Søren Pind stopper som minister og forlader dansk politik

V-politikeren bekræfter at han var meget tæt på at blive teaterchef - og antyder skuffede politiske ambitioner som hovedårsagen til hans farvel
En af dansk politisk mest markante skikkelser siger stop.

Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind (V) forlader regeringen og Folketinget. Kræfterne er sluppet op, forklarer han til Berlingske.

Søren Pind antyder kraftigt at uindfriede politiske ambitioner ligger bag hans farvel til dansk politik.

Søren Pind bekræfter samtidig, at han var meget tæt på at få jobbet som teaterchef for Det Kongelige Teater, som dog i stedet gik til Kasper Holten.

Ifølge Netavisen Pio's oplysninger faldt Søren Pind i sidste ende på indædt modstand mod ham som teaterchef blandt teaterets medarbejder-grupper.

Kæmpede for en Ronald Reagan-statue
Søren Pind meddeler sin afgang fra dansk politik, netop som han er under skarp kritik for at have ageret usagligt som minister i en opsigtsvækkende sag, hvor Søren Pind hævder at have indgået en studehandel med Københavns Overborgmester Frank Jensen (S).

Søren Pind hævder, at han alene sagde ja til en lov om kameraovervågning ved almene bebyggelser - mod at overborgmester Frank Jensen skaffede ham og Reagan-Selskabet, som Pind er præsident for, en Ronald Reagan-statue i København City.

Frank Jensen afviser at have indgået en sådan studehandel.

I går betegnede DF's gruppeformand Peter Skaarup Søren Pinds forsøg på at slå en sådan studehandel af som "latterlig".

”Det er latterligt og pinligt. Der er ingen sammenhæng mellem de to ting, og det burde Søren Pind vide som minister,” sagde Peter Skaarup i går til Berlingske.

Det er latterligt og pinligt. Der er ingen sammenhæng mellem de to ting, og det burde Søren Pind vide som minister

”Jeg betragter det ikke som en katastrofesag, men som en latterlig sag, som en minister burde holde sig for god til. Det er ikke sådan, at vi giver regeringen kniven på baggrund af det her,” føjede Peter Skaarup til.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Steen Bønsing, udtalte i sidste uge til Berlingske, at - nu afgående - Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind har optrådt "i strid med principperne om saglig forvaltning".

Rektor ved Folkeuniversitet og underviser i forvaltningsret, Bente Hagelund, bakker kritikken op:

"En ting er, at Søren Pind måske i et øjebliks ubetænksomhed har fremført ønsket på deres første møde, da han og Frank Jensen drøftede overvågningen, men når han efterfølgende gentager det - og på ministeriets brevpapir - bliver det problematisk. På den måde udnytter han sin position som minister til at fremme helt private formål."

Formandsopgøret i Venstre
Søren Pind oplyser i et større interview med Berlingske, at hans afgang fra dansk politik også hænger sammen med "formandsopgøret i Venstre":

"Men det (formandsopgøret, red.) ramte mig. Så gik det ligesom over, men strukturerne blev på overraskende vis låst ved det her formandsskab. Man kunne så efterfølgende se på strukturerne i vores parti, at sådan ville det være. Det var derfor Kristian blev udenrigsminister, og derfor han blev finansminister, og hvor man kan sige, at der er ro og orden. Det peger fremad. Hvor man så sådan lige selv passer ind, det må man spørge sig selv om. Udsigten til at få et sjette, et syvende, et ottende ministerium, synes jeg, egentlig ikke lige var dét, jeg har lyst til at bruge min tilværelse på."

Berlingske spørger Søren Pind om hans beslutning om at forlade dansk politik hænger sammen med, at Løkke med den seneste rokade ser ud til at have lagt arvefølgen fast - og om det er baggrunden for Pinds beslutning:

"Ja, jeg har taget min del af sådan noget der, og det gider jeg ikke."

Om udsigten til at Kristian Jensen bliver ny formand for V, svarer Pind:

"Jeg har det sådan, at lige nu er Lars Løkke formand, og det tror jeg, han bliver en tid endnu, også fordi jeg tror, han vinder næste valg. Så bliver Kristian Jensen formand. Det er dét, der er kommet ud af det. Hvad skal man sige om det? Det er sådan, det er."

Søren Pind har ad flere omgange været nævnt som Lars Løkkes afløser som V-formand, men ved den seneste regeringsrokade blev Søren Pind Uddannelses- og Forskningsminister, og det blev af de fleste iagttagere set som en degradering i forhold til hans daværende ministerpost som justitsminister.

I den sene TV-Avis nævner Søren Pind selv, at han var skuffet over, at Lars Løkke ikke udnævnte ham til udenrigsminister i den første smalle V-regering.

Søren Pind ser således ud til at forlade dansk politik på grund af uindfriede politiske ambitioner.

Mette F.: "Du er en tænker"
I en statusopdatering på Facebook skriver S-formand Mette Frederiksen om Søren Pinds pludselige afgang fra dansk politik:

"Farvel Søren. Du er uden sammenligning en af mine yndlingskolleger. Du er klog, idealistisk, ideologisk, omsorgsfuld og charmerende. Du er en tænker. Og du er fuld af ideer. Vi har kæmpet. Også mod hinanden. For uenighederne er der. Men min respekt har du. Vi mister virkelig en god politiker i dag. Øv. Alt det bedste på din videre færd."

 


Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook