Børnepenge: EU-regler må ikke veje tungere end danskernes bekymringer

I stedet for at gå til frontalangreb mod både et folketingsflertal og et befolkningsflertal kunne regeringen jo med fordel forsøge at løse børnepengesagen på andre måder end EU’s.
Til tider kan politikernes adfærd virke noget besynderlig. Og sagen om børnepenge til børn, der befinder sig uden for Danmark, er et godt eksempel på, hvordan politikere og i dette tilfælde regeringer nogle gange er for langt væk fra almindelige menneskers bekymringer og hverdag.

I sidste uge gik den radikale skatteminister Morten Østergaard således nærmest til frontalangreb på alt og alle, da han gjorde sig til talsmand for lovforslaget om at give EU-borgere ret til børnepenge fra første arbejdsdag i Danmark. Morten Østergaard ønskede dermed at ophæve kravet om en 2-årig optjeningsperiode, før man som eksempelvis polsk håndværker kan få børnepenge til sine børn i Polen, da kravet er i strid med EU-retten.

Uden skygge af folketingsflertal og uden skygge af forståelse i den brede befolkning kastede skatteministeren sig ind i kampen og krævede optjeningskravet afskaffet. Ellers var det Danmarks EU-medlemskab, der var på spil. Underforstået: globaliseringen og EU har vi jo alle gavn af, og børnepengene vejer ikke lige så tungt som det europæiske samarbejde.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt bakkede skatteministeren op i tirsdagens spørgetime. Her opfordrede hun Dansk Folkeparti til at sagsøge regeringen for grundlovsbrud, hvis man mente, at det var et problem, at regeringen ville overholde de EU-retlige forpligtelser.

Men de Radikale og andre EU-venlige politikere må forstå, at ikke alle i dette land går og bekymrer sig om, man nu kan benytte sin fri bevægelighed. Og om Danmark i den sammenhæng nu overholder sine EU-retlige forpligtelser.

Tværtimod bekymrer langt de fleste danskere sig om, hvorvidt de har et job i morgen, og om velfærdsstaten kan bevares i fremtiden. Derfor er sagen om børnepenge til børn, der ikke befinder sig i Danmark, farlig for regeringen. Men det er faktisk ikke umuligt at ændre børnepengene, så de målrettes børn i Danmark. Hvilket ærlig talt kun er rimeligt.

Man kan eksempelvis fuldt ud i overensstemmelse med EU-retten anvende børnepengene til at nedsætte takster i daginstitutioner og SFO-ordninger. Og måske kan man også konvertere børnepengene til et kontingent i fodboldklubben eller danseskolen.

Altså i stedet for en kontant check kan børnepengene i stedet for være et slags gavekort til velfærdsydelser. Det må kunne løses. Også selvom de forældre, der i dag tjener mindst, har adgang til økonomiske fripladser i kommunernes daginstitutioner.

En anden, men formentlig mere kompliceret mulighed, vil være at give et skattefradrag pr. barn. Formentlig vil arbejdere fra Østeuropa også være berettiget til et sådant, men det vil i sagens natur kun være den forældre, der arbejder og betaler skat i Danmark, der får et sådant fradrag. Hvilket vil minimere problemet.

I sidste ende er sagen om børnepenge ikke umulig at løse, men det kalder på hurtig handling og politisk kreativitet. Og det kalder på, at de Radikale og andre EU-forgabte politikere får en mere realistisk indstilling til, hvad der bekymrer og optager danskerne. Det må i sidste ende være danskernes bekymringer, der kommer i første række. Ikke EU.

Michael Vindfeldt (f. 1981) er cand.jur. og rådmand på Frederiksberg for Socialdemokraterne.


Flere artikler om emnet

Annonce