Brasiliens nye stærke mand: Læs hans vilde citater

Nedsættende kommentarer om kvinder, homoseksuelle og begejstring for diktatur og tortur, flyder lystigt fra Brasiliens nyvalgte præsident.
Den stærkt højreorienterede, konservative karrierepolitiker Jair Bolsonaro blev i weekenden valgt som præsident for verdens sjettestørste nation.

Højrefløjspolitikerens pludselige opstigning i brasiliansk politik, efter en lang karriere på de bagerste rækker af brasiliansk politik, har undret mange. Og mange har sammenlignet ham med præsident Trump, både for hans mange kontroversielle udtalelser og for hans brug af sociale medier. Nogen har ligefrem kaldt ham ”Trump of the Tropics” - Tropernes Trump.

Ligesom valget af Donald Trump af mange blev set som en proteststemme mod det etablerede politiske system i Washington, så ses Bolsonaros valg som en protest mod det korruptionsplagede brasilianske politiske system, hvor både tidligere præsident Lula og tidligere præsident Dilma Roussef begge er blevet dømt for omfattende korruption.

Kampen mod korruption og kriminalitet var også de primære emner som Bolsonaro slog på i valgkampen. Og det virkede.

Med 55 procent af stemmerne slog Jair Bolsonaro modkandidaten Fernando Haddad fra det skandale- og korruptionsplagede brasilianske Arbejderparti, PT.

Bolsonaro er blandt andet gået til valg på at bløde op på landets våbenlovgivning og på at give politiet flere magtbeføjelser.

Og på den udenrigspolitiske bane, har han blandt andet lovet at han vil følge præsident Trump og trække Brasilien ud af Paris-aftalen, ligesom han vil tage et opgør med den latinamerikanske samarbejdsorganisation Mercosur, som han mener bruger for meget tid på politik og for lidt på handel.

Begejstring for militærdiktatur og tortur:

Brasilien var fra 1964 til 1989 et militærdiktatur. Bolsonaro er tidligere kaptajn i hæren, og har ved flere lejligheder udtrykt ros og nostalgi for diktaturet og dets bødler.

Han har blandt andet givet udtryk for, at militærdiktaturet var en ”gloværdig periode i Brasiliens historie” og at landet i de 20 år oplevede orden og fremgang.

I 1999 blev han spurgt om, hvad han ville gøre, hvis han en dag blev valgt til præsident:

"Der er ingen tvivl. Jeg ville gennemføre et kup samme dag. [Kongressen] virker ikke.”

"Og jeg er sikker på, at mindst 90% af befolkningen vil fejre og bifalde det, fordi det virker ikke. Kongressen i dag er ubrugelig ... Lad os gennemføre kuppet allerede i dag. Lad os gå direkte til diktaturet.”

I forbindelse med rigsretssagen mod præsident Dilma Roussef, valgte Bolsonaro at dedikere sin stemme til den oberst, der ledede militærdiktaturets berygtede torturenhed, som er under mistanke for at deltaget i skarpe forhør af Roussef, da hun under militærdiktaturet sad fængslet tilbage i begyndelsen af 70’erne.

Jeg forsvarer tortur.

Bolsonaro har ved flere lejligheder udtrykt opbakning til brug af tortur:

"Jeg forsvarer tortur. En narkohandler på gaden, der handler med børn, skal straks sættes på en pau-de-arara [en torturanordning, hvor personen er bundet op på en stolpe, red),” sagde han og forsatte:

”Der vil ikke være menneskerettigheder i sådan en sag (narkohandlere, der handler med børn). Der vil være pau-de-arara og tæsk. Det samme for kidnappere. Fyren må ødelægges for at åbne munden.”

Om homoseksuelle:

Den nyvalgte præsident er meget interesseret i homoseksualitet, og ikke mindst hvad det skyldes, og hvor meget han er imod det.

Han har blandt andet sagt, tilbage i 2010, at det er i orden at slå homoseksuelle børn. ”Hvis dit barn begynder at blive på den måde, en lille homoseksuel, så tager du en pisk og ændrer dets adfærd.”

Tilbage i juni 2011 sagde han, at han ”Hellere vil have at hans søn døde i et biluheld end at være bøsse,” og han tilføjede:

”Hvis et homoseksuelt par flyttede ind i min bygning, ville min ejendom miste værdi. Hvis de render rundt og holder i hånd og kysser, mister den værdi. Det er der bare ingen der siger, fordi de frygter for at blive stemplet som homofober.”

De fleste homoseksuelle bliver slået ihjel af deres respektive alfonser

I 2013 sagde han, at han ”hellere ville have en søn, der var narkomisbruger, end en søn der var homoseksuel”, og at han i øvrigt var en ”Stolt homofob!”.

Samme år sagde han i et interview, at ”mange børn, som bliver adopteret af homoseksuelle par, vil blive misbrugt af disse par”, og at Brasilien ikke har brug for lovgivning mod homofobi, fordi ”de fleste homoseksuelle bliver slået ihjel af deres respektive alfonser, på tidspunkter hvor ordentlige borgere for længst er gået i seng”.

Der skulle i øvrigt ikke være nogen risiko for, at den brasilianske politiker får en homoseksuel søn, for som han selv har sagt, så har de fået en ”god opdragelse”.

Om kvinder:

Bolsonaro har også flere gange været ude efter kvinder. I april 2017 beskrev han det at få en datter som en svaghed. ”Jeg har fem børn. Fire er drenge, og ved den femte blev jeg svag og fik en datter”.

Bolsonaro har ved flere lejligheder slået sig op som en forkæmper for ”familieværdier”, men de fem børn er med tre forskellige kvinder. I 2000 sagde han om en af eks-konerne, at han aldrig havde slået hende, men "han havde flere gange tænkt på at skyde hende.”

Hun er ikke værd at voldtage. Hun er grim.

Han har også sagt, at han aldrig vil behandle og betale kvinder det samme som mænd.

Det vakte også en del opsigt, da han under en debat i den brasilianske kongres om voldtægt, om en kvindelig minister, Maria de Rosario, sagde, at ”hun ikke er værd at voldtage. Hun er grim.”

Om sorte og fattige:

Jair Bolsonaro udviser heller ikke ligefrem respekt for Brasiliens sorte indbyggere. I en tale i 2017 fortalte han, at han havde besøgt en bydel, hvor flertallet var afrikanske efterkommere.

“Hør, den tyndeste med afrikansk afstamning vejede 100 kg. De laver ingenting. De er ikke engang i stand til at reproducere.”

Bolsonaro er pro-life – dvs. imod abort, men i 2008 stod han bag et forslag om at give fattige kvinder p-piller:

”Folk, der ikke er klar til at have børn, burde ikke have dem.”

”Der bør gives prævention til dem, der desværre er uvidende og ikke er i stand til at kontrollere deres afkom. Fordi vi [den øvre middelklasse] kan styre vores. Fattige mennesker kan ikke kontrollere [deres],” lød hans argument.

Jair Bolsonaro tiltræder officielt i embedet 1. januar. Lige som amerikanske kollega, så er embedsperioden fire år, og han kan kun genvælges én gang.

På valgnatten indløb flere lykønskningstelegrammer til den nyvalgte præsident. Her en fra Moskva:

placeholder

 

Kilder: Wikipedia, New York Times, Sky News

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce