Brian Mikkelsen kaster barselsbombe i OK20: “Utraditionelt”

Det overtræder normer for OK-forhandlinger, når Dansk Erhverv og Dansk Industri gør sig til talsmænd for bedre løn til fædre på barsel, mener ekspert.
Dansk Erhvervs direktør, den tidligere konservative minister Brian Mikkelsen, støtter nu op om to måneders øremærket barsel til mænd, som for et år siden blev vedtaget i EU.   

Faktisk åbner han op for, at man kan tale løn til fædre på barsel under de igangværende overenskomstforhandlinger. Det er han “ikke afvisende” over for, lyder det i et interview i Børsen mandag.

Også direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl, støtter øremærket barsel til far. Han mener, at mænds vilkår under barsel bør fylde mere for fagbevægelsen. Til et CEO Topmøde om ligestilling hos Dansk Erhverv, udtaler han torsdag, at “Fagbevægelsen bør tage et større ansvar for mere ligestilling og øremærket barsel”.

Det er ret utraditionelt, at to af de helt store arbejdsgiverforeninger i Danmark, gør sig til talsmænds for spefikke lønmodtagerkrav, mener ekspert.
 

Arbejdsgivere overtræder normer

Det er opsigtsvækkende, fordi meldingerne kommer midt i overenskomstforhandlingerne.

“Det er utraditionelt for arbejdsgivere at gå ud i medierne og lave de her meldinger midt i en overenskomstforhandling. Det er at overtræde de normer, der er etablerede i de private overenskomstforhandlinger,” siger ekspert i arbejdsmarked og overenskomstforhandlinger ved FAOS, Nana Wesley Hansen, til Netavisen Pio.

Dels er det utraditionelt at udtale sig om, hvilke krav fagbevægelsen bør bringe til bordet ved forhandlingerne

Hun forklarer videre: 

“Dels er det utraditionelt at udtale sig om, hvilke krav fagbevægelsen bør bringe til bordet ved forhandlingerne. Og det er også utraditionelt at bringe emner op, som kan skabe forventninger ude blandt lønmodtagerne under overenskomstforhandlinger,” siger Nana Wesley Hansen.
 

HK: Barsel står ikke “højt på listen”

Også i fagforbundet HK, der organiserer de kontoransatte inden for dansk erhverv, synes man overraskede over, at arbejdsgiverorganisationerne kloger sig på, hvad lønmodtagerne bør stille af krav til arbejdsgiverne ved de igangværende OK20-forhandlinger.

bedre barselsvilkår for fædre ikke noget, der står “højt på listen” over ønsker

Ifølge topforhandleren fra HK handel, Per Tønnesen, er bedre barselsvilkår for fædre ikke noget, der står “højt på listen” over ønsker hos deres medlemmerne.

Derfor må det i så fald være “et krav, som arbejdsgiverne kommer med”. Med andre ord er bedre løn under fars barsel ikke noget, som HK agter at bruge deres forhandlingsramme på ved overenskomstforhandlingerne.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Nej den knaldrøde fagforening er jo fuldstændig ligeglad med mandlige medlemmerne!
Den forældede organisation mener åbenbart stadigvæk at kvinderne høre til i køkkenet!
Den knaldrøde fagbevægelse er ikke kommet ind i den moderne verden!
Sikkert derfor flere og flere fravælger den forældede organisation!