Bred aftale om kommunal udligning skal sikre balancen

Ny aftale om kommunal udligning skal sikre et Danmark i bedre balance.
I alt skal 26 kommuner aflevere penge, mens de resterende 72 kommuner får tilført penge som resultat af den udligningsreform, som Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet har indgået tirsdag.

Et nyt udligningssystem har været længe undervejs,så det var en tilfreds finansminister Nicolai Wammen (S), der i dag kunne præsentere aftalen sammen med partierne bag.

”Med den aftale, som vi præsenterer i dag, så lægger vi fundamentet til et Danmark i bedre balance. Det er en aftale, der viser, at vi mener det alvorligt, når vi siger, at Danmark er for lille til store forskelle," siger han og glæder sig over, at der er tale om en aftale hen over midten:

"For første gang i årtier er der en aftale hen over midten om udligningssystemet. Det giver ro for kommunerne".

Det er en aftale, der viser, at vi mener det alvorligt, når vi siger, at Danmark er for lille til store forskelle

Socialdemokratiet og Venstre har desuden aftalt, at de hver især ikke vil foretage grundlæggende ændringer af det kommunale tilskuds- og udligningssystem, uden at der er enighed om det.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten var med i forhandlingerne indtil mandag aften. Enhedslisten trak sig, fordi de ikke kunne få en garanti for, at de fattigste kommuner ikke  står tilbage med en regning.

Dansk Folkeparti trak sig, fordi man ikke kunne få en aftale om at kigge på kommuernes såkaldte servicelofter, skriver DR.

Halvanden milliard til yderkommuner

Aftalen betyder blandt andet, at der flyttes ca. 1,4 milliarder kroner til landets 30 yderkommuner. Samtidig bliver der sikret en ekstra statslig finansiering til kommunerne for op til 6,5 milliarder kroner næste år.

Parterne er også blevet enige om at etablere et særligt tilskud til udsatte yder- og ø-kommuner på 1,5 milliarder kroner og et tilskud til udsatte hovedstadskommuner på 600 millioner kroner.

Hovedstadsudligningen afskaffes

Aftalen indebærer, at hovedstadsudligningen, som er en intern fordeling af penge mellem de 34 kommuner i hovedstadsområdet, bliver afskaffet, og at der fastsættes et loft over kommunernes rabat fra overudligningsordningen.

Her indføres der i stedet en hovedstadspulje, der skal hjælpe udsatte hovedstadskommuner med et tilskud.

I forhold til regeringens oprindelige udspil er der ændret på flere ting. F.eks. er forslaget om en styreformsreform, som skulle fjerne fagborgmestrene eller rådmændene i de fire store byer, taget af bordet.

Den endelige aftale medfører en mindre udligning, end der var lagt op til i regeringens udspil. Det betyder at en række kommuner i hovedstadsområdet skal betale mere, mens også Aarhus og Skanderborg kommuner, slipper med en lidt lavere regning.

Det skyldes blandt andet, at et tilskud til kommuner med mange udlændinge bliver halveret fra 5 til 2,5 milliarder kroner.

Kommunalt skattestop

Partierne er desuden enige om, at kommunernes indkomstskat under ét ikke kommer til at stige som følge af udligningsreformen.

Det vil sige, at hvis en kommune sætte skatten op, så skal en anden kommune tilsvarende sætte skatten ned med et tilsvarende beløb.

Det kommunale skattestop var især et ønske fra Venstre.

Vindere og tabere

Når der flyttes penge rundt mellem kommunerne, er der naturligvis vindere og tabere.

Dem som skal af med penge er primært en række kommuner i hovedstadsområdet og i Østjylland, mens vinderne omvendt er en række af kommunerne i yderområderne, blandt andet i Region Sjælland, på Fyn og de kommuner i Jylland, som ikke ligger omkring Aarhus, herunder Kolding og Fanø.

Målt på indbyggertal, er det især Gentofte, Rudersdal, Hørsholm og Greve, der skal bidrage mere.

Danmarks største kommune, København, får umiddelbart den største regning, målt i kroner og ører. København skal af med yderligere knap en halv milliard kroner, oven i de 1,8 milliarder kommunen i forvejen betaler. Kommunen får dog lov til at beholde nogle penge fra en parkeringsaftale, så den samlede ekstraregning for overborgmester Frank Jensen (S) bliver på godt 300 millioner.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce