Brexit bekymrer mig og kollegaerne

Fra min stol som tillidsmand på en stor, eksporterende industrivirksomhed i Esbjerg frygter jeg, hvad Brexit vil betyde for mig og mine kollegaer.
Jeg arbejder på B &W Vølund i Esbjerg. Her er jeg tillidsrepræsentant. Men i disse måneder bekymrer jeg mig også.

Vi er en virksomhed, der bygger forbrændingsanlæg. Vi er i øjeblikket i gang med at bygge fem forbrændingsanlæg i Storbritannien, som vi de næste 15 år skal drifte og vedligeholde, til en samlet værdi over 5 mia. kr. Vurderingen er, at en stor del af vores fremtidige vækst kommer til at ligge på det engelske marked.

Vurderingen er, at en stor del af vores fremtidige vækst kommer til at ligge på det engelske marked.

Så hvad der sker efter Brexit, er noget, der kan få stor indflydelse på vores fremtid her på virksomheden.

Brexit means Brexit!
Det var sådan, Theresa May, den engelske premierminister, sagde i sin tale om Storbritanniens vej ud af EU. Hun fremhævede, at Storbritannien umuligt kan blive i det indre europæiske marked, hvis Brexit gennemføres. Grunden til dette er, at hun ønsker, at Storbritannien kan lave handelsaftaler, hvor de ikke er låst af, hvad EU dikterer. Men hvad det kan komme til at betyde for danske virksomheder er et spørgsmål, som bekymrer mig meget.

Får vi fri handel med England?
Når vi bygger vores anlæg i Esbjerg og fremstiller reservedele, vil de så blive pålagt skat fremover, når de sendes til England? Theresa May siger, at de ønsker en god aftale for dem, der vil handle med UK, men hvordan det reelt kommer til at se ud efter Brexit, kan vi kun gisne om. En tanke kunne være, at der pålægges skatter på de produkter, vi sender til det engelske marked. Dette kan blive en realitet, hvis EU ikke ønsker at give briterne fri adgang til det europæiske marked, under de forhold, som Theresa May vil kræve.

Fri bevægelighed under pres
I dag er England en del af den fri bevægelighed, der er i EU, men vil de fremover give arbejdere fra EU denne mulighed? Eller bliver der lavet et work permit system, der ligner det, som Storbritannien har i dag for borgere, der ikke kommer fra EU?

En sådan begrænsning vil gøre det svært for B&W Vølund at bygge nye forbrændingsanlæg

Et work permit system er et system med begrænset adgang til Storbritannien indenfor for områder, hvor der ikke er mangel på arbejdskraft. En sådan begrænsning vil gøre det svært for B&W Vølund at bygge nye forbrændingsanlæg, da vi har montører, der er specialiseret i vores teknologi og derfor er nødvendige i opførelsen af vores anlæg.

Det er klart, at når vi arbejder i Storbritannien og andre steder, skal det være under ordnede løn- og arbejdsvilkår. Men vi vil ikke kunne bygge nye anlæg udelukkende med lokal arbejdskraft. Det vil kræve, at vi har vores egne folk med.

Mit håb for Brexit er, at danske virksomheder i fremtiden stadig vil have mulighed for at handle og arbejde på det engelske marked.

Rasmus S. Rasmussen  er smed og tillidsrepræsentant ved Babcock & Wilcox Vølund i Esbjerg. Medlem af Dansk Metal.

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 

 

Rasmus Rasmussen er smed og byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Esbjerg.


placeholder

Annonce