Annonce

Borgmestre på vej på pension

Knap hver tiende af de genvalgte borgmestre har alderen til at kunne gå på pension. Vi ser på dem og deres mulige afløsere.
Med kommunalvalget næsten overstået, så kan man allerede nu begynde at se frem mod valget om fire år og en række borgmestre kan forventes ikke at genopstille eller allerede at trække sig i løbet af perioden på grund af alder eller jagt på nye udfordringer.

Statistisk set, så giver det en klar fordel for et parti at skifte borgmesteren ud i løbet af perioden og derfor vil vi nok se en række af de genvalgte borgmestre træde tilbage for at give deres afløser den bedste mulighed for at blive genvalgt. Ifølge opgørelsen som Netavisen Pio lavede på baggrund af valget i 2013, viste at 89 % af borgmesterposterne blev genvundet, hvis de skiftede i løbet af perioden, hvorimod kun 46% af borgmesterposterne blev genvundet, hvis man forsøgte at skifte ved valget.

Og det er ikke kun landets længst siddende borgmestre, som kunne tænkes at stoppe karrieren inden for de næste fire år. En af landets ældste borgmestre er den nyvalgte Ole Bollesen, der med sine 67 år i bagagen, har vundet borgmesterposten i Syddjurs.

De borgmestre som kunne tænkes at stoppe er følgende (listens rækkefølge er alene baseret på den nuværende borgmesters alder, ikke på sandsynlighed for skifte):

Ishøj: Ole Bjørstorp, Socialdemokrat, 71

Landets ældste borgmester fylder 72 næste år, og selvom han lige er blevet genvalgt med absolut flertal til partiet og 1.800 personlige stemmer, var det alligevel en tilbagegang på 400 i forhold til valget for fire år siden. Ole Bjørstorp har været borgmester siden 2001, hvor han overtog posten fra partifællen Per Madsen.

Arvefølgen i Ishøj skulle være ganske klar. Socialdemokratiets klare nummer to er specialskolelærer Merete Amdisen, 45, som var nummer to på listen, har været medlem af økonomiudvalget og formand for kommunens social- og sundhedsudvalg.

Merete Amdisen har siddet i byrådet siden 2005. Spørgsmålet blandt de lokale socialdemokrater er således ikke om hvorvidt hun bliver Ishøjs næste borgmester, men mere hvornår det sker.

 

Gentofte: Hans Toft, Konservative, 70


Landets næstældste og længst siddende borgmester er Gentoftes Hans Toft, som kan slutte en lang karriere på toppen – hvis han altså selv vil. Med 58,1 procent af stemmerne til partiet og 14.926 personlige stemmer var han den kandidat, der fik det 6. bedste valg af alle – uanset kommunestørrelse.

Hans Toft har været borgmester siden 1993 og er dermed landets længst siddende borgmester. Men selv om Hans Toft bestemt har alderen til at gå på pension, så er det ikke givet at han trækker sig.

Arvefølgen hos de konservative i kommunen virker heller ikke fastlagt, men viceborgmester Pia Nyring, der er rektor på Øregård Gymnasium, var partiets nummer to på listen og fik 871 personlige stemmer. Andre peger på den nyvalgte Jesper Marcus, der driver et reklamebureau, som et muligt bud.

 

Syddjurs: Ole Bollesen, Socialdemokrat, 67

En af kommunalvalgets mere overraskende borgmesterskifte var i Syddjurs, hvor den 67-årige pensionerede skolelærer Ole Bollesen (S) med kun 1.000 personlige stemmer i rygsækken sikrede sig borgmesterposten fra Venstres Claus Wistoft.

Allerede inden valget spekulerede han i, om valget i 2017 ville blive hans sidste.

”Det bliver måske mit sidste valg min alder taget i betragtning, det ved jeg selvfølgelig ikke endnu, men det bliver i hvert fald min opgave at sikre Socialdemokratiet de bedste muligheder for et generationsskifte, og det har jeg også i tankerne, når jeg skal forhandle på valgnatten,” sagde han til en af lokalaviserne.

Der er ikke nogen helt oplagt afløser. Den store stemmesluger var Michael Stegger Jensen, 35-årig souschef i Dagli’Brugsen på Mols, som var nummer tre på listen og blev den helt store stemmesluger med 679 personlige stemmer, men han er helt nyvalgt.

 

Vejen: Egon Fræhr, Venstre, 66

Egon Fræhr har været borgmester siden valget i 2001, først i Brørup Kommune og siden kommunalreformen i Vejen Kommune. Vælgerne i Vejen gav også udtryk for, at de godt kunne ønske en forandring. Egon Fræhr gik fra 2.400 til 1.800 personlige stemmer og Venstre gik 8 procentpoint tilbage og tabte to mandater.

Arvefølgen i Vejen virker heller ikke helt klar, men medlem af økonomiudvalget Malene K. Nielsen, 54, kunne også være bud. Malene K. Nielsen har været medlem af kommunalbestyrelsen siden 2001 og arbejder som cafeforpagter af Cafe Vejen Golfklub. Hun har været nummer to på Venstres liste siden valget i 2005.

Partiets største stemmesluger, ved de seneste to valg, udover borgmester Fræhr, har været Jørgen Lastein, 46, der er selvstændig fra den lille by Jels, men han har omvendt ikke været særlig højt placeret på listen.

 

Billund: Ib Kristensen, Venstre, 66

I Billund havde borgmester Ib Kristensen før valget i 2013 meldt ud, at den kommende periode vil blive hans sidste, men noget gik galt i arvefølgen. Viceborgmester Uffe Schmidt, der udover borgmesteren var den helt store stemmesluger, meddelte august sidste år, at han ikke genopstillede.

At Ib Kristensen bør overveje om ikke det snart er tid til at overlade tøjlerne til en ny, kan også ses på hans stemmetal. Han gik fra 1.800 til 1.400 personlige stemmer, men værre, så gik Venstre i Billund tilbage med 10 procentpoint og mistede det absolutte flertal.

Peter Hjorth Fredensborg, der er sognepræst i Billund, formand for Venstres partiforening og lokalt blot kendt som Peter Præst, er et bud på en mulig efterfølger, mens andre peger på, at folketingsmedlem Anni Matthisen, som bor i Grindsted og er opstillet til folketinget i Vejenkredsen (der også dækker Billund kommune) kunne være et stærkt kort.

 

Rødovre: Erik Nielsen, Socialdemokrat, 64

Danmarks næst længst siddende borgmester Erik Nielsen (S) kan slutte på toppen. Erik Nielsen, der har været borgmester siden 1994, sikrede igen partiet absolut flertal (51,8 procent) og en fremgang på 4,8 procentpoint. Erik Nielsen blev i 2015 desuden ramt af nogle helbredsproblemer, som ikke gør det mere sandsynligt at han fortsætter ud over denne valgperiode.

Afløseren skulle også allerede stå klar i kulissen. Gruppeformand Britt Jensen, 46, der har siddet i kommunalbestyrelsen siden 1994. Britt Jensen er uddannet cand. scient. adm. og arbejder som Job- og karrierechef i en a-kasse.

 

Brønderslev: Mikael Klitgaard, Venstre, 63

I Nordjylland passerer borgmester Mikael Klitgaard (V) også grænsen for at kunne modtage folkepension i løbet af den kommende periode. Klitgaard har været borgmester siden 2002, først i Dronninglund Kommune og siden 2007 i Brønderslev Kommune, afbrudt af fire år fra 2010 til 2014, hvor borgmesterkæden sad rundt om halsen på socialdemokraten Lene Hansen.

Ved det seneste valg blev Mikael Klitgaard genvalgt med en lille tilbagegang til partiet (2,5 procentpoint) men med en marginal fremgang i det personlige stemmetal på 30 stemmer.

Nummer to i Venstre ved kommunalvalget var den blot 27-årige Martin Bech, som også er medlem af regionsrådet i Nordjylland. Han blev i forbindelse med konstitueringen valgt til formand for social- og sundhedsudvalget.

Et andet bud kunne være Niels Vestergaard Salling, 50, der som nyvalgt er blevet medlem af økonomiudvalget. Niels Vestergaard Salling er svineproducent, formand for den nordjyske Landbo-forening og medlem af bestyrelsen i Landbrug og Fødevarer, hvilket ikke plejer at være et diskvalificerende CV for en jysk Venstre-borgmester.

 

Rudersdal: Jens Ive, Venstre, 63

I Rudersdal nord for København har borgmester Jens Ive været borgmester siden 2012. Ive fylder 63 i starten af december og selv om hans personlige stemmetal i 2017 var det samme som i 2013, så gik Venstre alligevel tilbage med 4,6 procentpoint.

Venstre er dog fortsat kommunens absolut største parti, med over 30 procent af stemmerne.

Arvefølgen i Venstre i Rudersdal virker rimelig klar. Nemlig at den 37-årige advokat, Daniel E. Hansen, tager over på et tidspunkt. Daniel E. Hansen har – trods sin forholdsvis unge alder – rigelig med erfaring. Han blev valgt til byrådet i Birkerød Kommune i 2001 og har i denne periode været formand for kulturudvalget og er medlem af økonomiudvalget.

 

Frederiksberg: Jørgen Glenthøj, Konservative, 62

Den snart 63-årige Jørgen Glenthøj blev genvalgt med knap 200 stemmer på Frederiksberg til den blå blok. Det dårlige resultat kan ikke mindst tilskrives, at Glenthøj selv gik næsten 2.000 personlige stemmer tilbage - på trods af stor fremgang til partiet.

Både Glenthøjs alder og ikke mindst det dårlige valg tilskriver, at de konservative på Frederiksberg kigger sig om efter en ny borgmester til valget om fire år.

Partiets helt ubetingede stjerne og stemmesluger er den unge advokat, rådmand Simon Aggesen, 32, der fik over 1.600 personlige stemmer. Det var næsten 1.000 flere end den næste på listen, den tidligere radikale spidskandidat Pernille Høxbro, fik. Hendes halvdårlige resultat burde dog ikke afskrække hende for at se sig selv som borgmesterkandidat.

Det samme er tilfældet for Nikolaj Bøgh, der også folketingskandidat. Han er ikke så populær hos vælgerne, men står stærkt internt: ”hans operaaftener og byvandringer er noget hattedamerne kan lide,” lyder vurderingen fra en kender af partiet.

Et andet bud kunne være den nuværende børne- og socialminister Mai Mercado, som tidligere har siddet i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg (og tidligere også i Odense), og som om fire år formentlig keder sig på oppositionsbænken i folketinget.

 

Ærø: Ole Wej Petersen, Socialdemokrat, 62

En anden af de nyvalgte borgmestre, som ikke ligefrem kan betegnes som en årsunge, er Ærøs nyvalgte socialdemokratiske borgmester Ole Wej Petersen. Og det er jo egentlig meget passende på øen/kommunen, som har Danmarks næsthøjeste gennemsnitsalder, kun overgået af Læsø.

Den 62-årige borgmester har tre gruppefæller, hvor en skiller sig ud, nemlig Inga Blom Thomas, 51, der ifølge hendes kandidatprofil på TV2/Fyn er ”uddannet etnolog fra Københavns Universitet, og (har arbejdet) på Orlogsmuseet og Arbejdermuseet i København. I dag er hun fuldtidsmor til otte på en landejendom i Bregninge på Ærø, hvor hun bor med sin mand Jan.”.

Nummer to på listen ved valget var viceborgmester Peter Hansted, der er søn af den tidligere socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag. Peter Hansted har tidligere været folketingskandidat og i mange år også formand for partiforeningen.

Skanderborg: Jørgen Gaarde, Socialdemokrat, 62

I kommunen med Danmarks smukkeste festival blev borgmester Jørgen Gaarde (S) genvalgt til sin tredje periode som borgmester, efter et valg hvor partiet gik 0,5 procentpoint tilbage, men hvor Gaarde selv øgede sit personlige stemmetal med 400. Det er også de lokale socialdemokraters vurdering, at Gaarde som minimum tager et valg mere med.

Der er en lille gruppe af potentielle afløsere i byrådsgruppen, blandt andet Frands Fischer, 41, der er underviser på VUC, Charlotte Abildgaard Paulsen, 43, der er mag. art. i forhistorisk arkæologi og arbejder på Museum Skanderborg og endelig Finn Sander Jensen, 59, der er folkeskolelærer.

 

Haderslev: H.P. Geil, Venstre, 61

Venstres H.P. Geil har været borgmester af flere omgang, siden han blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Gram kommune ved valget i 1989.

Det seneste kommunalvalg kunne dog tyde på, at dette godt kunne blive det sidste. H.P. Geils personlige stemmetal blev nærmest halveret og partiet gik tilbage med 6,8 procentpoint.

61-årige Geil blev dog genvalgt og kan også godt nå at tage et valg mere, inden han rammer folkepensionsalderen og indimellem ser man jo partier opstille folk et valg mere, end de nok i virkeligheden burde.

Den mest oplagte kronprins er byrådsmedlem Allan Emiliussen, 52, der har været nummer to på listen ved de to seneste valg. Allan Emiliussen har siddet i byrådet i Haderslev siden valget i 2005.


Kolding: Jørn Pedersen, Venstre, 49 år

En borgmester har allerede meddelt, at denne periode bliver hans sidste. Det drejer som om Koldings Jørn Pedersen (V) der allerede i 2016 annoncerede, at denne periode bliver hans sidste. Jørn Pedersen er kun 49, men han vil gerne tilbage til det private erhvervsliv:

”Hvis jeg bliver genvalgt som borgmester næste år, så bliver det min sidste periode. Og jeg mener, at vi burde have et system, der gør, at borgmestre ikke kan sidde i en menneskealder. Historien viser, at tingene begynder at gå i stå, uden at man selv opdager det, og det fortjener en kommune som Kolding ikke,” sagde han sidste sommer til JydskeVestkysten.

Jørn Pedersen har dog tidligere trukket et lignende løfte tilbage. Da han i sin tid blev valgt som borgmester skulle det kun være for max. 8 år – men nu bliver det altså foreløbig til 12.

Der er ifølge JydskeVestkysten minimum fire bejlere til at afløse Jørn Pedersen, nemlig byrådsmedlemmerne Merete Due Paarup, Ole Alsted, Birgitte Kragh og Jakob Ville, hvor især de to førstnævnte ikke er afvisende.

Merete Due Paarup, 47, er gruppeformand og fik 744 personlige stemmer, mens kulturudvalgsformand Ole Alsted, der arbejder med ledelse, fik 857.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet