Brian Mikkelsen angriber regeringen: Meget bedre under Lykketoft og Corydon

Regeringen er på en "ideologisk orientering væk fra den private sektor" mener den tidligere konservative minister.
Den tidligere konservative minister Brian Mikkelsen, der er i dag er adm. direktør for Dansk Erhverv, forsøger i et interview i Berlingske at kritisere regeringen, som ifølge ham, er den mest erhvervsfjendtlige regering i 25 år.

"Jeg har været 25 år i den offentlige debat. Og jeg har aldrig under tidligere S-regeringer – hverken Nyrup, Lykketoft, Thorning eller Corydon – oplevet en sådan ideologisk orientering væk fra den private sektor som den, vi ser nu," siger Brian Mikkelsen, der også mener, at regeringens argumenter om at offentlige penge skal gå til velfærd, minder ham om kommunismens ideologiske ophavsmand, Karl Marx.

Tre kritikpunkter

Brian Mikkelsen hæfter sig ved tre ting, som ifølge ham understøtter indtrykket af at regeringen er imod den private sektor.

Det drejer sig om at regeringen, som et led i et frikommune-forsøg, måske vil give en lille gruppe kommuner frihed til sløjfe det frie valg for ældre, at regeringen vil forbyde profit-virksomheder på socialområdet og så mener Brian Mikkelsen, at det er problematisk at kommuner og regioner har hjemtaget flere opgaver, som før blev udført af private. Han peger i interviewet konkret på spørgsmålet om ambulancekørsel.

Det første kritikpunkt om det frie valg er endnu ikke vedtaget og drejer sig om et forsøg i tre kommuner, det andet, om at forbyde profit-virksomheder på socialområdet, kommer efter en række kritiske afsløringer af virksomheder, som har svindlet millioner af offentlige kroner i forbindelse med drift af opholdssteder - det Ekstra Bladet elegant har kaldt "børnehjemsbaroner" - og endelig, så er der altså tale om beslutninger foretaget af kommuner og regioner.

S: Rammer helt ved siden af skiven

Hos Socialdemokratiet giver man ikke meget for Brian Mikkelsens generelle kritik af at regeringen skulle være erhvervsfjendtlig.

"Det rammer helt ved siden af skiven at sige, at vi skulle være erhvervsfjendtlige især på en dag, hvor regeringen har indgået en bred politisk aftale om kickstart af dansk økonomi, som frigiver 24 milliarder kroner til forbrug, og hvor vi samtidig understøtter eksporten med flere initiativer," siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen til Berlingske.

Christian Rabjerg Madsen understreger sin forundring over Brian Mikkelsens kritik i et stærkt sarkastisk tweet:

"Regionerne hjemtager ambulancedrift. Ergo regeringen er marxister. Stærk analyse. Brian Mikkelsen vil vist hellere være konservativ minister end chef for en arbejdsgiverorganisation," skriver han.

placeholder

I fagforeningen FOA, som blandt blandt andet organiserer medarbejderne på opholdssteder, mener man at Brian Mikkelsens udmelding er udtryk for panik.

"Med den panik, der er hos Dansk Erhverv for at beholde profit på velfærd, er du på vej i den rigtige retning Astrid Krag," skriver Torben K. Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA på Twitter.

placeholder


 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Brian Mikkelsen har jo aldrig været Socialkonservativ, men et vedhæng til til Venstres neoliberale kapitalisme. Derfor kan jeg ikke tage ham alvorligt når han påstår at flere penge til velfærd er minder ham om Karl Marx. Brians udtalelser minder mig om dengang de konservative tvang Christmas Møller til England på grund af hans "venstreorienterede" socialpolitik.

Annonce