borgmester vil gøre op med sygeplejersker og sosu'ers usunde natarbejde og indføre ret til at tage en lur på jobbet
Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), vil gøre op med sygeplejersker og sosu'ers usunde natarbejde på byens plejehjem. Syv nattevagter på stribe er for meget, mener borgmesteren.

Det skriver netmediet A4 Nu.

I stedet tilbyder sundhedsborgmesteren nu færre nattevagter i træk, mindre fysisk belastende arbejde og mulighed for at tage en lille lur op jobbet.

Forskning peger på, at der er en sammenhæng mellem antallet af nattevagter og risikoen for blandt andet diabetes, kræft og hjerte-karsygdomme og arbejdsulykker. Og det får SF-borgmesteren til at varsle nye arbejdstider:

Vi har brug for nattevagter, og derfor har jeg et ønske om at gøre det mere sundt at arbejde om natten

”Vi har brug for nattevagter, og derfor har jeg et ønske om at gøre det mere sundt at arbejde om natten,” siger Sisse Marie Welling til A4 Nu.

Hun vil især sætte ind over for de vagtordninger, hvor medarbejderne arbejder syv nætter i træk og efterfølgende har syv dage fri: 

”Vi ved, at disse 7-7-vagter øger risikoen for en række sygdomme,” siger Sisse Marie Welling.

Højst fire nattevagter i træk

Fremover vil alle nyansatte højest få fire nattevagter i træk. De nuværende ansatte vil få tilbud om samme ordning. Desuden slipper nattevagterne fremadrettet for en række praktiske og fysisk belastende opgaver, som nu i stedet vil blive lavet om dagen: Blandt andet oprydning, vask, borddækning og medicindosering.

Fremover får nattevagterne også ret til at tage en lur - i form af 20 minutters powernap - i løbet af natten.

Det er ikke alle nattevagter, der bifalder borgmesterens plan.

En undersøgelse, som kommunen har foretaget blandt sygeplejersker og sosu'er, viser, at de nuværende nattevagter er glade for deres arbejdstider. Derfor får de nuværende nattevagter mulighed for at prøve de nye fire-dages nattevagter på frivillig basis – med garanti for at kunne vende tilbage til deres nuværende 7-7-vagter.

Skepsis blandt nuværende nattevagter

Sosu'ernes fællestillidsrepræsentant, Susan McAlden, er tilfreds med, at det nye vagtsystem bliver frivilligt:

”Nattevagterne er glade for deres nuværende arbejdstid og bekymrede for, hvad de ekstra skift kan gøre ved kroppen. De oplever en stor frihed i dag, som de forudser går tabt, og de synes, at det vil være en stor omvæltning, hvis de skal arbejde i de nye rul,” siger Susan McAlden til A4 Nu.

Fællestillidsrepræsentanten forklarer, at de fleste nattevagter er over 50 år, og har arbejdet i 7-7-vagtskema i mange år. De har indrettet deres liv efter at arbejde om natten og føler sig sunde og raske. Derfor er ændringerne en stor kulturforandring.

Borgmester Sisse Marie Welling kalder sundhedspersonalets skepsis "meget forståelig":

Vi tvinger ikke vores medarbejdere til at skifte vagtordning

”Selvfølgelig undrer de sig over, hvad vi har gang i. Vi har lyttet til medarbejderne i den omfattende undersøgelse, som vi gennemførte, før vi traf beslutning om at ændre vagterne. Vi tvinger ikke vores medarbejdere til at skifte vagtordning, og vi indfører andre initiativer, som kan være med til at gøre arbejdet sundere for nattevagterne, siger Sisse Marie Welling.

Københavns sundhedsborgmester tilbød i maj alle gravide sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere at blive overflyttet til dagvagter.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce