Annonce

Bred klimaaftale skal nedbringe CO2-udslippet

”Med aftalen i dag går Danmark igen forrest med den grønne omstilling,” siger finansministeren
Regeringen og alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige er blevet enige om en klimaaftale, der skal nedbringe CO2-udslippet

Således skal der bygges verdens to første energiøer på i alt fem gigawatt, ligesom der skal bruges penge på såkaldt CO2-fangst og grønne brændstoffer. Derudover fremrykkes etableringen af en yderligere havvindmøllepark på én gigawatt ved Hesselø.

Grøn varme bliver billigere, og sort varme bliver dyrere. Individuelle olie- og gasfyr skal udfases og udskiftes med varmepumper og grøn fjernvarme. Og endelig skal der opstilles flere ladestandere til elbiler, og industrien skal omstilles gennem energieffektiviseringer, grøn strøm og mere biogas.

”Med aftalen i dag går Danmark igen forrest med den grønne omstilling, og samtidig baner vi vejen for en grøn genopretning af økonomien med nogle af de største langsigtede infrastrukturinvesteringer nogensinde,” siger finansminister Nicolai Wammen (S).

”Vi opretter to nye energiøer, der betyder, at Danmark som det første land i verden tager hul på en helt ny æra for vedvarende energi. Samtidig investerer vi markant i udviklingen af fremtidens teknologier og tager vigtige skridt mod en grøn omstilling af varmesektoren og industrien. Jeg er meget stolt over, at det er lykkedes at lave en bred grøn aftale, der både får os tættere på at nå vores klimamål, og som på sigt vil skabe tusindvis af danske grønne arbejdspladser.”

Indfører CO2-afgift

Aftalen baner samtidig vej for en skattereform med CO2-afgifter. Men partierne vil først forhandle om den konkrete model til efteråret. Udover at partierne har aftalt at vende tilbage til en grøn skattereform efter sommerferien, følger der efter ferien også udspil på blandt andet transport og landbrug.

Netop spørgsmålet om en CO2-afgift har været et varmt emne på det seneste, hvor flere partier har talt for en sådan afgift, mens regeringen i første omgang var mere lunken ved tanken.

CO2-afgiften er en af de mange elementer, som skal være med til at sikre, at Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990 bliver en realitet. For at nå klimalovens mål om 70 procents reduktion i 2030 anslås det, at der skal reduceres 19 millioner ton.

Sammen med affaldsaftalen fører klimaaftalen kun til CO2-reduktioner på 3,4 millioner ton i 2030.

R kan afblæse valgtrussel

De Radikales gruppeformand, Morten Østergaard, som havde truet med at vælte regeringen, hvis der ikke kom en aftale inden sommerferien, mener, at ”nu bliver det grønnere at være dansker”.

”Med ny klimaaftale om grøn skat og tonsvis af CO2-reduktioner går vi endelig fra sort stilstand til grøn forandring,« skriver Morten Østergaard på Twitter. ”Fra håb til handling som så mange af jer har kaldt på, og som vi sammen har kæmpet hårdt for”

placeholder

Regeringens to andre støttepartier, Enhedslisten og SF, er også tilfredse. Begge partier understreger dog, at man endnu ikke er i mål med den grønne omstilling.

”Det lykkedes for Enhedslisten sammen med andre progressive partier at hæve ambitionsniveauet og sikre højere reduktioner,« siger Mai Villadsen, klimaordfører for Enhedslisten. ”Der er dog mere end ét hår i suppen, herunder at regeringen og størstedelen af de andre partier er berøringsangst over for industrien. Hvis det fortsætter, kommer vi aldrig i mål. Derfor skal vi nu tage livtag med tidligere tiders frikort til klimasynderne”.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, understreger, at det har været afgørende at få en social balance skrevet ind i den grønne skattereform.

”Klimakampen er alles kamp,” siger Pia Olsen Dyhr. ”Det skal selvfølgelig være dyrere at forurene, men vi må ikke ramme de mange danskere med små indkomster hårdt på pengepungen. Så risikerer vi, at danskerne hopper af den grønne vogn”

Eksistentiel trussel

Søndag forlod Nye Borgerlige forhandlingerne. Det samme gjorde løsgængeren Sikandar Siddique - tidligere Alternativet - som nu er en del af Frie Grønne Stemmer. Aftalen er ikke ambitiøs nok, mener han.

”Det er fuldstændig uacceptabelt, at regeringen og de øvrige partier igen og igen undlader at behandle klimakrisen som den akutte og eksistentielle trussel, den er,” skriver Sikandar Siddique på Twitter. ”Tænk hvis man nølede så meget, da corona-virus spredte sig. Det er uholdbart at udskyde handling”

placeholder

 

Fakta: Klimaaftale


Alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige er blevet enige om en ny klimaaftale, som indeholder følgende initiativer.

· Etablering af verdens første energiøer

· Overgang til markedsdrevet udbygning af solceller og landvind

· Fremtidens grønne teknologier – Power-to-X og fangst af CO2

· Grøn omstilling af industrien

· Støtte til biogas og andre grønne gasser · Energieffektiviseringer

· Grøn omlægning af varmeafgifter

· Fremme af udnyttelse af overskudsvarme

· Udfasning af individuelle olie- og gasfyr

· Grøn fjernvarme

· Bæredygtighedskrav til biomasse til energi

 · Grøn transportpulje

· Transport

· Udvikling af bedriftsregnskaber i landbruget

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

 

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet