Bred aftale om sygedagpenge

Alle partier i folketinget, undtagen Enhedslisten, står bag en ny aftale om sygedagpenge. Fremover risikerer ingen længere at stå uden forsørgelse.
I dag kan man få sygedagpenge i 52 uger og så lukker kassen i. Det gør onsdagens forlig om sygedagepengereform om med, som regeringen har indgået med Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

”Med et meget bredt flertal er det i dag lykkedes at sikre, at ingen borgere, der risikerer at falde i det såkaldte ”sorte hul” efter 1. juli 2014, hvor de står helt uden indkomst. Fremover stopper hjælpen fra det offentlige ikke længere ved en bestemt skæringsdato, men først når den sygemeldte er på fode igen. En økonomisk tryghed, der vil gøre en forskel for mange borgere og deres familier,” skriver beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

Hun bakkes op af SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.

”Det er utrolig lykkeligt, at langtidssyge ikke længere risikerer at havne i et sort hul med nul kroner i indtægt. Det har været en umenneskelig behandling med utryghed og usikkerhed til følge, så jeg er meget tilfreds med, at vi har landet et bredt forlig. Det er med aftalen lykkes os at få de borgerlige til at gå med til at afskaffe varighedsbegrænsningen, hvilket ellers ikke lå i kortene," siger han.

Aftalen betyder blandt andet, at mennesker med livstruende sygdomme som for eksempel kræft ikke længere risikerer at stå uden forsørgelse efter et år.

Læs aftalen her.

Kritik fra fagbevægelsen
Sygedagepengereformen møder kritik fra en lang række fagforbund.

”Det er ikke fair, at man allerede efter fem måneder kan ryge på kontanthjælpslignende ydelse og miste store dele af sit forsørgelsesgrundlag. Økonomiske bekymringer gør ikke folk raske. Tværtimod,” siger HK's næstformand, Mette Kindberg, i en pressemeddelelse.

Også i BUPL, der er fagforening for pædagoger, er der kritik af den del der handler om at man ikke længere kan få sygedagpenge i op til 12 måneder.

”Det er jo ikke alle sammen, der når at blive raske inden for de fem måneder. De ryger så ned på en lavere ydelse og skubbes længere væk fra arbejdsmarkedet, hvis de ikke bliver forlænget,” skriver Lasse Bjerg Jørgensen, der er hovedkasserer i BUPL og formand for BUPLs A-kasse, i en pressemeddelelse.

Socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, der normalt er meget kritisk overfor enhver reform af ydelser, er ikke helt afvisende overfor reformen, men hun frygter at sundhedsvæsnet ikke kan nå at diagnosticere folk lidelser.

”Godt at alle sygemeldte borgere får en ydelse (i modsætning til i dag) godt med nye indsatser og at der åbnes op for ressource forløb.
Men er meget bekymret for om sundhedssystem kan udrede og afklare folk inden fem måneder, som bliver den nye skæringgrænse for forlængelse. Hvis de ikke forlænges overføres de til kontanthjælps ydelse (dog ægtefælle og formue uafhængig) og til jobafklaringsforløb, ” skriver hun på Facebook.

Enhedslisten: Klart løftebrud
Som det eneste parti står Enhedslisten uden for aftalen. Partiet kalder aftalen for endnu et løftebrud fra regeringen og et alvorligt svigt overfor mennesker ramt af sygdom.

”Regeringen gik til valg på at afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Men nu forkorter de i stedet den periode, hvor man kan modtage sygedagpenge, så man falder ud på en langt lavere ydelse allerede efter fem måneder,” skriver socialordfører Finn Sørensen i en pressemeddelelse.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce