Britisk rigsadvokat tjente millioner som rådgiver for udbytteskat-svindler

Den konservative politiker og rigsadvokat Geoffrey Cox har rådgivet Sanjay Shah, der mistænkes for at have berøvet Danmark for 12,7 milliarder
Den britiske rigsadvokat og medlem af parlamentet i Storbritannien for Det Konservative Parti, Geoffrey Cox, har tjent tre millioner kroner på at hjælpe den formodede udbytteskat-svindler Sanjay Shah.  

Som en central person i Shahs team af forsvarer, har Geoffrey Cox frem til 2017 ledt efter huller og svagheder i anklagerne mod Sanjay Shah, der formodes at have berøvet den danske statskasse for 12,7 milliarder kroner i udbytteskat-skandalen. Det afslører research udført af DR i samarbejde med Børsen og engelske The Guardian.  

For at gøre sagen endnu mere prekær, blev Geoffrey Cox sidste år udnævnt til rigsadvokat for anklagemyndigheden i Storbritannien. Og det er netop den anklagemyndighed, der - i et tæt arbejde med danske myndigheder - efterforsker Sanjay Shahs rolle i det store udbytte-svindelnummer.
 

“Der er i allerhøjeste grad et habilitetsproblem”

Geoffrey Coxs forbindelse til Shah udgør et alvorligt habilitetsproblem, mener formand for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen (V), som nu vil have justitsminister Nick Hækkerup (S) til at redegøre for samarbejdet med de britiske myndigheder.

Den danske efterforskning af den her sag hviler jo på, hvad vi kan få ud af den engelske efterforskning

“Der er i allerhøjeste grad et habilitetsproblem. Det er der slet ingen tvivl om. Den danske efterforskning af den her sag hviler jo på, hvad vi kan få ud af den engelske efterforskning. Det er jo ingen hemmelighed. Og hvis forholdet er det i England, at den øverste ansvarlige inden for efterforskningen reelt har været på lønningslisten for et millionbeløb hos den sigtede, så synes jeg, at der er et væsentligt problem,” siger han til DR.  

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der heller vil kommentere sagen til hverken den britiske eller danske efterforskning. Det skriver DR.

Hyret ind til at lave forsvarsstrategi

Teamet af advokater og skatte-efterforskere blev hyret ind til at hjælpe Sanjay Shah, efter at danske og britiske myndigheder havde ransaget Shahs firmaer i London.

Opgaven for temaet var at lave en såkaldt mod-efterforskning, der kunne få de statslige myndigheders efterforskning mod Shah til at falde sammen og han helt kunne slippe fængsel.

Han har blandt andet set på substansen i de danske anklager

Geoffrey Cox var hyret ind for at udarbejde forsvarsstrategien for Shah. For den juridiske assistance fik han, hvad der svarer til mere end end tre millioner kroner i honorar, viser indberetninger til parlamentet i London. Selv med en timeløn på 10.000 kroner svarer det til mere end 300 timers arbejde, som Cox har lavet for Shah. Det skriver DR.  

Shahs pressetalsmand, Jack Irvine, kalder Cox’ rolle i forsvars-temaet for "enormt vigtig".

“Han har blandt andet set på substansen i de danske anklager,” siger han til DR.
 

Svindel i Europa for 410 milliarder

Den hovedmistænkte i den danske udbyttesvindel-skandale er netop den britiske finansmand Sanjay Shah.

Sanjay Shah er dog blot en af brikkerne i et større puslespil, hvor spekulanter og finansfolk siden 2005 har franarret statskasserne i en lang række europæiske lande for sammenlagt 410 milliarder kroner. Svindlen blev afsløret af en række europæiske medier i efteråret 2018.

Hvis det lykkes at få Shah udleveret fra Dubai, så vil han blive sat for en danske dommere i en dansk retssal.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce